Friday, 28 December 2012

Jenis-jenis Adapter untuk Photographer yang Miskin

Untuk photographer yang miskin macam kita ni biasanya nak dapatkan hasil tapi tak sanggup nak berbelanja banyak. Iye lah, lens fisheye contohnya, mahal dan berguna untuk satu dua fungsi je. Walaupun hasil yang kita dapat guna teknik-teknik DIY ni tak sehebat lens sebenar tapi kadang-kadang boleh dapat hasil yang cantik jugak.

Macro:

1. Reverse Mounting Adapter
Ada orang yang betul-betul kreatif buat segala-galanya DIY guna paip PVC dll, cara dia agak radikal dan berisiko kamera masuk habuk tapi hasilnya boleh tahan, (klik sini untuk ke blog orang tu). Tapi untuk yang kurang kreatif boleh je beli reverse mounting adapter kat kedai untuk pasang lens korang terbalik. Hasilnya memang best, minimal focusing distance (MFD) jadi sangat pendek bila lens terbalik.


Camni lah rupa adapternya.


Pasang lens terbalik atas lens lain untuk MFD lagi pendek.
Bendanya takdelah mahal sangat, dalam RM35 satu kat Shashinki.com. Buat atas risiko sendiri.

2. Macro Extender
Ada jugak nak main macro dengan pasang extender tube untuk dapatkan lebih magnification. Biasanya kita tak boleh fokus secara auto sebab tak ada sambungan elektronik antara kamera dan lens. Ada jugak yang ada sambungan elektronik dan harga up lagi sikit sampai lebih kurang RM600. Camni;


extender tube pasang dengan 50mm. Oh, lagi wide extender tube, lebih magnification kita dapat. 

3. Pasang lens macro depan lens
Tambah lagi satu kanta kat depan lens supaya gambar dapat lebih magnification. Ada la dalam RM300 jugak benda ni. Kita pasang kat depan lens macam UV filter gitu.


Brand 'Diopter' punya macro lens yang boleh dapat melalui eBay. Brand lain pun ada banyak buat jugak. Contohnya Digital Concepts kat shashinki.com

Ultra-wide/Fisheye:

Pencinta seni fisheye pun ada masalah jugak sebab lens yang mahal. Kalau kita tengok lens Canon 8-15mm f/4 L USM sampai US$1,300, kalau tukar RM kan mahal gitu. Ada yang murah untuk kamera APS-C ialah Samyang 8mm f/3.5 fisheye, lens manual focus. Tapi photographers ni nak hidup mesti banyak akal... Jadi ada lah kewujudan lens ultra wide/fisheye yang boleh kita skru kat depan lens macam UV filter gak.


Fisheye murah!

Untuk Disember 2012 saya ada jumpa tiga;
 - Kenko SGW-043 37mm 0.43x Wide-Angle Fisheye Lens (RM 235)
 - Opteka 52mm 0.2x HD Professional Super AF Fisheye Converter Lens (RM 285)
 - Digital Concepts 0.18x Super Wide-Angle Fisheye Lens (58mm, Black) (RM 389)
Saje bagi contoh sikit orang tangkap gambar guna Canon 20D + 18-55 kit lens + Zeikos 0.18x super wide fish eye. Link ke Flickr dia kat sini; Vincent Hollingsworth





Walaupun hasilnya tak sencantik lens fisheye dan lens macro sebenar, tapi boleh tahan lah kalau pakai adapter.

Saya punya genre ialah travel photography dan portraiture. Macro dan fisheye ni lambat lagi lah, sebab tu setakat ni tak ada keperluan untuk semua tu. Tapi takpe, setiap orang ada genre ekspresi kreativiti masing-masing.


Inilah Samyang 8mm f/3.5 fisheye. Kalau ada orang nak belanja ok jeee...

Selain tu ada jugak telephoto filter yang menjadikan lens kita boleh capai lebih jauh dan jugak ultra wide filter untuk dapatkan field of view yang besar. Kalau betul-betul tak mampu cari la filter dan adapter camni. Tapi still saya percaya falsafah "good glass brings good results..." yang bermakna dengan lens yang hebat baru boleh dapat hasil yang terbaik.

JOM BELAJAR SAMA-SAMA: Siri Tutorial Fotografi.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...