Friday, 22 March 2013

10 Sebab Kenapa Canon 7D ni Best






Best ke pakai 7D? Baru dua minggu pakai, dan ini adalah blog post yang cerita pasal benda-benda yang best tentang 7D, tapi lebih fokus kepada kelebihan dia ke atas kamera sebelum ni iaitu 600D.

1. Badan diperbuat dari Magnesium Alloy
Memang rasa lebih kukuh dari body plastik 600D. Kalau campak kat orang, orang tu sakit jugak la gayanya. Walaupun ia lebih berat, tapi berat tu lebih meyakinkan kita (alasan, dah berat tu berat je lah!) It is a good feeling.



2. Lebih banyak butang!
Lebih banyak butang, itu benda bagus untuk pengguna DSLR. Segalanya lebih cepat, tak perlu nak masuk ke skrin menu untuk tukar settings, tekan je butang yang disediakan. Lagi satu, Canon 7D punya butang tak tetap untuk satu fungsi sahaja. Kita boleh tukarkan fungsi dia untuk pergi ke fungsi lain yang kita lebih perlukan. Nice!


3. Top Plate LCD
Finally! Skrin LCD kat top plate ni membantu sangat sebab segalanya boleh rujuk kat sini dari atas. Senang dan menjimatkan bateri. Tak perlu guna sangat skrin utama.



4. MRAW
Guna kamera dengan sensor 18MP dengan 14-bit processing hasilkan file RAW *.CR2 yang agak besar, lebih kurang dalam 25MB untuk satu file. Susah la nak simpan file RAW besar sangat macam tu. Tapi 7D ada reduced resolution RAW, yang kurangkan resolusi kepada 10MP, jadi file RAW dia lebih kurang 18MB satu. Nice. Memang tak pakai besar-besar pun kalau nak upload online.



5. 100% Viewfinder
Viewfinder dia sangat besar dan terang bila compare dengan 600D. Kalau 600D guna pentamirror, dia gelap dan kecil sikit. 7D pulak guna pentaprism yang besar. Ada pentaprism dalam body, itu yang buatkan dia berat~ Plus, viewfinder ni beri 100% coverage, tak ada cropping di tepi. Maknanya, apa yang kita nampak kat viewfinder, itulah yang keluar kat sensor. Nice.



6. Mode Dial tanpa Scene Modes
Kalau guna DSLR yang entry level, dia target pengguna yang kurang mahir tentang ilmu fotografi untuk guna scene modes. Bagus jugak, memudahkan pengguna baru. Tapi agak annoying bila nak kena pusing jauh gila nak tukar mod dari Aperture Priority ke Video Mode. 7D punya tak ada scene modes, ada yang penting je.



7. 19-Point AF
19 AF point, semuanya cross type, middle point sensitif untuk lens f/2.8 atau lebih pantas. Memang nice. Tapi buat masa sekarang ia agak redundant sebab saya suka guna middle point sahaja. Tapi berguna untuk shoot benda yang pantas nanti.



8. One-touch RAW+JPEG
Ini memang best. Tekan je butang 'RAW JPEG' kat tepi viewfinder tu, nanti dia akan aktifkan mod tangkap gambar dalam dua format, RAW dan JPEG. Memang senang nak tukar mod dari JPEG ke RAW bila ada shot yang penting.



9. 8 fps burst
Setakat ni belum guna secara serius lagi. Tapi best lah ada kamera yang mampu buat 8 fps burst bila nak shoot sports nanti.



10. Bateri LP-E6
Bateri yang sama digunakan untuk 60D dan 5D Mark II. Kalau kat 7D ia rated 800 shots per charge. Double daripada apa yang bateri 600D mampu.



Setakat ni 10 je yang dapat difikirkan. Nanti kalau ada lagi saya akan tambah, mungkin buat review ke? Okay. Stay tuned.

1 comment:

Faris Mohd Yusof said...

sebagai pengguna 600d yg xd income lagi. sakitnya tuh disini di dalam hatiku. haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...