Sunday, 30 November 2014

"Mesti Pakai FULL FRAME Baru Takde Noise." Mari Bincangkan.

perbincangan noise full frame vs APSC...

ya full frame bagus kat low light, high ISO kurang grain. photography is about light. find the light. the more light you have, the less noise you will get. 

anda nak cari noise? jom kita cari noise. siapa sini pakai full frame sekalipun boleh cuba. shoot RAW, manual mode. ISO 100, f/4, 1/50s tutup semua lampu dan dengan lampu nyalaan skrin handphone, shoot something. lepas tu dengan RAW file tu, tarik exposure 5 stops, shadows pun tarik habis-habis. untuk test ini saya gunakan Sony A7 full frame 24 megapixel camera. sensor sama dengan Sony A99, Nikon D600, Nikon D610 dan Nikon D750 juga. 

berikut adalah hasilnya;



oh tidaaak noise oh noo. sebab apa?

1) tak cukup cahaya.
2) exposure salah,

kalau gambar banyak noise, salah si pengguna dulu. sama ada pengguna tak cari cahaya yang cukup atau pengguna salah set exposure. gambar ni tak cukup cahaya. kenapa exposure salah? sebab saya underexpose dengan banyak dan tarik semula exposure nak betulkan dalam editing. ini pakai ISO 100 tau. ISO 100 full frame pun noise kalau salah exposure dan kita tarik exposure. kalau bukan dua ni, baru boleh salahkan kamera. fungsi kamera ialah menangkap cahaya. kalau takde cahaya macam mana dia nak berfungsi? 

ya betul kamera APSC dalam shadows ada noise, full frame pun ada noise. ya betul kamera APSC kalau naik ISO tinggi-tinggi jadi noisy, kamera full frame pun sama. tapi kita sebagai manusia dengan akal fikiran yang kreatif mampu menyelesaikan masalah itu dengan;

1) tambah cahaya, tambah flash atau cari lampu contohnya lampu jalan raya.
2) belajar cara untuk set exposure dengan tepat supaya tak perlu tarik semasa editing.

saya selalu pertahankan small formats sebab small formats ni boleh jugak bagi hasil bila kita gunakan dia dengan betul.

kadang-kadang ada kamera yang sensor kecil tapi ada kelebihan tersendiri. contohnya Panasonic GH4 yang video memang hebat walaupun sensor dia kecil, Micro Four Thirds. Nikon AW1 dan Sony RX100 III, sensor kecil 1 inch, ya diorang ada kelemahan, tapi masih boleh tangkap gambar. apatah lagi APSC yang saiz dia bukannya beza jauh sangat dari 'full frame' tu. bukan bermakna selagi tak pakai full frame bermakna tak boleh keluar shoot. sebab nanti gambar noise. mana ada... 

Jared Polin, Fro Knows Photo cakap;


"people rarely look at 100% zoom, they look at the whole picture."


"grain is sharpness."

sekian terima kasih.


"ni sebab dia pakai full frame Sony Nikon ni... cuba dia pakai Canon..."

Allah... siapa cakap gitu semoga Allah memberi rahmat dan hidayah kepada kamu hahaha

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...