Tuesday, 23 June 2015

TIPS PANTAS - Travel Photography

TIPS PANTAS TRAVEL PHOTOGRAPHY


1. Bawa equipment sesikit yang boleh. Kita ada begitu banyak benda yang nak ditengok kat obersi. Kita jugak habiskan masa pagi sampai malam berjalan kaki kat luar. Bawak banyak barang dari pagi sampai malam sakit bahu nak memikul. Tak banyak masa pun nak tukar-tukar lens bagai. Berjalan outdoor sentiasa, siling mana mau bounce speedlight tu? Takde masa nak setup studio bagai. 

2. Saya rekemen bawak satu kamera dengan satu standard zoom yang cover wide angle - normal/short tele. Contohnya untuk geng full frame ni 24-70mm atau untuk geng APSC 17-55mm, 18-135mm atau anything. Kalau datang memang bertujuan nak shoot sesuatu, contohnya memang pergi afrika nak shoot binatang, atau datang Paris diupah nak shoot fashion, bawak lah lens yang sesuai. Tapi kalau nak berjalan dengan family, takyah ngader. With that said, kalau equipment anda sesuai, cukup ringan, bawak la ekstra satu dua. Ekstra tiga empat lima tak payah ler.



3. Lens banyak-banyak tak useful. International Adapter, Charger, Extra Battery, Extra Memory Card, Power Bank untuk phone, mini tripod, benda gini berguna.

takde international adapter ni, takde bateri,
takde kamera, takde smartphone, takde life...

4. Bawak dalam beg kamera yang tak nampak macam beg kamera untuk mengurangkan risiko kecurian. Tersesat masuk tempat bahaya boleh sorokkan kamera harga ribu-riban tu. Beg jugak berguna nak protect kamera dari hujan, suhu ekstrem etc.



5. Travel Photography ni genre dia sama macam Wedding Photography, genre yang sangat luas payungnya dari landscape, portrait, street, food, architecture, photojournalism, wildlife, segala macam la. Sama macam wedding juga, genre travel photography ni sangat ramai orang minat tapi tak ramai yang pandai buat. Tak percaya? Pi tengok gambar artikel National Geographic. capai tahap tak? Kalau tak capai, mari sap kok dulu, kita geng lepak sekali.

6. Jadi nak cari shot apa? 


Landscape. Layan.

Architecture. Layan.

Err ini genre apa ni? Entah. Shot kebudayaan, kot. 

Environmental Portrait. Siap tulis Korea lagi belakang. Amekkaw.

Shot photojournalistic realiti kehidupan masyarakat tempatan, gitu.
Tip dia carilah shot yang menunjukkan keunikan tempat tu. Dari lokasi, budaya, potret orang tempatan, makanan, segala benda la!

PRO TIP: Singgah kedai souvenir tu tengok la gambar kat poskad. Dari situ kita boleh tahu apa landmark penting sesebuah tempat, camne photog pro lain shoot. Cilok idea laa!

7. Cari story. Camne? Sifu saya ajar camni. Tanpa gunakan kata-kata tapi dengan menggunakan gambar, cuba jawab soalan berikut, tak semua takpe, asalkan jawab sebanyak yang mungkin.
- WHAT
- WHO
- WHERE
- WHY
- HOW

Rujuk portrait wanita tengah menyanyi di atas. WHAT - dua orang penyanyi sedang menyanyi. WHO - penyanyi berpakaian tradisi. WHERE - background ada bagitahu lokasi. Done. Dapat gambar ada STORY.

Ini ambik gambar kosong takde story, letak caption deep deep cinta la agama la, takde kaitan dengan gambar la. Itu bukan photographer, itu instagrammer! (saya pun kadang-kadang buat, guilty!)

8. Jangan tension kalau ada orang masuk dalam shot. Kadang-kadang jadikan dia sebagai comparison saiz antara sebuah bangunan dan manusia, sense of scale namanya. Macam gambar atas tadi ada gambar dua gadis pakai baju tradisi berdiri depan istana tu... Nak lagi osem, jadikan orang lain tu jadi subjek gambar terus. Memerlukan keberanian nak street photography la.


selfie lagi. kan dah jadi subjek. haha.

9. Jangan lupa ambil gambar family dan diri sendiri. Takde story deep deep pun takpe. Kamu dan family datang tempat ni bukan selalu. Ambik je snapshot walau tak lawa. PHOTOGRAPH - gambar yang kita cari demi kesenian dan story itu harus dicari, tapi SNAPSHOT - yang merakam detik bersejarah keluarga, juga kena ambik. Photographer terhebat pun kalau kamu selongkar smartphone dia, mesti ada gambar buruk yang dia ambik tapi simpan sebab ia bermakna buat dia.

snapshot gini pun penting
ingat guys, photograph ialah gambar yang matlamatnya kesenian dan story dalamnya. snapshot ialah gambar yang merakam sejarah, hanya bermakna untuk kita seorang sahaja. banyak kes orang upload gambar family masa holiday mintak comment and critique. guys, mohon bezakan please.

10. BE IN THE MOMENT
Ini kena highlight besar-besar patutnya. Jangan risau sangat pasal nak on assignment, nak dokumentasikan segala inci, setiap saat trip tu. Planet kita ni dah didokumentasikan oleh beribu orang. Shot yang korang nak ambik tu? Oh, dah ada pro yang lagi hebat dah ambik gambar benda yang sama dengan lebih lawa lagi. So take some time untuk tengok sesuatu benda bukan melalui viewfinder kamera tapi melalui mata sendiri. Rasai makanan. Hirup udara. Berinteraksi dengan orang tempatan. Be in the moment for yourself too.

Screengrab dari The Secret Life of Walter Mitty, photographer ni datang mencari harimau yang rare, tapi tak ambik gambar. Dia nak kepuasan tengok harimau rare tu dengan mata dia.

Allright. 
Nak lagi artikel TIPS PANTAS atau nak contact saya, rujuk tabs atas sekali page tu. Thanks sebab rajin membaca.

Jangan lupa share article ni bagi kawan-kawan.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...