Wednesday, 30 December 2015

HYUNDAI LEBIH MUDA DARI PROTON?


Saya Adzrin Mansor, pelajar bidang kejuruteraan di Korea Selatan dan saya sudah menetap di Seoul selama hampir 5 tahun.

Menarik betul ramai orang Malaysia ingat syarikat Hyundai tu lebih muda dari Proton. Apabila berbicara mengenai kejayaan Korea naik menjadi negara maju dan kuasa ekonomi Asia dengan begitu cepat, Hyundai lah antara syarikat yang paling selalu disebut oleh orang Malaysia.

Syarikat ini diasaskan pada 1947 oleh Chung Ju-yung sebagai sebuah construction firm. Maksud perkataan Hyundai itu adalah 'Modernity'.

Hyundai Motor Company pula diasaskan pada 1967. Waktu orang malaysia bergaduh sebab perkauman 13 Mei, Hyundai dah mula buat kereta bernama 'Cortina'. Pada tahun 1986 Hyundai sudah mula eksport kereta ke Amerika Syarikat. Sedangkan Proton hanya baru sahaja diasaskan pada tahun 1983 dan kereta pertama iaitu Proton Saga dilancarkan pada 1985.

Proton masih muda. Give them time.

Di bawah Hyundai-Kia Motor Group, Hyundai juga memiliki KIA Motors. Sebab itu kebanyakan model kereta mereka berkongsi platform dan enjin yang sama. Hyundai Steel juga di bawah group yang sama membekalkan logam untuk dibuat kereta.

Saya berpeluang melawat kilang kereta terbesar di dunia milik Hyundai di bandar Ulsan. Bandar Ulsan terletak di pesisiran pantai timur semenanjung Korea. Menariknya kilang itu ada pelabuhannya sendiri. Di hujung production line, siap je pasang kereta, kereta itu terus naik kapal untuk dieksport ke luar negara.

Ia tidak berhenti di situ. Hyundai Heavy Industries Group adalah syarikat membina kapal terbesar di dunia. Merekalah yang membina kapal kontena dan mereka juga yang menguruskan shipping untuk mengeksport kereta buatan Korea ke luar negara.

Production kereta mereka lebih fokus kepada eksport dan bukan jualan di dalam negara sahaja. Ramai juga warga bandar Seoul yang tidak memiliki kereta dan bergantung kepada pengangkutan awam sahaja.


Tidakkah polisi kerajaan Korea mengutamakan pengangkutan awam menggangu gugat bisnes kereta Hyundai?

Selain Daewoo, Hyundai juga membuat bas yang digunakan di bandar-bandar Seoul. Hyundai ROTEM adalah syarikat yang membina kereta api bawah tanah untuk pengangkutan awam, dan juga bullet train KTX yang mampu berlari selaju 350 kilometer sejam. Hyundai masih untung.


Hyundai ini terlalu besar. Kini kebanyakan syarikat yang membawa nama Hyundai tidak legally connected kepada Hyundai Group kerana pemisahan ketika 1997 Asian Financial Crisis. Hyundai Motor Group, Hyundai Department Store Group, Hyundai Heavy Industries Group, dan Hyundai Development Company kini adalah syarikat yang berbeza, tetapi mereka masih lagi dikepalai oleh keluarga Chung. Ia masih boleh dikira sebagai perniagaan keluarga terbesar di Korea Selatan dan mempunyai kuasa politik yang tersendiri dalam menentukan nasib negara walaupun ia bukan parti politik.

Ada dua pengajaran yang saya dapat daripada kisah kejayaan Hyundai.

1. Kepentingan pendidikan dan skill. Galian bijih besi Korea tidaklah banyak mana. Minyak pun tiada. Ramai orang Korea percaya kepada developing human capital. Ramai orang berebut untuk belajar sains, matematik, dan pelbagai skill untuk menjadi professionals dan skilled workforce. Kebanjiran tenaga kerja skill rendah dan murah boleh membantu perkembangan ekonomi, tetapi tenaga kerja berskill tinggi yang ramai lebih berpotensi untuk memajukan negara. Orang Korea sangat mementingkan usaha. Adalah menjadi perkara biasa untuk bos belanja makan team pekerja dengan kerap. Salah satu ucapan yang biasa didengari diucapkan kepada pekedai atau pekerja oleh bos ialah "Sugohaseyo" - "Semoga rajin berusaha." atau "Sugo Manassoyo" - "Tahniah awak sudah berkerja dengan keras dan baik sekali." dengan honourific ending, rasa lebih dihargai.

2. Untuk memajukan negara, ia memerlukan usaha kolektif pelbagai pihak. Mereka sedar akan penjualan hasil negara contohnya bijih besi dalam bentuk bahan mentah tidak begitu membantu perkembangan ekonomi negara. Dengan skilled workforce itu mereka menubuhkan pelbagai syarikat untuk menguruskan pembuatan produk dari bahan mentah, diproses menjadi bahan untuk industri, dibentuk, dipasang menjadi produk, dan akhirnya barulah produk itu dieksport ke luar. Banyak syarikat yang terlibat dalam proses value adding ini. Kerajaan mampu mengutip banyak cukai. Banyak juga peluang pekerjaan dicipta untuk mengupah ramai rakyat.

Cara ini lebih menguntungkan rakyat daripada seorang tuan tanah menggali berlian mentah dan menjualkannya ke luar negara dalam bentuk mentah. Yang diupah cuma tentera gerilla dan penggali lombong. Duit pula disimpan di luar negara untuk mengelakkan cukai.

Memanglah ketirisan pengurusan yang tidak baik itu merisaukan. Tetapi apa yang ingin diutarakan di sini ialah peluang. Negara kita ada banyak kelapa sawit yang menghasilkan vegetable oil and fat yang penting dalam pelbagai makanan. Kita punyai banyak potensi dalam industri makanan. Negara kita ada banyak ladang getah, kita ada banyak potensi dalam industri sarung tangan, tayar dan sebagainya. Eksport produk akhir. Bukan eksport jual bahan mentah.


Cara yang terbaik untuk menjadikan impian Malaysia menjadi negara maju sebuah realiti ialah melalui kuasa kolektif rakyat. Korea maju bukan kerana ketiadaan sesebuah parti politik, tetapi kerana usaha kolektif rakyat memajukan diri mereka sendiri. 

Malaysia susah untuk kehadapan kerana masih terlalu ramai yang sibuk bertelagah dalam politik. Kita bertelagah ingin mencari satu pemimpin yang terlalu pandai untuk mengepalai segalanya. Namun realitinya suara kolektif sekumpulan manusia biasanya lebih pandai daripada orang yang paling pandai dalam kumpulan itu. Rujuk buku The Wisdom of Crowds: Why The Many Are Smarter Than The Few and How Collective Wisdom Shapes Business, Economies, Societies and Nations oleh James Surowiecki. KITA SEMUA yang perlu bersatu tenaga memajukan negara, bukan mencari satu pemimpin untuk buatkannya untuk kita.

Hyundai adalah satu keluarga. Bersama satu workforce berskill tinggi yang begitu besar dan ramai. Mereka berjaya mengubah nasib satu negara. Bagi saya itulah kuasa rakyat yang sebenar.

Adzrin Mansor

Tuesday, 29 December 2015

6 SEBAB KENAPA KENDURI KAHWIN WAKTU MALAM LAGI BEST!

musim cuti sekolah aka musim kenduri dah nak habis. tapi saya nak jugak bincangkan 6 sebab kenapa buat kenduri kahwin waktu malam lagi best dari buat waktu siang.

