Sunday, 21 June 2015

TIPS PANTAS - Street Photography

TIPS PANTAS STREET PHOTOGRAPHY
1. Street photography bukan ambil gambar orang gelandangan, tapi mencari little moments manusia urban di jalanan.
2. Macam-macam lens boleh pakai. takde undang-undang. Prime boleh, zoom boleh. Asalkan tak terlalu besar sampai kamu tak larat nak hayun seharian. Contohnya lens 70-200 2.8 tu is a big no haha. Dalam gambar contoh diatas saya pakai Tamron 17-50mm f/2.8, Canon EF 28mm f/1.8 USM, Canon EF 85mm f/1.8 USM. Apa-apa lens yang korang dah ada, guna je.
3. Segan itu biasa. Perlu praktis hilangkan segan. Tegur orang di jalanan seperti penjual gerai dan minta permisi gambar mereka diambil. Ada yang akan setuju ada yang tidak. Cara tu kita belajar hilangkan segan diri kita dan belajar deal dengan rejection.
4. Gambar yang berjaya ada content dan visual. Content itu haruslah moment yang ada story di dalam tu. Macam gambar pertama, orang mengharung salji. Kiri bawah, berbisik kononnya bercakap pasal si topeng kucing. Visual itu adalah composition; susunan subjek, triangle interaction, lines, etc. Dalam satu frame muatkan tiga orang nak dibuat primary dan secondary subjects contohnya. Ini yang perlukan banyak praktis.
5. Mata yang laju mencari shots ialah skill yang paling penting untuk diasah. Ia diasah dengan selalu shoot. Tak ada cara lain, tak ada shortcut beli lens atau beli preset editing itu ini.
6. Keep on shooting. Jangan putus asa. Sifu pun bila keluar bukan setiap satu kali tekan shutter dia terus keluar gambar hebat, tak. Sebenarnya gambar masterpiece dia tangkap tu adalah satu daripada beribu gambar yang dia tangkap. Extraordinary effort, extraordinary results.

Semoga berjaya!
Apa-apa, contact saya kat facebook. See ya!

1 comment:

Mohd Azmi Bin Juma'at said...

Bos..ade wsup ke group wsup ke..bnyak nk tnye soalan..hhaha klu jt google ni lambat reply..
1)Saya nk beli flash...utk psg kt 600D canon..utk kegunaan biasa2 je..yn460ii sesuai dan underbaget.. sesuai x bos?
2) bos..buat tips utk flash plak..kdg2 tgk org letak kertas kt flash tu..pic pn pebih bnyak putih..mohon ajar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...