Thursday, 16 May 2013

Panduan Membeli DSLR - Apa Definisi Kamera yang Bagus?

Dalam memilih DSLR yang terbaik, mereka yang baru je nak mula dalam bidang fotografi belum tahu apa feature set yang mereka perlukan. Jadi di sini banyak advertiser ambil kesempatan, cipta impressi bahawa kamera mereka paling bagus di dunia bagai tak ada benda lain dah. Lepas tu terdedah dengan risiko nasihat oleh newbie yang bajet sifu, maka jadilah pening. 

Oleh itu anda sebagai orang yang bakal keluarkan duit dan beli bertanggungjawab untuk research dan bandingkan kamera mana ada feature set yang anda inginkan.


Dalam artikel kali ini saya akan bincangkan tentang beberapa istilah penting dalam membandingkan kamera. Mereka ini yang menentukan definisi kamera mana lebih hebat.




1. Harga.
- ikut budget seseorang

- biasanya bermula dalam RM2,000.
- nasihat umum ialah jangan berhabis kat body sahaja, save sikit untuk lens juga.

2. Saiz & Berat Body

- DSLR dalam katergori entry level biasanya kecil, ringan dan kompak sikit
- DSLR dalam kategori high end biasanya lebih kukuh berat dan besar.

3. Built Quality

- DSLR dalam katergori entry level biasanya dibina dengan bahan polycarbonate yang ringan.
- DSLR dalam kategori high end biasanya dibina dengan bahan magnesium alloy yang kukuh.

4. Saiz Sensor

- Sensor adalah alat yang menukarkan cahaya yang dia terima dari lens jadi isyarat elektrik.
- Sensor ni benda mahal. Lagi besar sensor lagi mahal kamera (biasanya).
- Kamera high end ada yang full frame (Canon 5D Mark II, Nikon D700, dll)
- Kamera entry level biasanya crop sensor, 1.5x kecil dari full frame.
- Tapi ada je kamera crop tapi high end sebab binaan lebih kukuh dan feature high end banyak.

 5. Megapixel

- Lebih banyak megapixel tak bermaksud lebih bagus gambar sharp dll.
- Ia hanya menentukan resolusi maksimum gambar yang mampu dirakam.
- Kamera 6 megapixel boleh rakam gambar bersaiz kertas A4.
- Oleh itu asalkan 10 megapixel ke atas dah cukup bagus dah.

6. Fungsi Video

- walaupun DSLR baru-baru semuanya ada fungsi rakaman video, DSLR yang lama tidak.
- satu benda yang perlu kita check ialah resolusi maksimum, masih ada yang rakam HD 720p bukan full HD 1080p.

7. Sistem AF
- berapa banyak point dia ada.
- lebih banyak point bermaksud lebih bagus untuk tangkap objek bergerak pantas macam sports.

8. Burst Mode
- dikira dalam unit frames per second (fps)
- kebanyakan kamera zaman sekarang biasanya boleh sampai 3fps.
- siapa 5fps atau lebih dikira pantas.
- berguna untuk sports.

9. Viewfinder
- dikira dalam berapa peratusan coverage.
- jika dia tak 100%, gambar akan tangkap lebih sikit dari apa yang kita nampak dalam viewfinder.
- body entry level banyak guna penta mirror, gelap dan kecil tapi ringan.
- body high end selalu guna pentaprism, terang tapi berat.
- ada juga yang pakai Electronic Viewfinder (EVF), benda tu digantikan dengan skrin kecil
- EVF bagus, moden gitu, tapi pakai bateri.

10. ISO performance
- Body full frame memang excel ISO performance, naik sampai ISO 12,800 kurang noise.
- Body crop kalau boleh naik ISO 1,600 boleh dikira bagus.
- Kalau boleh naik lagi tinggi tanpa noise lagi bagus.
- Boleh rujuk kat dpreview punya studio shot comparison app.

11. Bateri
- Bateri performance dikira ikut CIPA testing standard.
- Berapa banyak shots boleh ambil untuk discharge bateri sepenuhnya sampai habis.
- Jika 400 shots ke atas kira ok, boleh pakai dalam sehari shoot secara riadah.
- Body high end boleh capai 800 shots, untuk orang yang shoot job wedding dari pagi sampai petang. (still tak cukup, diorang pakai battery grip lagi)

12. Memori
- Ada kamera guna kad SD, ada guna kad CF.
- SD murah dan kompak.
- CF mahal, besar dan ada model yang dibuat sangat laju.
- apa yang kamera tu pakai, guna je.
- Cari read/write speed 10MB/s untuk rakam video full HD 1080p.


Fungsi Tambahan


1. Skrin Fleksibel
- skrin boleh putar, berguna untuk selca, video diri sendiri.
- boleh check skrin dengan pusingkan pelbagai sudut

2. AF masa video
- Canon dan Nikon punya tak reliable sangat. Lambat, lebih baik pakai manual fokus.
- Sony SLT je yang hebat dalam AF, cuma bunyi motor AF masuk sekali dalam recording.

3. Weather Sealing
- high end body tahan hujan dan habuk untuk kegunaan lasak.
- body Pentax paling awesome part weather sealing.

4. Video controls
- Canon dan Sony adalah expert dalam DSLR video, apa yang perlu ada.
- Contohnya manual exposure settings untuk video.
- Nikons tak bagi tukar aperture dalam live view mode, annoying di situ.
- Lagi satu ialah audio input dan output kalau anda nak serius dalam videografi.



Cadangan DSLR?

Canon;
- Canon 550D, 600D, 650D
- Canon 40D, 50D, 60D
- Canon 7D, 
- Canon 6D, 5D, 5D Mark II, 5D Mark III

Nikon;
- Nikon D3000, D3100.
- Nikon D5000, D5100.
- Nikon D90, D7000, D7100.
- Nikon D600, D700, D800.

Sony;
- Sony A37, A38.
- Sony A57.
- Sony A67, A77
- Sony A99

banyak lagi lah! nak list semua mampus lo.

Sambungan artikel ni, baca artikel original kat sini;
Panduan Membeli DSLR

Sekarang dah tahu kan apa yang nak dicari masa membandingkan kamera? 
Selamat Research dan shopping...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...