1) TAK PANAS
dah tahu Malaysia ni iklim khatulistiwa yang waktu tengah hari lah waktu paling panas sekali, lagi mau main panas? bawah khemah macam oven! buat waktu malam sejuk.

2) HARI APA MAU PUN BOLEH
weekend hari cuti boleh. nak weekday hari berkerja pun boleh buat takde masalah jugak. yang takleh datang siapa kerja syif malam tu jelah. atau dia memang taknak datang. hahaha!

3) TEMPOH KENDURI PENDEK
waktu malam orang buat kenduri pukul 8 malam sampai 10 malam je. kalau buat siang orang buat dari pukul 12 tengah hari sampai pukul 5 kena layan tetamu. lama tu. penat.

4) LEBIH MERIAH
buat siang, ada setengah datang pukul 12, pukul 1 balik. setengah datang pukul 2, pukul 3 balik. datang makan, tak sempat jumpa pengantin pun terus balik. sekerat yang datang, sekerat balik. itu yang nampak kosong, itu yang orang jemput sampai seribu dua ribu jemputan konon nak bagi meriah. kalau buat waktu malam, pukul 8 sampai 10 masa pendek je, semua datang serentak. 200 orang pun dah cukup bising havoc habaq hang!

5) HIASAN LAMPU LAGI MERIAH
tak perlu letak kipas banyak-banyak nak sejukkan khemah yang macam oven pada waktu tengah hari! boleh kurangkan kipas dan letak lampu hiasan! letak lampu kelip-kelip bagai bintang, lampu meja lawa-lawa! lagi kelass youu!!

6) PHOTOGRAPHER KENA KERJA LAGI KERAS
since ini blog fotografi selitkan lah satu. shoot malam lagi mencabar pengetahuan lighting si photographer tu. when to add artificial light, how to balance it with ambient light, amount of light needed, quality of light, how to use speedlight, semua tu lah. ramai je photographer cakap photography is about light tapi tak tahu pasal light. sebab lighting ni susah.

bagi yang busy 'edit' 'tone' 'kaler'. editing VSCO preset tone ala filem pun tak mampu selamatkan gambar kalau awal-awal dah gelap atau gegar. so photographer shoot event low light waktu malam ni otak dia kena struggle lebih. haha. memang hangpa pengantin kena upah photographer berpengalaman luas untuk shoot majlis dalam situasi low light.

setuju? tak setuju, nak kutuk ka apa, mai marah saya di bahagian komen. kalau setuju pakat share bagi kawan baca. I bosan wedding panass ni tau! panas sangat nanti I cair.

Adzrin Mansor
blog - apkins.blogspot.com

(gambar perkahwinan Farah AF, credit to GI Photoshoot.)

Sunday, 27 December 2015

4 CARA UNTUK MENCARI SIDE INCOME DENGAN KAMERA ANDA

Tahun depan dijangka ekonomi akan terus menjadi lebih mencabar. Dalam posting kali ini saya akan beri empat idea, cara untuk kita penggemar fotografi menggunakan hobi kita untuk mencari sedikit side income.

1) Fotografi Perkahwinan
Biasalah bila berbincang topik mencari duit dengan tangkap gambar, tangkap gambar perkahwinan memang perkara pertama yang kita fikir.

A photo posted by @adzrinm on

Sebenarnya fotografi perkahwinan ni sangat mencabar. Dalam genre ini kita perlu ada asas yang kuat dalam event photography, photojournalism, portraiture, fashion photography, macro, dan bermacam lagi. Memang genre fotografi perkahwinan ini memerlukan skill set yang luas dan kita mesti dapatkan shot terbaik tanpa gagal. Kalau terlepas momen akad nikah, takkan nak suruh pengantin akad lagi sekali kot? Kita semua hidup di negara iklim khatulistiwa yang panas dan yang waktu tengah hari ialah waktu paling panas sekali. Tetapi majoriti perkahwinan melayu akan diakan pada waktu ini. Berjemur terik matahari dan haba seperti oven di bawah kanopi adalah cabaran biasa buat jurugambar perkahwinan.

Fotografi perkahwinan walaupun selalu menjadi sasaran pencari 'easy money' namun ia jauh daripada 'easy'. Oleh itu jangan terjun terus ke bidang ini secara solo. Mula dengan merapatkan diri anda dengan jurugambar perkahwinan yang anda hormati. Ramai jurugambar perkahwinan memerlukan assistant untuk menangkap gambar dari 'second angle', ini adalah peluang terbaik untuk anda menjadi 'tagger' atau 'assistant' kepada mereka.

Kebanyakan photographer akan memberi upah sedikit kepada assistant atau tagger mereka, paling tidak pun belanja makan. Tetapi learning curve yang anda perolehi dengan memerhatikan cara mereka berkerja dan mendapat tunjuk ajar secara praktikal itu akan menjadikan anda pandai ambil gambar perkahwinan dengan cepat. Kalau go solo terlalu awal, jika anda menghadapi apa-apa masalah dan tidak mampu menyelesaikannya seorang diri, anda yang akan mendapat susah. So, kumpul ilmu dan pengalaman dahulu sebelum bergerak solo ok!

Nak mula bergerak solo tapi tak pasti nak letak harga macam mana? Harga ni isu sensitif, ramai akan beremosi membincangkan mengenai hal ini. Relax lah! Saya cuba bagi tips sikit.

Ambil kira upah bersih, kos pengangkutan, kos memproses gambar serta upah design dan kos printing jika ada.

Upah bersih anda boleh dikira melalui perkiraan per event (contohnya solemnization, reception, outdoor portraiture etc setiap satu dikira satu event). Kos pengangkutan itu harus dikira tambang bas, minyak, tol dan sebagainya. Kos memproses gambar pula termasuk kos membeli DVD atau pendrive untuk anda deliver gambar kepada client, serta upah editing, upah design dan kos elektrik komputer anda. Jangan lupa kos printing dan kos pengangkutan untuk ke kedai printing.

Jurugambar yang berpengalaman dan sudah ada portfolio yang kuat akan fokus kepada menjual pakej berserta album kerana gambar siap cetak sama ada dalam sticky album atau custom album, dua-dua gambar yang telah siap dicetak akan jauh lebih bermakna daripada gambar digital. Selain itu kita juga mendapat margin upah yang lebih kerana mengambil kira upah design album.

Relax. Hal meletakkan harga ini harus bergantung kepada diri anda sendiri kerana kos pengangkutan, keyakinan diri jurugambar, tahap kemampuan client semua berbeza mengikut keadaan. Ada situasi anda perlu melintas sempadan negeri, bayar tol banyak untuk ke lokasi. Ada situasi si pengantin mahukan sesi outdoor dengan lima persalinan baju berlainan tema yang memakan banyak masa untuk photoshoot. Semua ini harus diambil kira.

Dengan perkiraan kos yang betul, anda boleh mencari duit sampingan dan pada masa yang sama menguasai pelbagai genre fotografi melalui fotografi perkahwinan.


A photo posted by @adzrinm on


2) Gambar Produk
Tidak ramai yang terfikir genre fotografi produk untuk menjadi sumber income. Seperti fotografi perkahwinan, untuk berjaya dalam genre ini anda perlu menguasai pengetahuan lighting yang mencukupi kerana client akan hanya mengupah anda jika anda mampu mengambil gambar yang mereka tidak mampu untuk ambil.

