Saturday, 29 November 2014

6 LANGKAH UNTUK CARI UNTUNG DALAM INDUSTRI BERITA DI MALAYSIA

6 LANGKAH UNTUK CARI UNTUNG DALAM INDUSTRI BERITA DI MALAYSIA

- guna perkataan 'industri' sebab nak bagitahu yang ini semua pasal cari duit melalui virality dan advertising.

1) sales surat khabar dah menurun. orang suka berita di social media. jadi nak kena cari cara lain untuk buat duit. pemberita harus cari berita supaya orang marah dan laju je share link ke website laman berita dia. more views > more advertising revenue. biasanya di malaysia itu berita politik dan isu racist.

2) "ahli politik dilaporkan baru sahaja lepas mandi." pemberita tulis tajuk tu je. setiap benda ahli politik buat, lapor. tak penting pun, lapor.

3) lepas tu dia lepaskan kat keyboard warrior yang sambung cerita;

#1 "ahli politik mandi? sebelum mandi mesti dia busuk." - pakar penganalisis politik.

#2 "ahli politik tu mandi tak bersih, tak pakai sabun, pakai air je." - pakar olah cerita.

#3 "memang betul dia mandi. saya ada di dalam bilik air itu masa ia berlaku." - pakar sahkan cerita.

#4 "ahli politik tu mandi tak bersih macam ahli politik kesukaan aku...." - penyokong parti lawan.

#5 "kenapa ahli politik mandi pun nak heboh? ini mesti nak sindir joke 'cina tak mandi pagi', racist punya ahli politik!" - tukang sensitif racist sebab sebenarnya dia yang racist, sebab tu nampak semua benda racist.

#6 "keyboard warrior ni bangang, semua benda nak komen." - anti keyboard warrior yang merupakan keyboard warrior juga.

#7 "keyboard warrior ni semua melayu. bodoh lah me-LAYU." - anti keyboard warrior dan racist hybrid jadi satu. sebab seluruh pengguna internet ni kan melayu je.

4) pemberita cuma tengok je dan kumpul hasil advertising dari laman web dia yang viral.

5) dengan kejayaan virality sebelum ini, pemberita cari lagi berita ahli politik seterusnya sebab takde berita lain dah nak dilaporkan. - "ahli politik baru keluar rumah, kemana dia nak pergi?"

6) wait for second round.

(relax, dont take it too seriously k? ini namanya internet troll. kerja pemberita bagus what. keyboard warriors pun teruskan berjuang ok? kbai.)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...