Sunday, 30 December 2012

Photo Week - 50mm

Photo week kali ni bertemakan 50mm. Maksudnya semua gambar perlu ditangkap menggunakan lens berfocal length 50mm. Berikut merupakan lima gambar yang terpilih dan kalau nak skip terus ke gambar pemenang skroll ke bawah sekali terus.



5. "lovely flower at a lovely place" oleh Faqihah Saharudin. ISO 125 f/5.0 1/80s

Secara keseluruhan, gambar ni ok. tapi oleh sebab terlalu banyak bunga dalam frame, bunga-bunga tu berebut perhatian mata kita. saya cadangkan datang lebih dekat dengan salah satu bunga dan tangkap satu je, walaupun dengan 50mm agak susah nak datang dekat sebab bunga ni kecil. takpe still nice shot. kalau guna f/2.8 atau besar lagi, lagi nipis kawasan in fokus lagi kurang gangguan dari bunga lain.





4. 'makan salji" oleh Irsyad Ibrahim ISO 140 f/1.8 1/14000s

Dari segi composition saya suka Irsyad letak subjek off-center ikut rule of thirds. Lighting dari tepi time matahari turun pun nice. Rambut dia tu tak completely masuk frame, kalau masuk lagi cantik. Lagi satu, nampaknya kamera fokus kat tangan subjek. Lebih digalakkan fokus kat mata subjek untuk dapatkan muka subjek sharp. Bila kita guna aperture bukaan penuh (maximum aperture) dan Depth of Field pun kecik sangat, dicadangkan next time guna dalam f/2.8 cantik lah untuk portrait.




3. "not for sale" oleh Mohd Khairulnizam ISO 200 f/2.8 1/400s

Dari segi composition dah menjadi. Boleh improve lagi kalau letak dua-dua subjek lebih ke tengah frame. Lepas tu gambar ni nampak sedikit overexposed, biasa lah kamera yang anda gunakan ni nampak subjek hitam, dia nak exposre hitam tu sebagai kelabu dan cuba balance dengan langit putih washed out kat background tu. mungkin next time try underexpose gambar sikit atau balancekan dalam editing software.




2  "A beetle maybe?" oleh Haris Alphashooterz ISO 400 f/10 1/250s

Apa lagi yang perlu saya katakan? Memang macro yang cantik..



GAMBAR TERBAIK PHOTO WEEK 1

"IMG_0233" oleh Rafizzie Othman  ISO 100 f/5 1/320s

Walaupun tingkap tu tak straight sikit tapi ini gambar street photography yang osem dan warnanya menarik. Great work!



Tahniah kepada Rafizzie yang dapat shot terbaik ni dan terima kasih kepada semua yang mengambil bahagian dalam PHOTO WEEK. Takpe, lepas ni saya akan adakan photo week lagi dan jom jalan tangkap gambar lagi!

1 comment:

Mohamad Haris Ishak said...

yess..aku kalah. muahahaha!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...