Anda boleh mula dengan menangkap gambar produk yang ada di rumah anda. Contohnya botol kosmetik, barang dapur ataupun jam tangan. Luangkan masa untuk mendapatkan lighting yang berkualiti seperti diffused light dan tangkap gambar di atas background kertas A4 putih ataupun cermin kaca.

A photo posted by @adzrinm on

Dari segi pricing anda harus mengambil kira masa shoot kerana ada produk memerlukan banyak shots dan set up time. Ada produk memerlukan banyak output shots. Jadi ambil kira juga berapa output gambar dan kos anda, contohnya kos pengangkutan mengambil produk itu dari penjual untuk dibawa pulang untuk ditangkap gambar dan kos proses gambar dsb.

Sudah pasti di sekeliling anda ada peniaga online kecil-kecilan. Hubungi mereka dan tangkap gambar produk mereka.

Selling point anda sebagai jurugambar sudah tentu;

"Tarik perhatian lebih ramai pelanggan untuk membeli produk anda dengan gambar berkualiti tinggi"

Oleh itu, pengetahuan lighting dan portfolio anda haruslah kuat!

Anda harus menghubungi ramai peniaga online untuk mendapatkan job kerana tak ramai yang mempunyai budget besar untuk marketing. Jadi bila sudah berkeyakinan tinggi, mula menghubungi syarikat yang lebih besar untuk peluang yang lebih baik.

3) Fotografi Makanan
Ambil gambar makanan sama seperti ambil gambar produk di atas, dengan lighting yang cantik. Restoran akan memerlukan gambar anda untuk marketing seperti poster, banner atau juga menu. Untuk menambahkan lagi peluang untuk mendapatkan income yang lebih, ambil upah untuk design poster atau menu tersebut!

4) Stock Photography
Dalam keadaan ekonomi kita begini, mungkin ramai juga bakal client tempatan akan lebih berhati-hati dalam berbelanja. Tidak apa! Mari cari client antarabangsa dan cari duit dalam matawang dollar!
Stock photo ialah website yang memaparkan koleksi gambar-gambar yang boleh dibeli untuk memenuhi keperluan syarikat-syarikat yang memerlukan gambar untuk pelbagai tujuan kreatif mereka seperti pengiklanan dsb. Cara ini lebih disukai oleh syarikat dan agensi pengiklanan kerana ia melibatkan kos yang lebih rendah daripada mengupah jurugambar.

Jadi anda boleh upload apa-apa gambar yang anda rasa mempunyai market value dan jika ada orang ingin menggunakannya, anda akan dibayar yuran lesen penggunaan gambar anda itu.

Gambar yang boleh dijual termasuk gambar landskap yang tenang - senang untuk diletakkan teks diatas gambar, gambar landskap bandar dengan mercu tanda terkenal, gambar landskap alam semulajadi, gambar aktiviti manusia dan banyak lagi. Jangan lupa, gambar manusia/model harus ada 'model release form' untuk elakkan masalah undang-undang, kalau timbul apa-apa masalah.


A photo posted by @adzrinm on


Sebenarnya ada terlalu banyak cara untuk cari duit dan side income melalui fotografi menggunakan kamera kita. Kita cuma perlu cari jalan terbaik untuk kita mencari rezeki.

Harus diingat yang untuk memasuki dunia fotografi professional - 'profession' untuk gaji/upah - memerlukan ilmu pengetahuan yang cukup. Oleh itu pastikan anda melengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan yang mencukupi dahulu sebelum memulakan perniagaan fotografi anda.

Semoga kita semua tabah menempuh segala dugaan tahun hadapan. May the force be with you.


Adzrin Mansor
photography blogger
apkins.blogspot.com
instagram.com/adzrinm

Friday, 25 December 2015

Apakah itu DSLT?

Ramai tahu maksud DSLR ialah Digital Single Lens Reflex.

Tapi tahukah anda maksud perkataan 'Reflex' dalam DSLR sebenarnya merujuk kepada apa?

Get your lab coats ready, we are going into nerd mode.

Reflex itu merujuk kepada action dimana light path atau imej dari lens, dipantulkan ke atas oleh mirror ke atas, ke arah pentaprism dan seterusnya ke optical viewfinder.

Bila Sony keluarkan DSLT seperti Sony A55, A58, A77, dan A99, Sony menggunakan terma yang betul memanggil mereka DSLT - T untuk Translucent, dan mereka menegaskan ia bukan DSLR.

Kamera jenis ini bukan lagi DSLR kerana preview gambar dilakukan dengan skrin kecil di dalam electronic viewfinder, yang ambil live-view dari image sensor. Tiada reflex disitu.

DSLR akan letakkan autofocus sensor module di bawah mirror box. Sebenarnya mirror DSLR tidaklah legap tetapi ada memberi cahaya masuk ke secondary mirror di belakang mirror utama. Tugasnya ialah memantulkan sedikit imej dari lens ke autofocus sensor module tadi. Apabila kita ingin mengambil gambar, seluruh mirror ini akan digerakkan ke atas, dan light path dari lens akan terus menuju ke sensor.

DSLT pula letakkan autofocus sensor module di bahagian atas translucent mirror. Kebanyakan cahaya akan lalu terus melalui translucent mirror tetapi ada sebahagian kecil cahaya dipantulkan keatas untuk autofocus sensor module.

Kelebihan DSLT?

1) DSLT boleh direka dengan body yang kecil sebab tak perlu mekanisme mirror box yang bergerak dan tiada prism, hanya guna skrin kecil untuk preview gambar.

2) Sebab mirror box tak bergerak, ia kurang memerlukan part mekanikal yang bergerak pantas untuk capai burst frame rate yang tinggi. Relax saja burst 12fps.

3) Ada orang suka sebab kita nampak imej dari sensor, dan nampak efek perubahan depth of field masa mengubah aperture, dan nampak efek perubahan exposure - senang cerita memang 100% nampak hasil gambar sebelum ambil lagi.

Kelemahan?

1) Sebab sensor sentiasa hidup semasa live-view DSLT makan bateri dengan kuat. Jangka hayat bateri DSLT high end tak jauh dari entry level DSLR dengan bateri yang kecil. DSLR is king of battery life!

2) Selain itu, masa burst, electronic viewfinder akan off sekejap - dipanggil viewfinder blackout - kerana semasa gambar itu diambil mechanical shutter akan menutupi sensor. Hal ini membuatkan semasa burst, kita susah untuk tengok subjek in real time dalam electronic viewfinder kerana ia akan tunjukkan gambar yang baru diambil, bukan di mana subjek in real time. Kena pandai main agak-agak lah.

Biasalah semua benda ada pro and cons.

Sebelum ini Sony agak agresif dalam mengumumkan kamera tanpa mirror E-mount, sehingga ramai risau Sony akan berhentikan terus DSLT dengan A-mount. Tapi baru-baru ini Sony keluarkan kamera Sony A68 yang mempunyai spesifikasi lebih kurang sama dengan A6000 tetapi ditambah teknologi DSLT dalam body A-mount.


Ada kemungkinan DSLT A68 akan mahal sedikit daripada mirrorless A6000 tapi dah tentu DSLT akan menang dari segi kepantasan sistem autofokus. Kalau korang, lagi prefer mirrorless atau DSLT lagi baik?

Adzrin Mansor
photography blogger
apkins.blogspot.com

Sunday, 20 December 2015

"ADA TAK PHOTOGRAPHER SHOOT PRE WEDDING RM200 KEBAWAH?"

Ada orang bertanya gi forum fotografi soalan berikut;

"salam,ada tak photografer yg buat pre wedding dalam harga RM200 kebawah?"

