Monday, 29 June 2015

Review Pendek - Canon EF 50mm f/1.8 II


Canon EF 50mm f/1.8 II ni lens yang sangat femes sebab harganya yang murah tapi image quality dia boleh tahan, buatkan ramai betul dah buat review pasal lens ni online. Lens ni dah lama, dan sudah digantikan dengan Canon EF 50mm f/1.8 STM yang lebih baru. Jadi kita cut to the chase, dan buat review pendek je.

1. Fungsi
Lens 50mm dikira sebagai normal di kamera full frame kerana design optical lens 50mm tak begitu kompleks dan murah nak dibuat. Oleh sebab tu satu masa dulu sebelum kedatangan kit lens zoom kamera banyak dijual dengan lens 50mm. Focal length 50mm sangat useful di kamera full frame sebagai walk around lens. Henri Cartier Bresson adalah salah seorang photographer yang famous yang suka pakai 50mm untuk ambil gambar semua benda. Tapi kat kamera APSC 50mm tu lebih zoom in disebabkan oleh Field of View Crop Factor jadikan lens ni ala 80mm, lebih kepada portraiture. Bukaan aperture f/1.8 lens ni pun beri kita peluang untuk eksperiment dengan shallow depth of field atau ada yang sebut 'berbokeh'.

Portraits. Lagi gambar di sini.
Lens 50mm f/1.8 ni dipasang kat APSC crop. Close focusing distance akan dapat banyak 'bokeh'.
50mm f/1.8 II digunakan kat kamera APSC crop masih banyak 'bokeh' untuk kita main.

2. Build Quality
- Plastik. Murah. Manja. Sekali jatuh sikit, tak perlu tinggi pun, pecah berderai. Lens mount dia juga plastik, bukan besi macam mid range atau high end lens lain. Kalau banyak pasang dan cabut, lagi cepat haus daripada mount besi. Tapi sebab plastik segala la dia murah.

- 130g sahaja beratnya. Ringan habis. Ramai orang suka lens ni dahlah murah, ringan. Pros pun guna lens ni buat lens backup kalau apa-apa terjadi kat lens utama diorang. 

- 52mm filter thread. Boleh letak filter kat lens ni. Tapi saya tak galakkan melainkan filter yang fungsi spesifik seperti polarising filter dan neutral density filter. Ada orang letak UV filter untuk kurangkan risiko front element lens ini calar. Sangat tak galakkan sebab UV filter tak berfungsi apa-apa, dan most probably akan kurangkan image quality je. Front element lens ni pun tersimpan ke dalam filter thread jadi risiko untuk terkena apa-apa itu sangat kurang. Pakai lens cap je.

- 5 straight aperture blades. Bilangan aperture blades yang sikit campur straight buatkan bentuk bokeh balls bukan bulat, tapi pentagon kalau shoot waktu malam stop down sikit (bukan pakai f/1.8 tapi f/2.2, f/2.8 dan keatas, bokeh balls akan mula jadi pentagon). Sample gambar saya dah hilang, so just trust me on this.


3. Optical Quality
- Sharpness? takdelah sharp sangat pun. soft wide open. stop down to f/2.8 ia akan jadi sharp sikit. tapi lens ni lebih sharp dari kit lens 18-55mm sebab ia prime lens. Lens yang tak berapa sharp aka soft sikit ni ada kelebihan dia. Jerawat tak nampak. Jimat masa editing nak hilangkan jerawat bagai. Haha! Sharp sangat pun ada problem tau!

Sample portrait menggunakan 5D Mark II full frame.

- Flare? Flare adalah kelemahan lens yang bila kita tembak gambar menghala ke matahari, cahaya akan memantul secara berselerak dalam lens elements, jadikan lens keluar bentuk flare, ghosting dan hilang contrast. Lens murah dan lama. Coatings yang elakkan flare haruslah tak berapa hebat kan. Flare senang nak dielakkan dengan tak ambil gambar menghala ke cahaya matahari atau gunakan flare itu secara kreatif - Cara Ambil Portrait dengan Flare

Loss of contrast, muka dah nyaris tak nampak dah tu ;-)

4. Harga & Value For Money
Lens 50mm f/1.8 II ni kalau yang terpakai orang bagi free je sekali dengan kamera sebab murah. Kalau nak beli asing, cari murah habis. Mungkin RM250 kebawah tak silap saya kalau used. Value for money memang value for money sungguh. Kualiti imej boleh tahan bagus pada harga murah!  


5. Recommendations
kalau belum ada lens 50mm dan miskin, cari Canon EF 50mm f/1.8 II ini yang used dan harga murah habis. Tapi since Canon EF 50mm f/1.8 STM dah keluar, saya lebih rekemen anda dapatkan lens STM baru sebab yang baru tu hanya dalam range RM450-500 je brand new. Harga tu dapat lens bau kedai, anak dara serta official Canon Malaysia warranty lagi.

link untuk ke website YL Camera Pudu Plaza KL sila klik sini.

perbezaan dengan lens Canon EF 50mm f/1.8 STM
- optically sama je.
- versi STM baru ditambah fokus motor STM yang lebih senyap, tapi kepantasan saya tak pasti siapa lagi pantas. yang penting senyap.
- STM baru tu ditambah metal lens mount yang lebih tahan haus.
- STM baru juga pun ditambah bilangan aperture blades dari 5 straight blades ke 7 rounded blades yang beri bokeh balls membulat, bukan pentagon.
- STM baru juga ditambah lens coating yang lebih baik untuk kurangkan flare dan tambahbaik contrast.

ada duit lebih, dapatkan versi baru Canon EF 50mm f/1.8 STM. sekian terima kaseh.

anything, jumpa di facebook page orait!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...