Saturday, 21 December 2013

Update Awal Disember - Dua Shot yang Penting Bulan Ini

Ok, alhamdulillah baru je habis exam. Ya Allah susah pulak finals kali ni. Doakan yang terbaik je lah.

Untuk kebelakangan ni saya ada lah shoot sikit-sikit sebab salji turun hari tu.



Dan tahun depan saya akan berpindah ke kawasan baru. Ada beberapa hari lepas saya pergi tengok kawasan sekeliling dan dapat shot ini.


Di page facebook saya ada post gambar sebelum proses di Lightroom dengan yang selepas iaitu yang di atas ni, ramai orang minta saya buat tutorial. Leceh kot sebab banyak benda yang perlu ceritakan sebab sangat banyak slider yang saya usik. Takpelah, tengok macam mana nanti. Kalau anda dah lama follow perkembangan saya, anda pun akan tahu yang saya ni pun baru je belajar pakai Lightroom ;-)

Dua shot ni penting sebab saya banyak belajar benda baru dalam proses ambil gambar ni.

Oh, sebenarnya sekarang saya tengah dalam proses buat satu video pasal fotografi di YouTube.

nantikannya di;

http://www.youtube.com/apkinsphoto

see ya!

Sunday, 8 December 2013

Sepetang di Sindorim, Seoul

Semalam, hari sabtu saya jalan-jalan bawa Canon 7D. Entah kenapa hari tu terasa nak bawak pulak. Bila dah sampai waktu petang, cuaca pun nampak macam cerah je, maka berhenti kejap kat bandar, tangkap sikit gambar.

Saya shoot gambar ni dalam format MRAW, atau Medium RAW yang ada dalam kamera semua Canon yang medium range dan high end. Beza dengan RAW biasa ialah, Medium RAW ni dia kurangkan resolusi gambar jadi 10 megapixel dari 18 megapixel untuk kurangkan file size. Kalau full size RAW dalam 30MB jugak satu file, tapi Medium RAW hanya 15-16MB je.

Still besar kot! Sebab full resolution JPEG dalam 4-5MB dan Medium JPEG dalam 2-3MB je. Lepas ni saya akan ke satu tempat yang best selama lebih seminggu, so adakah saya perlu shoot JPEG untuk lebih ruang? Atau patutkah saya shoot je Medium RAW? Hasil RAW terbaik kot.

Ada sesiapa boleh tolong belikan CF card? hehehe




Bila editing, RAW contains lagi banyak data dalam highlights dan shadows, gambar nampak lagi natural gitu. Sangat lawa kan? (saya dah bagi klu editing saya kat situ dah!)

See ya later!

Friday, 6 December 2013

Jalan-jalan di Myongdong dan Gwangwhamun Square

Sony NEX-C3






;-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...