Waalaikumussalam saudara.

saya bukan professional photographer tetapi hanya seorang photography blogger. mohon izin saya selitkan gambar perkahwinan sepupu saya (saya tidak menerima apa-apa bayaran kerana hanya ambil gambar suka-suka sahaja)


mengikut nasihat yang dikeluarkan oleh persatuan MWPPM (Malay Wedding & Portrait Photographers Malaysia) harga lantai untuk shoot and burn, coverage 5 jam, ialah RM500. klik di sini untuk membaca dengan lebih lanjut.

ia termasuk:
- kos pengangkutan pergi dan balik ke lokasi event
- upah bersih untuk tenaga dan masa si photographer
- kos CD atau pendrive untuk product delivery (jika ada)
- kos elektrik dan upah post processing/editing (jika ada)

saya letakkan klausa 'jika ada' sebab ada yang photographer buat cara lain, dia deliver pada hari yang sama dengan bagi copy gambar dari kamera terus ke komputer client sebaik sahaja event habis. namun harga itu nasihat sahaja. ada yang masih meletakkan harga semurah RM300, harga sejak dulu. sejak sebelum kenaikan harga macam-macam barang. so margin upah untuk tenaga photographer pada harga tersebut pun sudah kira sangatlah sedikit.


dengan budget cuma RM200 saya tak pasti ada ke tidak jurugambar yang mampu menyahut cabaran itu. mungkin RM300 itu dah dikira paling sedikit. lagipun ramai ustaz tak galakkan buat sesi pre wedding sebab untuk menjaga ikhtilat antara lelaki dan wanita, walaupun dah nak kahwin, tapi masih belum kahwin.

boleh saya cadangkan skip sahaja pre wedding? dan tambah budget untuk upah photographer untuk merakam event akad nikah, dan semasa kenduri kahwin yang mungkin lebih penting. mintak pakej 'shoot and burn' iaitu pakej paling murah pun okey. 

tapi sedih juga kalau gambar itu biasanya akan kekal dalam pendrive atau komputer. kalau komputer rosak, habis hilang gambar tu.

gambar lagi bermakna kalau kita print. letak dalam sticky album pun dah cantik dah kalau nak buat custom album semua tu rasa mahal. ingat lagi kan feeling kita dengan keluarga susun gambar dalam family photo album? sama-sama susun sambil mengimbau memori lalu. bagi adik kecik potong-potong gambar, tampal sticker, buat family scrapbook ikut kreativiti mereka. best giler masa tu kan? buat begitu lagi bermakna daripada upload ratusan gambar ke facebook yang takde orang pun tengok semuanya.


tetapi kalau kekurangan budget tak apa. minta kawan-kawan ambilkan. mungkin tak secantik mengupah orang yang khusus untuk tangkap gambar, tapi yang penting mesti ada. bukan semua orang kahwin banyak kali. majoriti sekali sahaja seumur hidup. semoga memori itu dapat direkodkan, untuk sejarah diri sendiri. jangan jadi macam sejarah melayu. kita terlalu lemah dalam merekodkan sejarah sehingga kita terpaksa merujuk kepada catatan luar untuk belajar sejarah sendiri.

minta kawan ambilkan, simpan baik-baik. nanti bila dah ada budget, gambar tu semua kita sendiri hantar pergi print kat kedai printing atau kedai gambar. saiz gambar 4R (6 inci x 4 inci) glossy/photo paper ada tempat 50 sen sekeping sahaja. ada tempat lagi murah. kualiti tu kena try and error la. ada kedai guna mesin chemical based, ada kedai guna inkjet. try and error.

upah photographer ini bukan terhad kepada 'membeli' gambar sahaja. tetapi anda membayar usaha si jurugambar datang ke lokasi, masa dia berjauhan dari keluarga dia untuk berkhidmat untuk anda, usaha dia mempelajari teknik-teknik fotografi selama bertahun, dan juga untuk meringankan beban anda sebagai pengantin dari perlu fikir benda remeh macam kualiti printing yang saya sebutkan tadi dan stress perlu menangkap gambar momen yang penting di hari gembira anda.



perkahwinan ialah salah satu langkah yang besar untuk menjadi ketua - kepada keluarga dan juga orang sekeliling anda. jangan lupa untuk jadi ketua yang baik kepada 'pekerja' anda pada hari perkahwinan anda.

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya:”Berikanlah upah kepada pengambil upah (orang yang bekerja) sebelum kering peluhnya” (Hadis Riwayat Ibn Majah)

Dalam riwayat yang lain Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wa Sallam pernah bersabda:“Tiga orang yang Aku musuhi pada hari kiamat nanti adalah orang yang telah memberi kerana Aku, lalu berkhianat. dan orang yang membeli barang pilihan lalu dia makan lebihan harganya. serta orang yang mengupah pekerja kemudian pekerja tersebut menunaikan akadnya sedangkan upahnya tidak diberikan” (Hadis Riwayat Bukhari)

Gambar majlis perkahwinan sepupu saya boleh dilihat secara penuh di sini.

Oleh kerana ada yang tidak bersetuju dengan kenyataan saya, saya ingin menambah yang kos untuk setiap photographer berbeza-beza. Kalau photographer itu tinggal di taman yang sama dengan anda, kuranglah kos dia untuk datang ke majlis. Maka boleh lebih murah. Tetapi saya tetap tidak bersetuju photographer baru masuk ke industri dan cas harga super murah untuk mendapatkan job. Hal ini saya akan panjangkan di posting yang lain. Stay tuned.

Semoga perkongsian ini membawa manfaat. Terima kasih.

Adzrin Mansor
photography blogger
apkins.blogspot.com

Tuesday, 8 December 2015

SHUTTER COUNT SAMPAI 'LIMIT' 100K?

SHUTTER COUNT SAMPAI LIMIT 100K?


Kita selalu nampak seller kamera akan tanya atau bercakap pasal shutter count. Group atau forum fotografi takkan sah kalau takde soalan;

"macam mana nak check shutter count kamera saya?"

Apa benda shutter count ni? Kenapa semua orang panik pasal shutter count ni?


Dalam gambar ini ialah focal plane shutter mechanism yang mengawal durasi kemasukan cahaya ke sensor kamera kita - shutter speed. Dia ada 'curtains' yang bergerak untuk buka dan tutup. Satu cycle pergerakan dipanggil actuation. Setiap satu kali ambil gambar, satu cycle dia bergerak, bermakna kita dah guna satu actuation.

Kebanyakan syarikat pembuat kamera akan test ketahanan module shutter mechanism buatan dia. Selepas testing, dia bagi guarantee yang mechanism ini boleh berfungsi tanpa perlu servis untuk berapa kali actuations.

Pay attention kepada perkataan 'tanpa perlu servis' tu. By the way ia cuma guarantee, atau disebut 'rated' so itu macam janji biasa sahaja, bukan warranty yang kalau rosak dia ganti ke apa. Lain kamera lain shutter count rating dia. Ini beberapa contoh rating dia.

Canon 6D - 100,000 actuations.
Canon 5D Mark II - 100,000 actuations
Canon 1DX - 300,000 actuations
Sony A7R II - 300,000 actuations

Kebanyakan kamera akan 'rated' kat 100,000 actuations.

Ok, apa jadi kalau dah capai 'limit' 100,000?

Penggunaan perkataan 'limit' disini agak salah. Kerana selepas mencapai 100,000 actuations pun kamera akan terus berfungsi macam biasa. Cuma risiko untuk mechanism failure itu je naik tinggi sikit.

