Wednesday, 19 November 2014

BUDAYA PERAIH LIKE DAN "TERBAIK BRO" DALAM GROUP FB

Harap baca post ini dengan minda terbuka. Saya menulis ini dengan harapan nak semua penggemar fotografi maju kehadapan. Bukan nak memalukan. Mohon baca dengan hati bersih ye.

Antara group fotografi tempatan yang aktif di facebook ialah;
- CERITA JURUGAMBAR
- Saye Fotografer Baru Belajor!
- Malaysian Photographer Community
- Mob Art
- Gambar Menarik Kamera Handphone

Contoh je. Ada banyak lagi group yang aktif di facebook. Dalam satu group di facebook ini, saya ternampak gambar ini;


Saya selalu nampak dalam group-group fotografi di facebook ni wujud si peraih like; dia selalu komen di gambar dia supaya gambar dia naik ke atas. Yang dalam printscreen saya ini, dia naik lagi satu tahap, dia tag setiap orang yang like ucap terima kasih. Saya kagum dengan kerajinan beliau untuk komen selalu.

Gambar ini juga, haih, jujur saya cakap, sedikit mengecewakan sebab tidak ada tujuan/subjek yang jelas dan kurang unsur seni. Kualiti pun tak berapa memuaskan. Ia bukan sesuatu gambar yang saya nak print, letak dalam frame dan gantung kat dinding rumah saya. faham kan maksud saya?

Selalu saya nampak si pengkomen "terbaik bro". "lawa bro". Tak salah, tapi sebagai satu group fotografi yang ada ramai peminat fotografi, kita mahukan aktiviti 'comment and critique' iaitu memberi kritikan yang konstruktif tentang compositon, framing dan sebagainya serta masukkan cadangan atau contoh untuk menambah baik gambar tersebut. 

Izinkan saya memberi beberapa contoh saya critique dan comment beberapa gambar yang saya kritik dan komen.



Nampak macam mana saya comment dan critique?

Pada peringkat awal saya berkecimpung dalam bidang fotografi, saya aktif membaca komen-komen dalam group-group comment dan critique antarabangsa di flickr. Ia sangat membantu saya untuk memahami teknik comment dan critique dan juga membantu saya memahami apa itu seni dalam fotografi pada asasnya. Saya menulis post ini bukan untuk memalukan sesiapa. Saya cuma mahu bidang fotografi tempatan maju jaya.

Izinkan saya mencadangkan kepada sesiapa yang membaca blog post ini, cari mana-mana photographer yang anda gemari, Henri Cartier Bresson ke, Ansel Adams ke, Annas Easkey ke, sesiapa lah, tengok hasil gambar mereka dan belajar dari situ apakah makna seni fotografi. 

Jika dalam group fotografi tempatan ramai orang yang pandai comment dan critique macam di group antarabangsa di flickr, pasti seni fotografi negara boleh berkembang dengan lajunya. Di saat ini negara masih memerlukan jurugambar yang mampu menghasilkan karya agung yang mampu menaikkan industri dan seni fotografi negara.

Sekian terima kasih.

- Adzrin Mansor untuk APKINS - 
19 November 2014
Seoul, Korea.

5 comments:

Nur Saad said...

Mmm...beraninya awak bersuara. Saya suka.

Anuar Yusoff said...

TQ

Anuar Yusoff said...

suatu luahan yg mmg benar benar berlaku, berani dan benar.

Shazwi Izzry said...

the truth has been spoken!

kamalfotozoom jurugambar perkahwinan said...

Menaikan & memajukan seni fotografi khasnyer anak melayu..
Keberanian bersuara / komen yg berilmu dlm penambahbaik sesuatu gambar
Saya setuju saudara admin apskin.blogspot....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...