Thursday, 21 February 2013

Composition - Rule of Thirds itu Penting

Kali ni saya saje je nak upload beberapa gambar nak menunjukkan kepentingan rule of thirds. Rule ni membahagikan gambar kepada sembilan petak dengan dua garisan vertical dan dua garisan horizontal macam ni;


Rule ni cuma nak suruh kita jangan takut untuk letakkan subjek kita off center. Ini remake gambar tersebut dengan lebih banyak lampu.


Dah klise dah rule of thirds dikaitkan dengan gambar format horizontal. Tapi rule ni berkesan untuk dua-dua gambar horizontal dan juga vertical. Ini gambar dari trip terbaru ke Penang minggu lepas. Saya sengaja naikkan frame lebih ke atas, untuk masukkan lebih langit dalam frame untuk lebih feeling 'wide'.

A bunch of boats in Penang
Tamron 17-50. ISO 200D+ f/16 1/250s.
A boat in Penang
Tamron 17-50. ISO 200D+ f/16 1/400s
Sunrise at Batu Feringghi Penang Malaysia
Tokina 12-24. ISO 800D+ f/8 1/50s.
Sunrise at Batu Feringghi, Penang
Tamron 17-50. ISO 800D+ f/8 1/800s
Amacam? Ok tak? Tamron 17-50 tu field of view dia sama je macam kit lens 18-55. Pakai kit lens pun boleh buat gambar camni... Selamat menembak! Tapi sebelum tembak jangan lupa fikir dulu pasal composition shot anda.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...