Macam enjin kereta lah. Kalau kita drive lama-lama tanpa hantar servis, dah tentu kereta tu boleh je bergerak, tapi risiko untuk kerosakan berlaku, enjin mati tersadai tepi jalan, itu lebih tinggi daripada kereta yang diservis mengikut jadual. Sebenarnya engine failure boleh berlaku bila-bila masa sahaja pun. Baru keluar kilang pun kalau ada cela sikit, rosak.

Kalau dah sampai 100,000 actuations takde masalah nak guna kalau rasa nak guna lagi. Saya pernah baca ada pengguna Canon 5D Mark II dilaporkan capai sampai 8 juta shutter actuations baru mechanism failure dan perlu diservis. Baru nama pushing your limits haha.

Jadi shutter count 100,000 bukan limit ok. Just pastikan dalam important jobs korang ada secondary camera kalau ada apa-apa berlaku kat kamera utama. Semua professionals akan ready dua kamera pun walaupun dua-dua brand new. Just in case.

Kan keyword tadi, manufacturer janji mechanism ni takkan rosak tanpa perlu servis sampai 100,000 actuations. Kalau tak mahu risiko menunggu failure berlaku, hantar servis pun boleh. Kamera full frame seperti 5D Mark II yang dijual pada harga sekitar RM3500 used, kalau hantar servis tukar shutter mechanism baru, boleh guna tanpa risau balik. Kos biasanya cuma RM700-800, bukan RM3500 macam beli kamera lagi satu.

Dalam dunia membeli dan menjual kamera terpakai, shutter count cuma unit untuk menilai tahap/durasi gunaan sesuatu kamera. Kalau shutter count tinggi, maka ia petanda tahap guna tinggi dan susut nilai harganya haruslah tinggi. Tengok harga di kedai, sc 80k mestilah murah sikit dari sc 20k kan? Ada je orang nak beli kamera sc 80k sebab nak murah.

Berbaloi kah beli kamera dengan shutter count 100k? Dah faham kelebihan harga dan risiko kamera sc tinggi kan? I dont know. Its a risk that you would have to decide for yourself. Kalau berani, dapat tawaran harga murah, ada yang kata, why not?

Mirrorless takde shutter count?


Haish kebanyakan kamera mirrorless sensor besar APSC crop atau full frame masih guna focal plane shutter macam DSLR juga so diorang pun ada shutter count. Geng compact camera, smartphone, pakai electronic shutter yang electronically tutup sensor dan jugak compact camera yang guna leaf shutter macam Sony RX1R dan Fujifilm X100T tak perlu ambil tahu langsung pasal shutter count ni. Mirrorless lain, ada shutter count sebab pakai focal plane shutter.


Bila perlu check shutter count?

Masa nak jual kamera sebagai petanda tahap kegunaan je. Situasi lain tak perlu. Abaikan. Keep calm and take pictures.


Macam mana nak check shutter count?

Nikon - Kebanyakan kamera Nikon simpan shutter actuation data dalam EXIF files. Guna program macam EXIF viewer macam EXIFTool, Opanda IExif dan macam-macam lagi boleh dicari di internets.

Sony - Sama macan Nikon, Sony simpan shutter count data dalam EXIF. Upload gambar JPEG yang diambil straight out of camera ke website Sony Alpha shutter count tool ni, nanti dia akan beritahu shutter count.


Canon - Canon ni jahat sikit dia macam tak bagi orang check shutter count. Kadang-kadang boleh dapatkan info shutter count guna EOS info. Cuba lah.



Semoga kita semua tidak lagi terlalu paranoid dengan shutter count, dan jangan lupa share artikel ni kat facebook, twitter or anything! Saya nak pahala banyak-banyak sebarkan ilmu hehe. ;-p


Adzrin Mansor
photography blogger
apkins.blogspot.com

Monday, 7 December 2015

CARA PHASE DETECTION AUTOFOCUS BERFUNGSI


Macam mana Phase Detection AF berfungsi?

Perasan tak mata manusia ada dua biji sebelah-menyebelah? Cuba korang tutup sebelah mata guna tangan. Lepas tu capai sesuatu objek di hadapan anda. Buka dua-dua mata, capai objek tu lagi.

Mesti susah nak agak jarak antara tangan dengan objek tu bila sebelah mata je kan?

Mata kiri dan mata kanan nampak objek tersebut dari angle yang sedikit berbeza. Otak kita pandai kira berapa offset dua-dua input ini dan dari situ dia kira berapa jarak antara kita dengan objek tersebut. Macam trigonometri.

Kalau korang pernah guna SLR filem, dia akan ada split prism macam dalam gambar ini. Kat tengah viewfinder ada bulatan dengan dua imej yang magnified di tengah. Dia pecahkan imej dari lens kepada dua angle berbeza dan kalau kita align imej tu, subjek itu sudah in focus.

Macam rangefinder Leica, dia gunakan mirror kecil yang pantulkan satu overlay kecil dalam imej di optical viewfinder. Kalau kita bagi dua-dua imej tu overlap, itu bermakna subjek sudah in focus. Principle ini juga.

AF sensor dalam modern DSLR berfungsi dengan principle yang sama. Tapi, teknologi tu hanya sensitive kepada vertical detail macam buku tu. Kalau subjek itu hanya ada lines horizontal, susah. So engineer zaman moden buat 'cross type AF points' yang boleh detect dua-dua arah. Itu saya masih belum dapat decode macam mana diorang buat.

Sistem ni pantas, tapi ada dua kelemahan. Boleh berlaku front/back focus bila calibration lari dan ia tak berfungsi dengan baik apabila tak cukup cahaya.

Macam gambar nombor 4 bawah kanan, apabila terlalu sedikit cahaya masuk ke dalam lens, split prism jadi gelap hitam legam. Sebab tak cukup cahaya. Inilah punca kenapa sesetengah kamera tak boleh autofocus dengan baik guna teleconverter yang jadikan effective aperture lens kita f/8 keatas.

Haih, siapa kenal engineer buat kamera Canon Nikon Sony? Nak ajak dia minum kopi kat mamak sikit nak berguru sama dia. Banyak mau tanya ni. Hahaha.

Adzrin Mansor,
budak engineering minat fotografi
apkins.blogspot.com

Sunday, 6 December 2015

APA CANON PERLU BUAT UNTUK LAWAN DOMINASI SONY




Canon berjaya menarik ramai pengguna dari Nikon pada tahun 80-an sebab Canon buat teknologi letak focusing motor dalam lens. Means lens telephoto dengan lens elements yang besar ada motor yang kuat, lens prime dengan elements yang kecil boleh pakai motor yang kecil - setiap lens ada focusing motor yang spesifik untuk kegunaan lens tu. Berbanding Nikon dan Minolta yang guna motor dalam body dan gunakan screw-drive untuk gerakkan autofokus, lambat.

Pada tahun 90-an dan 00-an Canon terus mendominasi pasaran kamera DSLR kerana (pada pendapat saya) lineup mid range lenses yang optically bagus tapi harga mampu milik. Ya dia ada high end L lineup tapi pada masa yang sama, Canon tawarkan alternatif lens mid range yang meluaskan lagi target market mereka. Lagi ramai orang dengan berbagai tahap kemampuan, masih boleh beli lens jenama Canon.

high end - L lineup 'red-ring'
mid range - 'gold-ring'
entry level - 'silver ring' atau takde ring langsung.

