Wednesday, 10 June 2015

10 Kamera Kompak Terhangat

Nampaknya artikel 10 Kamera Mirrorless Terhangat di Pasaran dapat sambutan yang hangat! Jadi kita sambungkan kehangatkan kepada kamera kompak yang paling hangat! Macam biasa, rujukan harga hanya sebagai rujukan dan true pada tarikh saya tulis post ini iaitu 10 Jun 2015.


10. GoPro


Benda ni seronok. Boleh bawak masuk air. Boleh selfie berbatang. Boleh ikat kat drone kasi terbang. (mahal? banyak dah budget options, SJ4000 la, Xiaomi la)


9. Canon Powershot S120


Kamera ini banyak ambik teknologi dari lineup EOS DSLR Canon. High ISO dia boleh tahan walau sensor kecik. Focusing pun laju. Plus kamera ni agak famous dalam kalangan vlogger youtube sebagai kamera vlog budget. 



8. Sony DSC-TX30


Walaupun dia guna sensor sama dengan smartphone Xperia, tapi kamera kompak ni digabungkan dengan lens Zeiss design dan ada optical zoom yang biasanya bagi kualiti lebih baik dari digital zoom smartphone. Waterproof, tahan jatuh, dan skrin sentuh!


7. Olympus Tough TG-850


Sebab waterproof dan kuat macam Sony TX30 tadi, tapi tambah flip screen untuk selfie, dan harga lagi murah kat YL.


6. Fujifilm X30



Kamera kompak dengan design retro, tambah lagi viewfinder ala rangefinder dia tu. Yang menarik ialah, dia ada film simulation modes yang tiru tone gambar filem! Built in VSCOcam!


5. Fujifilm X100S atau X100T


Kamera kompak dengan sensor saiz APSC! Lens 23mm f/2.0 yang lebih kurang sama macam 35mm kat full frame. Fuji film simulation mode dia paling best buat Fuji film colors! Ramai photographer suka kamera ni. Tapi mahalnya beliau...


Well, Ejad Fotopoyo suka Fuji X100S beliau. ;-)


4. Sony RX100 series


Kamera kompak kegemaran saya. Macam DSLR yang kompak. Something I would use personally. Best bawak travel ni...


3. Sony RX1 dan RX1R


Full Frame sensor + Zeiss 35mm f/2 Sonnar lens. Leaf shutter yang senyap. High ISO full frame yang sedap. Leica like images. Ultimate compact camera dengan ultimate image quality! Tengok harga tu. Tudiaa.


2. Ricoh GR



Korang mesti macam terkejut, eh? Ricoh? apa itu?

Kesian jenama klasik ni. Hebat tapi ramai tak tahu kewujudan dia. Kamera ni ada sensor APSC macam DSLR atau Fuji X100 kat atas tadi, tapi dengan lens 18mm f/2.8 dalam magnesium alloy body. So dia equivalent kepada 28mm kat full frame atau filem. Kamera ni image quality hebat sebab sensor APSC dia tu takde AA filter. Fokus pun laju. Ada 'snap focus' untuk kita buang semua shutter lag yang guna teknik ala-hyperfocal focusing atau zone focusing. Erm, deep photography jargon eh? Kita set kamera untuk sentiasa fokus dalam range jarak berapa dari kamera, supaya kamera tak perlu cari fokus dah. Lagi cepat nak tangkap moments dengan cepat. Tak faham takpe je, ini advanced street shooting punya teknik. Moving on...

28mm agak wide, jadi biasanya street shooters yang betul-betul berpengalaman dan berani nak get up close and personal masa shoot street akan suka kamera ini. Kamera ni memang dibina khas untuk fungsi. Menu pun takde design icons bagai, hanya list. Sangat function oriented. Dia ni pun pakai leaf shutter, jadi sangat silent. Totally something I would love to use...


1. SMARTPHONE!


Dia ada sentiasa dengan kita, kita takkan tinggalkan dia kat rumah. Ada sesetengah orang smartphone tak boleh lepas dari tangan, pegang je. Banyak fungsi benda ni, selain kamera, gambar tu boleh post guna apps macam VSCOcam, Snapseed dan banyak lagi! Nak masuk wifi boleh. Nak terus upload gambar boleh. Tak kisah la jenama apa sekalipun, smartphone memang versatile habis! ;-)

"The best camera is the one that is with you."

See ya kat facebook APKINS.

kbai.

1 comment:

Khairul Anuar said...

Assalamualaikum, tumpang tnye, which is better Canon 40mm f2.4 STM or Canon 50mm f1.8 STM? Mne lg berqualiti dr segi pic n product. Mklumlah baru brjinak2. Hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...