Friday, 21 November 2014

Tiga Cara 'Subject Isolation' Tanpa BOKEH

Banyak situasi yang kita hadapi situasi di mana kita ada subjek dalam sesuatu gambar, tapi subjek tu tenggelam dalam background yang sibuk. Hasilnya ialah subjek dalam gambar kurang menyerlah, siapa yang tengok gambar pun tak pasti yang mana satu subjek.

Macam gambar di bawah ni, subjek iaitu wanita berbaju putih tak berapa nak terserlah.


Biasanya bila orang cakap pasal subject isolation daripada background mesti akan cakap tentang 'BOKEH'!! dan bila masuk subjek bokeh, masuk lah gear lust FULL FRAME dan kegilaan aperture besar.



Ya, betul tu kalau kita zoom in sedikit (guna focal length yang panjang) atau gunakan aperture yang besar contohnya f/2.8 atau f/1.4, akan wujud shallow depth of field. Di mana subjek akan kekal in fokus, dan background terus jadi blur. 

Teknik ini sangat berkesan apabila kita gunakan focal length yang panjang, jarak antara subjek dan background jauh terpisah. Contohnya subjek hanya beberapa centimeter di hadapan lens dan background jauh ke jarak fokus infinity. Subjek akan pop keluar dan background cuma tinggal blur.

Macam gambar ini yang diambil guna Canon 5D Mark II dan lens Canon 85mm f/1.2L USM II.


Malangnya, walaupun dah pakai full frame wide open kat f/1.2, anda harus iktiraf yang background masih wujud. Ini adalah gambar guna 5D Mark II dan lens 85mm f/1.2L USM II wide open juga.

CANTIK TAK TANDUK SAYA?
Bokeh bukanlah segala-galanya. Ok, kalau tak ada full frame dan lens aperture besar, macam mana nak serlahkan subjek? 

1) Gunakan Color Contrast.

Bila tanya kat photographer otai, dia akan mula cerita pasal color wheel, dan sebagainya. Mungkin untuk orang yang bukan background seni, senang cerita kita cari background yang berlainan warna dengan subjek.

Mari saya tunjukkan gambar dan contoh. Warna kuning naik terserlah di hadapan background yang biru dan putih.





2) SIMPLIFY: Cari Background Yang Bersih



Penggunaan color contrast dan background yang bersih ini boleh membantu dalam macam-macam jenis fotografi. Rule yang senang kita nak ingat ialah; SIMPLIFY. Cuba pastikan subjek berada di hadapan background yang bersih dari kekacauan. Senang je nak tukar background kalau subjek tak bergerak. Cuma bergerak sikit ke kiri atau kanan, background boleh bertukar dengan drastik.

3) Pencahayaan

Mata manusia suka tengok benda yang terang dulu sebelum benda yang gelap. Setuju? Ini saya bagi contoh dalam gambar hitam dan putih supaya lagi nampak kesan pencahayaan.




Secara konklusinya, bokeh bukanlah segalanya. Nak bergantung kat bokeh sahaja nak asingkan subjek daripada background dalam gambar agak susah. Jadi kita guna tiga teknik ini untuk menjadikan subjek terserlah dari background; cari Color Contrast, cari background bersih, dan bagi subjek terang di hadapan background yang gelap.

Semoga artikel ini dapat membantu anda tangkap gambar dengan subjek yang terserlah meletop gitu! haha. Feel free to share this article. Nak contact saya dengan cepat, jemputlah datang ke fb page saya di APKINS Photography.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...