Thursday, 23 July 2015

AJARAN SIPI-SIPI SESAT DI LOWYAT

AJARAN SIPI-SIPI SESAT DI LOWYAT

alkisah diceritakan aku ke lowyat untuk beli sikit barang komputer. saje singgah kedai kamera jugak. menariknya dalam masa beberapa minit je dapat beberapa ajaran sipi-sipi sesat dari penjual kamera tu.

1) "orang melayu kita sebut 'mirror-lens', mirror-less tu sebutan orang putih. yang betulnya 'mirror-lens'.

seronok jugak dia cuba nak betulkan sebutan aku kata mirrorless haha. camni. DSLR ada mirror pantul imej ke optical viewfinder. mirror-less takde mirror. buang mirror. pakai sensor, live view kat electronic viewfinder. sebab tu mirror-less. mirror lens tu lens telephoto yang fixed aperture dan donut bokeh tu...

2) "zaman sekarang orang tak beli DSLR dah. semua orang beli 'mirrorlens' dengan compact."

berdasarkan data dari CIPA, camera sales semua jenis dah menurun. compact camera paling drastik turun. DSLR turun sikit. market share mirrorless je naik sikit. overall semua turun. sebab consumers pakat beli smartphone, tinggalkan kamera kompak. orang yang nak kecil tapi DSLR quality akan elak kompak dan pakai mirrorless. DSLR pulak satu niche yang tersendiri dalam kalangan professionals. nak dekat betul lah tu. nak twist sikit data tu silakanlah hahaha.

3) "lens kena besar kualiti bagus, sharp. smartphone lens plastik. tengok compact ni, on je lens keluar. lens besar barulah kualiti bagus."

sipi-sipi jugak tu. lens dengan optical elements yang besar akan dapat banyak light transmission dan aperture yang besar. nak tentukan sharp ke tidak berdasarkan optical design dia tu. berapa banyak high dispersion glass lah, aspherical elements lah, coatings etc. Sony Zeiss FE 55mm f/1.8 kecik je sebab flange distance pendek, jauh lagi kecik dari Sigma 50mm f/1.4 ART, tapi Zeiss itu diwartakan lens AF paling sharp DXO labs. phew. nerd alert.

4) "DSLR dah takde harga sampai DSLR tu kita orang jual murah" (tunjuk kat DSLR Sony A700 kit 18-70 RM1499)

Satu, ia Sony. Dua, ia Sony DSLR. Tiga, ia A mount. Satu, Sony punya resale value agak rendah berbanding Canon dan Nikon yang lebih dicari dalam pasaran used. Ramai orang tau Canon Nikon je, jenama selain dua tu tak ramai tahu sangat. Dua, Sony dah tinggalkan DSLR design untuk innovate translucent mirror technology dipanggil DSLT. Tiga, perkembangan A mount atau Minolta mount agak perlahan sebab Sony setakat ni macam lebih utamakan mirrorless E mount system baru. Nak kata takde harga, macam mahal ada harga je? A700 tu tujuh ratus used body only. 5D Mark III, D4 semua tu takyah cerita la ada harga ke tidak heheh.

5) "Photographer pro yang pakai DSLR zaman sekarang akan pakai 'mirrorlens' buat backup. kalau apa-apa jadi kat DSLR diorang, diorang pakai 'mirrorlens' ni sebab 'mirrorlens' ni ada 4K."

Photographer pro shoot event tu ambik gambar ke video? 4K tu resolusi video, maka videographer guna lah, photographer mau gambar je tak pakai video... Tentang 4K video, berapa ramai ada monitor komputer atau TV resolusi 4K sila angkat tangan. Oops.

Konklusinya, dia cakap ada betulnya, tapi spin sana sini sikit. Kira ok lah ni daripada ajaran paling legend aku pernah dapat iaitu "update firmware kamera boleh tambah megapixel." Itu memang pergh legend. Hahaha.

So jadilah pengguna yang bijak. Know your stuff. Bukan salah penjual tu cakap benda yang silap. 

Diorang kerja jual kamera je, bukan engineer design kamera ataupun photographer yang guna kamera tu sepenuh hati. Manfaatkan internet connection anda dengan mencari bahan bacaan yang memberi informasi tepat mengenai kamera...

"Mirrorless takde shutter count kan?" Aaargh! Kamu orang sila share post ni, panggil ramai-ramai follow page APKINS Photography, nanti kita basuh pelan-pelan. haha

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...