Wednesday, 1 July 2015

ANDA AKAN KAGUM DENGAN PORTRAIT LENS INI

kenal tak siapa ni? inilah Ejad Fotopoyo!
potret gadis juga best
pokok semua tukar jadi smooth bokeh!
tengok bokeh belakang tu smooth je
tengok bokeh tu...
sila tabah dengan kebokehan dia tu...

nak shoot futsal pun boleh (masuk gelanggang la sikit)
indoor sports pun boleh! TIPS PANTAS SPORTS

Lens yang akan dibincangkan dalam artikel kali ini ialah Canon EF 85mm f/1.8 USM. Lens ni lens mid-range yang dah lama, sejak zaman 1990-an. Pengguna Nikon pun ada Nikon 85mm f/1.8G yang lebih kurang bagus jugak. Mari kita bincangkan pasal lens Canon ni dulu.




1. Fungsi
Lens 85mm f/1.8 ni ada aperture f/1.8 untuk kaki bokeh dan shallow depth of field. Digabungkan dengan focal length short telephoto 85mm tu, depth of field dia memang nipis dan background jadi smooth berkrim gaussian blur.

Walaupun kat tajuk saya tulis portrait lens, saya juga dah tunjukkan di atas yang lens ini boleh guna untuk macam-macam benda lain. Kita punya lens, kita punya suka la mau guna macam mana. Takde undang-undang. Lens wide, kena shoot landscape je benda lain tak boleh. Mana ada!

Lens ni punya focal length bukan sahaja menentukan berapa banyak zoom yang kita ada, dia tentukan working distance iaitu jarak antara kita dengan subjek dan juga lens distortion and compression. Wide angle ada distortion wide angle dia, tapi lens 50mm keatas akan ada compression. Makin panjang makin dia compress. Biasanya focal length 85mm dan 135mm jadi kegemaran ramai orang sebab compression ini yang buatkan orang nampak slim sikit. Efek compression ini boleh tengok di gambar di bawah, guna 50mm gambar nampak ala biasa je, guna 85mm slim sikit. Orang yang sama je.



2. Build quality

Ada orang suka zoom 70-200mm f/2.8 untuk shoot portrait sebab versatility lens tu. Tapi lens tu berat dan max aperture sampai f/2.8. Lens kecik ni one stop faster at f/1.8.

Lens ni mostly plastik, filter thread pun plastik. Nasib baik lens mount besi yang tak cepat haus kalau selalu cabut dan pasang. Takpe, yang penting ringan. 425g je compare to lens 70-200 2.8 sekilo lebih, lens sahaja belum masuk body.

Lens ni jugak sebab dia mid range dia ada ring USM motor yang sedap. Senyap, laju sampai saya boleh shoot futsal sama lens ni. Ring USM pun datang sekali dengan focus distance window dan manual focus override. Secara jujurnya taktau kenapa orang selalu pentingkan manual focus override ni, katanya nak manual focus tanpa perlu switch AF toggle tepi lens tu ke MF. Personally kalau nak pakai manual focus aku rekemen beli lens manual macam Samyang 85mm f/1.4 atau Zeiss Planar 85mm f/1.4 sebab lens autofocus ni focus throw dia pendek, jadi bila pusing focusing ring, focus plane laju je bergerak, susah nak manual focus accurately.

metal mount, yang lain semua plastik.
high quality plastik btw.


3. Optical Quality

Sebab lens ni bukan design yang moden, ia taklah sharp sangat atau ada detail resolving power hebat-hebat macam king dalam lineup Canon 135mm f/2L tu. Kalau nak sharp habis lepas tu habiskan masa depan komputer bersihkan jerawat subjek belilah lens itu yang lebih mahal. Lens ni orang misken aje, sedar diri siket.

Wide open ia cukup-cukup sharp je dan ada purple serta green fringing yang agak obvious. Senang je nak hilangkan color fringing masa post process kat Lightroom. Stop down ke f/2.8 lens ni sharp sungguh. Kalau nak bandingkan dengan Canon 70-200mm f/2.8L USM, lens tu lagi banyak contrast dan boleh kata lagi baik dari lens ni kat f/2.8. L lah pulak. Tapi lens ni 1/3 dari harga lens L tu, ringan dan boleh tahan sharp. Apa lagi mau?

Tapi orang akan tanya, apa beza lens ni dengan Canon 50mm f/1.8 II atau Canon 50mm f/1.4 USM? Mereka kalah. Lens Canon 85mm f/1.8 USM ni jugak menang in terms of kejahatan details dan compression untuk portraits. Trust me.

kecik je lens ni...

4. Harga & Value For Money

Kalau lens terpakai aka used. lebih kurang RM1000, kadang lebih, kadang kurang bergantung kat kondisi lens tu sendiri. Kalau korang portrait shooter nak mencari lens 85mm untuk DSLR Canon korang, look no further. Lens ni memang value for money sungguh.


5. Recommendations

85mm terutamanya kat APSC 1.6x crop Canon yang jadikan lens ni lebih kurang 136mm, lens ni sangat zoom in. Kalau nak cari walk around prime lens, elakkan lens medium telephoto ini tapi cari lens seperti Canon EF-S 24mm f/2.8 STM, Canon EF 40mm f/2.8 STM, apa-apa la wide standard focal lengths seperti 24mm, 35mm, dan 50mm. Lens 85mm ni untuk portrait shooters yang memang serius shoot portraits.

Selain lens ini, ada je lens seperti Canon EF 70-200mm f/2.8L USM, Canon EF 135mm f/2L, dan Canon 85mm f/1.2L USM yang harganya tiga empat kali ganda dari lens 85mm ni. Barang baik memanglah mahal. Kalau mau sesuatu yang lebih baik dari ini, memang yang tu la. (Meracun: Top banner atas sekali website ni, tangkap guna Canon 85mm f/1.2L lah tu.)

Third party ada Sigma 85mm f/1.4 HSM yang bagus tapi mahal, ada yang report focus inconsistency. Selain itu ada budget option seperti Samyang 85mm f/1.4 manual lens. Itu lens manual focus. bagus jugak kalau pandai manual focus.

Kalau nak habis baik lagi, beli Zeiss Otus 85mm f/1.4. Zeiss Otus, optical perfection. harga adalah dalam RM17,000.00 je.

Kita orang yang tak berapa kaya ni pakai lens Canon EF 85mm f/1.8 USM ni pun dah kira sedap dah. ;-)

Mau baca review atau artikel lain lagi rujuk lah tabs diatas website ini. Anything else, contact saya di facebook, ada di tabs juga. Jangan lupa share artikel ini jika artikel ni best. See ya!

2 comments:

Mohd Azmi Bin Juma'at said...

Hahaahah..best2..semangat baca..tp skrg ade 50mm je yg mampu..bljo lg bab potrait..huhu bg tips sikit utk potrait perkahwinan..guna 50mm 2nd rm200..kehh mampuu

rahmat shaari said...

Baca review ni semangat terok rasa.. terbaik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...