Saturday, 15 December 2012

Diari - Upgrade Skill 2012

In the dark of night I lay myself flat on my bed thinking why not I post something about myself in my blog.

Jadi bulan lepas, dengan bantuan sifu wa, wa telah beli lens ultraman. UWA atau Ultra-Wide Angle lens. Contrary to popular belief UWA bukan lens fisheye yang distort segala jadi bulat. UWA ni, ada lah sikit distortion tapi dia masih cuba kekalkan straight line dalam gambar straight. For the record hari itu ialah hari 21 November 2012. Lens tu ialah lens Tokina AT-X124 Pro DC 12-24 f/4.


Jumpa lens tu bila blog Ejad Fotopoyo cadangkan. Nice jugak lens ni. AF pantas, gambar setakat ni sharp je. Bokeh tak payah cerita la ini UWA pulok. Tapi feveret aku sunstars. Memang cantik guna lens ni. Harganya 350,000 KRW. Adalah dalam RM987.

Dari dulu lagi aku minat kat satu lens ni, namanya Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di-II LD Aspherical (IF) Zoom Lens for Canon Digital SLR Cameras.


Sebelum beli UWA aku dah consider dah lens tu. Dua tahun lepas ada kawan pinjam kamera senior lain, Canon 40D dengan lens tu. Sedap. Gambar pun cukup umph, tapi kurang berkenan pasal AF motor menjerit bagai tikus dipukul dengan rotan macam hamba nak suruh dia pusing tuil gerakkan lens element gitu. Bising lah senang cerita. Lens baru ni harganya 300,000 KRW atau RM846. Ok lah. Ada orang dapat murah sikit tapi sikit sangat bezanya. Redha je lah. Lens ni built quality tak sebagus Tokina pulak tu. Gaya macam manja je. Tarikh beli, 14 Disember 2012. Kita tengok dulu macam mana bagus lens ni.

Lepas ni cari lens lagi? No way. Cukup dah buat sementara waktu. Lepas ni kalau ada pun by Raya 2013 nak cari satu flash. By 2015 cari pro level crop body. Mungkin 7D Mark II siapa tau? Lepas tu baru cari 70-200 f/2.8 zoom lens. Pro crop camera photographer sasaranku!

Jangan ingat mesti ada full frame aje baru boleh jadi hebat. Aku nak jadi hebat dengan 1.6x crop. 1.3x crop tu mustahil lah.

Testing lens Tokina baru 1 Disember lepas di Gwanghwamun.
That distortion...
Tengok gaji freelance photographer lagi banyak dari gaji engineer tu buat lemah semangat nak belajar ni. Takpe, harap lepas la jadi engineer, tapi pada masa yang sama freelance photographer. DOUBLE! Insyallah satu hari nanti.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...