Thursday, 20 December 2012

Perlukah Post Processing?

Sejak zaman filem lagi, tugas photographer tak berhenti lepas tekan butang shutter. Lepas tangkap gambar, balik pegi darkroom lepas tu celup filem dalam kimia segala macam untuk baiki gambar, lepas tu baru print. Tak percaya ka? Ansel Adams yang legend tu pun buat proses manipulasi gambar. Kenapa tak kita?

"Gambar saya tak cantik sebab tak edit..."

Memang pun! Kalau tekan shutter tu belum habis kerja lagi. Korang kalau nak hasil yang terbaik, cuba proses gambar tu dulu. Ada dua program editing yang terkenal untuk photographers yang saya guna;
  1. Adobe Photoshop Lightroom 3
  2. Adobe Photoshop CS6
Adobe Photoshop Lightroom 3
Adobe Photoshop CS6
Dulu ada jugak guna Lightroom sebab dia ada macam-macam jenis editing yang boleh buat, tapi satu update yang menjadikan Photoshop CS6 super lagi awesome, Adobe Camera RAW 7.0;

Adobe Camera RAW 7.0
Kalau korang belum baca tentang RAW vs JPEG, dijemput baca dengan klik link ni: RAW vs JPEGSecara jujurnya saya tak selalu guna Lightroom. Sebab dah terbiasa guna Photoshop dah bertahun-tahun. Lightroom lagi mudah untuk sesetengah orang.

Ok. Kenapa kita kena kena edit gambar kita ni?

1. Naikkan seri
Lulz naikkan seri. tapi betul kita naikkan warna dia untuk jadikan warna gambar tu lebih menarik.

2. Membaiki kesalahan
Kalau exposure lari sikit, takpe, betulkan balik. Contoh kalau muka kawan kita ada satu jerawat dan kita nak hilangkan jerawat tu supaya kulit macam plastik macam cover majalah pun boleh.

3. Manipulasi
Letak objek terbang la ke apa, PHOTOSHOP LEVEL 9999!

4. Shoot RAW
Kalau shoot RAW nak upload facebook memang tak boleh la. Jadi korang kena edit dulu baru boleh masuk facebook.  

EDITING!
"Eh tak ori la gambar saya kalau edit!"

Em. Kita edit supaya gambar tu jadi macam apa mata kita nampak. Ini sebab sensor kamera, dia tak sehebat mata kita. Proses editing ni nak jadikan gamba lebih natural lah ni. Melainkan korang letak UFO memang tak natural lah.

"Balik rumah nanti nak edit lah..."

Jared Polin selalu cakap bahaya fikiran macam tu masa shoot. Kalau boleh pastikan gambar anda ditangkap dengan sebaik mungkin dalam kamera. Balik rumah ejas sikit-sikit je. Sebab tu kalau nak power fotografi, mestilah cari ilmu fotografi. Ilmu editing ni bukan segala-galanya, satu bab je dalam syllabus.

Boleh je dapat gambar yang superb tanpa apa-apa editing. Contohnya ini;


Straight dari kamera tak edit satu apa pun kecuali watermark tulisan APKINS tu.

Jadi, gunakanlah editing sebagai alat untuk jadikan gambar korang lebih menyerlah. Kalau dapat gambar yang menyerlah straight dari kamera lagi bagus. Kalau korang rasa yang photoshop dan lightroom ni agak menyusahkan, cuba main-main dengan program editing lain dulu macam Google Picasa. Selamat menembak dan mengedit.

JOM BELAJAR SAMA-SAMA: Siri Tutorial Fotografi

Ada masa jemput tengok workshop pasal cara nak gunakan Photoshop CS6. Memang awesome.



1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...