Untuk focal length 50mm sahaja; 

yang super kaya boleh cari the super rare EF 50mm f/1.0 USM,
yang kaya beli EF 50mm f/1.2 USM,
yang kurang mampu boleh beli EF 50mm f/1.4 USM,
yang budget boleh beli EF 50mm f/1.8 STM,
yang super budget boleh cari EF 50mm f/1.8 II yang baru je discontinued.

ada lima pilihan pelbagai price range dari Canon sahaja!

Antara lens mid range 'gold-ring' yang disukai ramai ialah Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 85mm f/1.8 USM, Canon 28mm f/1.8 USM, list ini tak terhad kepada prime. Zooms macam Canon 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM, Canon 28-105mm f/3.5-4.5 II USM, Canon EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM dan banyak lagi lah mid range lenses! Semuanya optically memanglah tak sehebat L lens tapi masih dikira bagus belaka dan mampu milik.

gold ring 

Canon marketing team harap kaji balik kenapa mereka berjaya dulu dan kekal dengan formula tu. Bagi saya formula tu adalah lens mampu milik yang saya katakan di atas ni lah. Saya harap Canon akan refresh lens lineup mereka sebab semua lens yang saya cakapkan ini semua optical design umur hampir sama dengan saya, dah 20 tahun lebih. Outdated.

Kalau Canon update lineup lens mereka, diharap mereka kekalkan lens mid range USM sebagai mid range lenses. STM lenses boleh dijadikan jadi entry level lenses sebab teknologi tu murah, ataupun video lenses sebab stepping motor sangat bagus dengan Dual Pixel AF kat Live View. Kalau Canon teringin nak buat teknologi sehabis baik, BR optics, nak letak IS, letak lah kat L lineup. Caj lah harga semahal mana nak kat L lineup, orang tak kisah punya. Just mid range USM dan STM mesti kekalkan mampu milik.

Since kita dah sebut pasal STM lenses,

Ramai kutuk Canon punya sensor technology dah ketinggalan zaman berbanding Sony. Sony memang berhabis duit R&D, pulun develop teknologi sensor dia. Mana taknya hebat. Sony pulak memang totally dominate mirrorless market dengan E mount cameras.

Sony E mount camera 

Kalau saya ada dalam marketing team Canon, saya akan buat strategi berkerjasama dengan Canon. If you can't fight your enemies, make friends with them.

1) Buat janji dengan Sony yang Canon takkan masuk ke arena mirrorless. Biar Sony dominate kamera mirrorless. hahaha! wait, there's a catch.

2) Macam Nikon buat, beli sensor Sony untuk kegunaan kebanyakan model DSLR Canon, tapi ada sesetengah 'specialty model' guna sensor develop sendiri oleh Canon. Kamera entry level dan mid range DSLR pakai je sensor Sony untuk jimat kos develop sensor. Fokus lebih kat features, size, weight dan fokus jual banyak volume. High end models je pakai sensor Canon sendiri. Cabaran kat APSC crop sebab Canon 1.6x crop. Takpe, cadangan ni boleh je diabaikan untuk APSC, full frame je ambik sensor Sony. Atau mintak Sony develop sensor saiz 1.6x crop untuk Canon.

3) Kelemahan Sony E-mount camera terutamanya full frame E-mount camera ialah AUTOFOCUS LENS CHOICE. Dia berhabis duit develop sensor, lens terlupa pulak. Sangat sedikit pilihan, dan yang ada mahal. Since Sony boleh bagi license kat Carl Zeiss untuk develop lens Batis, kenapa tak Canon mintak license untuk jadi third party lens maufacturer untuk Sony E-mount? Canon buat affordable STM lenses untuk full frame E-mount. Buat dari 17mm f/4, 24mm f/2.8, 35mm f/2.0, 50mm f/2.0, 85mm f/2.0, dan banyak lagi lens mampu milik dengan teknologi STM Canon. Sigma masih berdegil taknak buat lens untuk full frame E mount, market masih terbuka lagi untuk kau Canon. Kamon!

- idea 1-3 mungkin kontroversi, mau kena setel banyak lawsuits dari Sony hahaha. musuh pulak kan.

4) Tolak tepi semua pakcik-pakcik tua yang asyik nak protect sangat cinema lineup. Bawak teknologi cinema camera ke dalam body 7D atau 70D. Sebab semua cinema camera ni actually guna sensor super-35mm saiz sama APSC crop sensor, tapi high ISO performance macam full frame, video sharp gila-gila. Canon sudah ada teknologi, tapi degil taknak bawak ke EOS DSLR lineup. Teknologi yang saya maksudkan ialah processor DIGIC DV series, codec XF-AVC, canon log gamma dan segala macam tu. Saya nak buat dua model cinema DSLR. Satu fulfill demand 4K recording, tapi lagi satu fokus kepada affordable slow motion 240fps atau 480 fps di resolution 1080p. Tapi saya nak jugak jemput Magic Lantern devs sekali develop RAW video shooting. Officially tolong mereka yang banyak tolong Canon dalam arena DSLR video selama ini. SD Cards takkan mampu handle data rate semua ini, tapi saya ada idea rahsia yang mungkin boleh membantu jadikan ia realiti.

5) Macam dibincangkan di atas tadi, lens tu penting. Develop lens habis-habisan. Affordable video lenses, STM lenses. Mid range gold ring USM lenses jangan kasi IS la segala macam, keep it affordable. Orang masih suka Canon kerana pilihan lens. Jangan kamu rosakkan. Dan jangan lupa update lens selalu. Optical design dah tua sangat tu.


Canon sudah masuk petanda macam nak slow down. Takpe, saya ada banyak idea nak majukan Canon... Oleh itu, Canon silalah ambik saya berkerja dengan anda... Saya pun ada beberapa idea untuk majukan lagi Sony so, mana-mana pun boleh! hahaha!


Adzrin Mansor,
budak engineering yang bakal bergraduasi tak lama lagi
apkins.blogspot.com

