Monday, 28 October 2013

Adakah Kita Perlukan DSLR?

Adakah kita perlukan DSLR?

Warna hitam, besar... AF laju... Canggih... All the good stuff. Ingat lagi tak masa zaman dulu kita dimomokkan dengan idea bahawa lagi banyak megapixel, lagi bagus? Padahal megapixel tu cuma berapa besar resolusi maksimum kamera tu.

Zaman sekarang marketing people dah ada idea baru. Semua orang cakap kalau nak gambar cantik mesti pakai DSLR, besar dan hitam.


Tengok gambar-gambar yang saya tangkap di bawah. Teka kamera apa yang saya pakai.

Shoot dari eye level, berdiri.
Kita duduk sikit. Masukkan foreground. pakai f/8, DOF tak cukup nak buat bunga kat depan ni in focus. rugi-rugi!
Padang bunga.

Kat gambar padang bunga ni, paling best tengok macam mana details dalam kawasan shadows, dan jugak details dalam kawasan highlights iaitu bahagian langit. Lawa betul...

Mesti tangkap pakai 7D kan?

Well, landskap tak bergerak. Tak perlukan AF yang pantas sangat pun.

Dah habis teka dah?

Ini jawapannya.


Sony NEX-C3 dengan lens E mount 18-55. Agak kickass.

Apa yang boleh saya cakap setakat ni, kamera ni sangat kecil dan ringan. Senang nak bawak. Walaupun kit lens 18-55 tu tak setanding dengan Tamron 17-50 saya, saya suka lens 18-55 ni daripada lens 16mm pancake. Pancake tu agak soft. My advice, kalau minat sistem NEX dan tak kisah saiz lens yang sedikit besar, ambil 18-55 atau 16-50 power zoom. Nak jadikan kamera ni pocketable dengan 16mm pancake tu, possible. Tapi tak cukup kecik jugak.

Still, 18-55 tu adalah taraf 18-55 kit lens. Lebih kurang je dengan DSLR punya. Yang bestnya, kamera kecik ni ada sensor yang sama dijumpai dalam kebanyakan DSLR APS-C, contohnya Nikon D7000. So kamera kecik ni memang sangat berpotensi untuk menghasilkan gambar yang superb dengan lens yang betul. 

Nak lens yang lagi berkualiti? Korang tunggu post yang akan datang.

See ya!

Thursday, 17 October 2013

Autumn Flowers - Aktiviti Petang-Petang

17th October 2013, about 6pm.
Guro, Seoul.

Canon 7D + Canon EF 85mm f/1.8 USM.

Should have been a picture of two girls walking with beautiful rim lighting, but this ajosshi came out of nowhere!

Let's stop by at the flower field.

Boys over Flowers, literally.

Korean ajummas doing selcas

Hatta looking at them ajummas

Ok we're here for the flowers.

Just some flares before the sun goes down.

This guy shoots with a 35mm f/2 prime... Somebody buy him a macro!

Got smell ah?

Ahh technology... Everybody is busy with their own devices... T.T

Why not sneak in some photos of myself.

Korean habis...

Peace

He really love those flowers eik?

Ok boys, gotta go.

Monday, 14 October 2013

Early October Update

Mid terms are near, so as autumn! So this is a short post of what I have been shooting lately.

First we have the Sports day, just to try out some sports photography with my Canon 7D and a new (not so new) Canon 100-300mm f/4.5-5.6 USM lens.



This is the thing... Oh, the Lowepro Event Messenger 250 is new too. haha...


And some low light fun.


That's for this first half of the month. Let's wait for autumn to come! Bye!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...