Saturday, 5 December 2015

PROFESSIONAL BUKAN TAHAP SKILL

PROFESSIONAL BUKAN TAHAP SKILL
ada yang ingat kita semua bermula sebagai amateur, nanti bila dah cukup skill akan jadi professional untuk pulang balik modal beli kamera.
1) pada saya, ada dua jalan berbeza seorang photographer boleh ambil. dia boleh jadi hobbyist atau jadi professional. saya selalu guna perkataan hobbyist daripada amateur sebab ia bebas dari misconception tahap skill. sebab memang takde kaitan dengan tahap skill.
2) hobbyist keluarkan duit beli kamera, kerana hobi dan minat. biasanya orang lakukan sesuatu hobi kerana nak buat sesuatu yang lain dari rutin harian dia. Isnin sampai jumaat dia duduk depan komputer menaip laporan dan surat-menyurat di pejabat. so hujung minggu dia bawak kamera keluar tangkap gambar. hobi ni kita buat benda yang kita suka untuk keluar dari buat benda sama je setiap hari, untuk mengurangkan stress, kerana minat. tak semestinya mesti ada pulangan. - btw kalau kerja fotografi pun akan ada masa stress gila, kena cari hobi baru lepas tu, macam kumpul setem ke. jangan gelak ini serius.
3) professional ni melakukan sesuatu sebagai profession, tak ada kaitan dengan skill level. dia bukan hujung jalan hobbyist baru ada professional. bukan. dia adalah satu jalan yang berbeza. nak masuk jalan hobbyist atau nak masuk jalan professional. ada je photographer yang dah punyai berpuluh tahun pengalaman tapi masih ambil gambar kerana minat, kerana suka, dia masih dipanggil hobbyist. - saya ada je kenal photographer umur boleh kata pangkat ayah kita dah lah. travel sana sini shoot secara hobi. gambar cantik gila. masuk pertandingan, menang, dapat duit.
4) profession fotografi ini menjual servis mengambil gambar dan produk ia ialah hasil gambar. sama macam jual makanan. semua orang boleh masak. tapi yang dijualnya servis memasak yang datang sekali dengan produk makanan tu. ada orang buat kuih, tapi buat kat rumah bagi keluarga makan - itu hobbyist. ada orang pandai buat kuih, tapi buka gerai jual kepada orang ramai, itu professional.
5) sebab apa professional selalu dikaitkan dengan tahap skill yang tinggi? setiap kali kita shoot, kita praktis dan belajar benda baru. memang itu cara untuk belajar fotografi. bayangkan budak baru angkat kamera, terus tag along, assist photographer lain, terus mulakan perniagaan fotografi ikut jalan professional. masih pro. si professional baru, yang tahap skill rendah ni, shoot hari-hari, tak henti, banyak benda dia belajar. cukup enam bulan terus pandai. kalau hobbyist tu, kamera keluar dry box sebulan sekali, itu yang belajar pun jadi lambat.
6) siapa kata photographer tahap skill rendah tak boleh dikira professional? siapa kata bad photography tak boleh jual? kalau dia buat marketing gila-gila, social media presence dia kuat, dia boleh reach ramai orang. ramai client yang tak punyai banyak masa nak mencari photographer yang tahap skill tinggi tapi lemah marketing. client gini akan ambik je terus siapa yang dia jumpa. so, jangan takut lah kalau gambar korang belum tahap Jose Villa ke Emily Soto ke untuk mulakan perniagaan.
7) kalau rasa mahu, go for it. kemahuan lagi penting dari kebolehan. kalau ada kemahuan yang kuat, kebolehan slowly akan ikut sekali. macam saya cakapkan di atas. hari-hari praktis, in no time jadi pandai. trust me.
Adzrin Mansor
hobbyist photography blogger
apkins.blogspot.com

Sunday, 29 November 2015

Amir & Kiena In Seoul - Mini Session

So kawan facebook datang ke Korea, pinjam kamera dia, so kita tangkap lah gambar tuan punya kamera. Dapat merasa performance dan asah skill guna Canon 6D kepunyaan dia dan lens Canon 85mm f/1.8 kepunyaan saya... This is the mini album.

22 November 2015
Bukchon Hanok Village, Seoul, South Korea.











Amacam? Cukup skill tak nak cari makan?

Hehe...

Wednesday, 18 November 2015

5D Classic vs 7D, Yang Mana Lagi Berbaloi?

5D classic vs 7D, yang mana lagi berbaloi?

Dua-dua DSLR ini boleh dibeli dalam kondisi terpakai sekitar RM2,000 so ramai orang minat dua model ni. Ramai orang cuba nak mencari kamera paling bagus untuk duit yang dibelanjakan, masalahnya satu benda tu boleh jadi bagus, tapi tak masuk dengan kemahuan/keperluan/kegunaan kita takde guna gak. So sebab itu orang selalu kena rujuk review, dan baca kelebihan dan kelemahan yang mana berkaitan dengan keperluan kita.

7D kamera dari tahun 2009, kamera Canon pertama dengan updated ergonomics yang soft curves selesa dipegang, sebelumnya semua petak-petak. Built tough, weather sealing mantap. AF laju, 19 point all cross type AF yang advanced, object tracking pantas, burst 8fps pantas. 100% viewfinder coverage, what you frame is what you get in photos. ada built in flash untuk trigger slave flash. Sensor APSC crop tahun 2009 dah kira lama. Compared to newer sensors, high ISO performance and dynamic range rendah. By 3200 dah agak noisy. Kamera ni dah lama, tapi baru sikit dari 5D classic so peluang nak dapatkan satu dalam condition yang elok.

5D Mark I atau 5D classic, kamera DSLR full frame affordable pertama Canon dari tahun 2005. Sebelumnya full frame hanya kat 1D series yang mahal. Body kotak, ok je tapi terasa la ke-klasik-an dia. AF micro adjustment untuk calibrate lens focus accuracy in body tiada. AF dia tersangat basic dan boleh kata overall agak slow. Viewfinder tak 100%, takde built in flash, nak trigger flash off camera kena beli je trigger. Sensor cuma 12 megapixel, nak crop susah tak banyak resolution to work with. Lupakan je pasal dynamic range dan shadow recovery masa proses RAW landscapes. High ISO limited kat ISO 3200, tu dah dikira expanded ISO H. Orang guna kamera ni bukan sebab performance, tapi untuk 'full frame look' yang kita dapat bila guna f/1.4 lenses, tapi on a budget. Skrin kat belakang kamera tu rubbish, tak tunjukkan exposure dengan tepat. Tiada video mode dan tiada live view. Kebanyakan kamera model ni dah tua, mungkin nak dapat dalam kondisi elok susah sikit.

Dari review pendek atas tu je mungkin ada yang dah nampak dah kat mana kegunaan kamera ni semua.

7D boleh shoot segala benda, dia paling cemerlang untuk shoot fast action macam sports photography tapi suffer in low light. Guna speedlight boleh la add light bila low light.

5D classic ni untuk orang yang nak kamera full frame untuk 'full frame look' dengan lens f/1.4 yang tak dapat kalau pakai APSC. Geng nak ceburi bidang portrait dan wedding mesti minat kamera ni sebab 'kaler' ala filem. Thanks to JPEG processing algortihm dan picture style dia yang dibuat untuk tiru filem. Canon doesnt seem to do this anymore, Fuji je buat dengan film simulation modes untuk JPEG. Boleh je nak tiru filem guna kamera lain tapi kena effort sikit lah. Lagi satu saya tak reti nak explain kenapa tapi perasan yang color tones seperti blacks lagi rich kat kamera sensor besar. Kat APSC blacks are just blacks. Pergi full frame, dia lagi rich dan detailed. Kalau besar lagi dari full frame, medium format, pergh lagi rich blacks dia. Untuk paid jobs risky sebab kamera ni kebanyakan kamera model ni dah uzur, boleh failure on the job. Pro use digalakkan pakai 5D Mark II at least, nak 5D classic boleh je tapi kena sentiasa sediakan backup camera.

So, any questions jemput datang ke page facebook apkins photography.

Adzrin Mansor
photography blogger
apkins.blogspot.com

Thursday, 5 November 2015

Sony Umumkan DSLT A68 Baru

A-MOUNT IS NOT DEAD!

Ramai orang dah lama risau yang A mount akan diberhentikan, tapi nampaknya Sony masih buat kamera A mount dengan pengumuman Sony DSLT A68 baru ni.

Kamera ni ada sensor 24-megapixel APS-C yang saya rasa serupa dengan Sony A6000. Sama macam Sony's APS-C Alpha A77 II dan full-frame A99, kamera ni gunakan hybrid electronic OLED viewfinder dengan coverage 100 peratus. Ditambah lagi dengan 2.7-inch TFT LCD yang boleh tilt 135 degrees keatas dan 55 degrees kebawah. Sama macam Sony DSLT lain, killer feature translucent mirror dia ialah "4D Focus"-- 79-point phase-detection AF yang sentiasa berfungsi, masa burst 8fps, dan dalam low-light juga.

Sensor kali ini dilengkapi dengan ISO range 100-25600 dan 1080p video dengan codec XAVC S 50Mbps. Masa rakam video pun ada autofocus yang pantas dan continuous. Model baru ni akan mula dijual dalam bulan Mac 2016, dijangkakan berharga €600/$650 body only. Masih murah sikit dari $1,999 Alpha A99 dan $1,129 Alpha A77 II. Harga di Malaysia kita tak tahu lagi.

Menariknya kamera ni dibuat untuk gantikan Sony A58 nampak macam kekalkan plastic lens mount tapi tambah top plate LCD. I might be wrong, mana tau itu painted metal. Kalau plastik pelik jugak la. Pelik kan? Takpelah. Kalau anda tak perlukan AF yang continuous, saya rasa Sony A6000 sensor sama je tapi harga jauh lagi murah.







This is the full press text:
Uncompromising features and performance for demanding amateur photographers
  • 4D FOCUS for fast, accurate tracking autofocus with world’s highest[i] number of 79 AF points
  • Translucent Mirror Technology™ delivers constant AF tracking at up to 8fps[ii] continuous shooting
  • 24MP[iii] APS-C Exmor™ CMOS image sensor delivers wide ISO 100-25600[iv] sensitivity range
  • BIONZ X image processing engine enables the capture of high-quality images
  • Precise OLED Tru-Finder, tiltable LCD monitor, top display panel and custom controls
  • SteadyShot INSIDE works with all 34 A-mount lenses
  • Full HD video with high bit-rate 50Mbps XAVC S[v] format
The new α68 (ILCA-68)camera from Sony lets enthusiastic photographers discover even more creative opportunities with their precious collection of A-mount lenses.
Inheriting many pro-style features from the acclaimed α77 II, the α68 features Sony’s unique 4D FOCUS system that delivers extraordinary AF performance under any shooting conditions – even in lighting as low as EV-2 where other cameras struggle.
This phase detection system uses no less than 79 autofocus detection points including 15 cross points, plus a dedicated F2.8 AF sensor point for dimly-lit scenes. It all adds up to fast, wide area AF with predictive tracking that locks faithfully onto fast-moving subjects.And thanks to Sony’s uniqueTranslucent Mirror Technology, the α68 delivers constant AF tracking at up to 8fpsii continuous shooting.
Whether you’re shooting stills or movies, peerless image quality is assured by the 24MPiii APS-C Exmor CMOS image sensor with wide ISO 100-25600iv sensitivity range. It’s teamed with Sony’s speedy BIONZ X image processor that uses Detail Reproduction and Diffraction-reducing Technologies plus Area-specific Noise Reduction for pristine, finely detailed shots every time.
Full HD movies use the efficient XAVC Sv format for high bit rate recordings at up to 50 Mbps with outstanding detail and low noise. And thanks to Sony’s unique Translucent Mirror Technology, you can enjoy non-stop continuous autofocus that effortlessly tracks moving subjects for crisp, professional looking footage, whichever format you choose to record in.
With a powerful array of creative features to explore, theα68 has plenty to offer experienced amateurs as well as step-up photographers and newcomers to interchangeable lens cameras.
Framing stills and movies is a pleasure through the clear, bright OLED Tru-Finder. 100% frame coverage ensures you see exactly what you’re shooting, with high contrast and faithful colour reproduction helping you focus manually with absolute confidence.
Complementing the Tru-Finder, the 2.7-type LCD monitor tilts up to 135 degrees upwards or 55 degrees downwardsfor comfortable composition from a wide variety of shooting angles. Serious photo enthusiasts will also value the backlit top display that allows quick confirmation of camera settings, whether you’re shooting handheld or on a tripod.
As found on the critically praised α7 series, there’s a control wheel on the camera’s rear that allows quick fingertip adjustment of camera settings. In addition, 10 customisable buttons[vi] can be assigned for instant access to frequently-used functions. There is a front control dial for quick adjustments of settings and a sturdy grip to ensure that you are balanced, even when using heavyweight prime or telephoto lenses.
SteadyShot INSIDE reduces the effects of camera shake for blur-free handheld shooting – at all focal lengths and with any compatible lens.
The inclusion of a Multi Interface Shoe and Multi Terminal lets you expand creative options further with a wide range of optional accessories, including flashes, lights, microphones and remote commanders.
The new α68 A-mount interchangeable lens camera from Sony will be from March 2016 for approximately €600 body only or €700 with DT18-55mm F3.5-5.6 SAM II lens.
– Ends –
α68 (ILCA-68) technical specifications
Lens mountA-mount
Image sensorAPS-C (23.5 x15.6 mm)Exmor CMOS image sensor
Number of pixels (effective)Approx. 24 megapixels
Recording formatStillJPEG(DCF Ver.2.0, Exif Ver.2.3, MPF Baseline compliant),
RAW(Sony ARW 2.3 format)
MoviesXAVC S format /AVCHD format Ver.2.0 compliant/MP4
MediaMemory Stick PRO Duo, Memory Stick PRO-HG Duo, Memory Stick Micro (M2), SD memory card, SDHC memory card(UHS-I compliant), SDXC memory card(UHS-I compliant, microSD memory card, microSDHC memory card, microSDXC memory card
Focus systemTypePhase detection AF
Focus point79 points (including 15 cross points), F2.8 AF sensor point
Sensitivity rangeEV-2 – 18(at ISO 100 equivalent)
Exposure controlMetering type1200 zone-equivalent metering
Sensitivity RangeStill Images: ISO 100 – 25600 (1/3 EV steps) Movies: ISO100 – 12800 equivalent (1/3 EV steps)
ShutterShutter SpeedStill images:1/4000 to 30sec, Bulb, Movies:1/4000-1/4sec
Electronic front curtain shutterYes(On/Off)
SteadyShot INSIDE (image stabilisation)TypeStill: Image Sensor-Shift mechanism Movie: Electronic
DriveContinuous shooting speedContinuous Advance Priority AE: Max. 8fps, Continuous shooting Hi: Max. 5fps, Continuous shooting Lo: Max. 2.5fps
Movie Mode
(Resolution/
Frame Rate/
Bit Rate)
XAVC S HD1920 x 1080 50Mbps (30p/25p[vii], 24p)
AVCHD1920 x 1080 24Mbps(FX), 17Mbps(FH) (60i/50ivii)
1920 x 1080 24Mbps(FX), 17Mbps(FH) (24p/25pvii)
MP41440 x 108012Mbps , VGA3Mbps
ViewfinderTypeElectronic viewfinder (OLED Tru-Finder)
Total number of dots1,440,000 dots
Field coverage100%
MagnificationApprox. 0.88x (35mm camera equivalent: Approx. 0.57x) with 50mm lens at infinity, -1m-1
LCD screenType2.7″ type TFT LCD
Total number of dots460,800 dots
Adjustable angleUp approx. 135 degrees, down approx. 55 degrees
AudioMicrophoneBuilt-in stereo microphone
SpeakerBuilt-in, monaural
InterfaceMulti Interface Shoe, HDMImicro connector (Type-D),Microphone terminal (3.5mmStereo minijack), Multi/Micro USB Terminal, DC-IN Terminal
Built-in FlashGN12 (ISO100, m, Flash angle 16mm)
BatteryRechargeable battery pack NP-FM500H
WeightApprox.610g (Body Only) / Approx.690g (With battery and media)
Dimensions(W x H x D, CIPA compliant)Approx. 142.6 × 104.2 × 80.9 mm
Operating temperature0-40°C
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...