Tuesday, 7 July 2015

BIZ - PENIAGA MELAYU, BANTULAH PENIAGA MELAYU LAIN

TAKNAK BELI, NAK RESEPI JE

Terbaca status orang share pasal cerita pengusaha kek coklat dihubungi orang yang taknak beli, cuma mintak resepi kek je. Pernah jugak ada seorang peniaga hubungi saya tanya kamera apa yang nak beli untuk shoot produk. Dia kata nak upah photographer mahal, dia nak tangkap gambar sendiri. Saya bagitau realiti as it is.

Saya kata kamera apa pun boleh, yang penting cari background yang solid, contohnya kain putih yang tak distracting. Lighting kena letak di tempat yang sesuai, soft dan diffuses untuk elak harsh shadows. Kalau tak dapat, boleh guna long exposure dan light painting technique. Penting juga shoot RAW untuk elakkan color cast dan adjust whites and blacks secukupnya untuk dapatkan clean look.

Dia yang asalnya cuma mengharapkan jawapan beli kamera dan terus selesai pun kata, "wah, susahnya."

Saya cuma cakap, "tak susah buat photographer yang dah spend masa yang lama untuk belajar semua itu. takpe, memang perkara biasa businessmen outsource benda yang susah dia nak buat dengan upah orang lain buat. macam tu lah bisnes."

Itu namanya basuh, apkins style.

Bukan apa, macam orang buat kek tu jugak. Berapa lama dia usaha belajar, jerih perih usaha dia pergi kelas memasak kita tak tahu. Nak mintak resepi rahsia dia senang-senang pulak hahaha.

Betul kita semua tak suka peniaga naikkan harga barang. Tapi sayangnya Melayu ramai berniaga services. Bukan barang. Barang bukan orang Melayu yang pegang. Peniaga services ni juga ada kos beli barang untuk berbisnes servis mereka. Upah yang mereka cas tu upah tenaga kerja dia je.

Ikhlas nak tolong Melayu? Help yourselves. Tak salah pun nak outsource benda-benda tak berkaitan bisnes anda seperti tangkap gambar produk kepada photographer tempatan, dan fokuskan tenaga, masa dan usaha anda kepada sales. Tambah dengan gambar yang cantik hasil photographer Insyaallah lebih menarik perhatian.

Macam ni guide saya. Kalau tak betul mohon betulkan. Anda nak gambar sahaja, tak perlu printing so murah je. Upah dalam RM300-RM500 is a good start. Take in factors seperti kos minyak dan upah personal si photographer nak datang ambik stok produk yang nak ditangkap gambar. Berapa banyak produk boleh shoot dan berapa banyak gambar boleh dia output tu Bagi la 20 produk contohnya dan each produk dia ambil 5 gambar contohnya. Anda dah dapat 100 gambar.

Deal dengan si photographer berapa banyak output dia boleh bagi berdasarkan kesempatan masa dia. Photographer boleh juga throw in extra free shot, #flatlay semua produk atas meja tunjuk lineup semua produk tadi tu.

Tak mahal nak upah photographer. Tak makan ribu macam shoot wedding pun. Well sebenarnya wedding tu harga ribuan sebab pakej masuk frame gambar, custom design album yang design guna software berbayar, hard cover, etc. Kos semua itu. Remember photographer peniaga servis, dia jual tenaga kerja dia je. Tak ambik untung besar mana pun. Nak wedding murah cari pakej basic takde segala tu. Ambik gambar, editing dan suruh dia hantar kedai print gambar saiz 4R. Siap. Mungkin kalau nak album, minta sticky album. Tak mahal pun. Walau upah photographer pun anda masih boleh ikut perkahwinan islamik on a budget yang viral di social media tu. Lagi baik ada gambar cantik untuk diviralkan dan diingati untuk anak cucu tengok daripada takde langsung.

BTW, nak lagi ganas, kalau anda punya business volume yang banyak, outsource sekali usaha marketing kat si photographer aka instagrammer. Dia yang bertanggungjawab uruskan sesebuah account social media. Inbox, kerenah customer semua dia layan. Bagitahu dia kita ada stok berapa banyak, dia cari sales merata tempat guna social media tu. Dia isi segala order dalam file excel, hantar ke peniaga. Peniaga barang fokus uruskan stok dan postage.

Bisnes berjaya haruslah ada team. Solat pun lagi elok berjemaah? Team tu bukan maksud dalam 'company' kita je, tapi termasuk partnership dengan 'company' lain yang menerima 'tender' outsourcing ini semua. Itulah cara melayu nak tolong melayu. Bukan MLM. haha.

Semoga berjaya bangsa rakan negaraku dalam perniagaan Insyaallah.

3 comments:

Ma Wady said...

Luv it.

Majulah.

GD gayaduta said...

Assalamualaikum. Tuan ad sediakan service ambil gambar produk. Minta hubungi saya untuk bincang. gayaduta@gmail.com

GD gayaduta said...

Assalamualaikum. Tuan ad sediakan service ambil gambar produk. Minta hubungi saya untuk bincang. gayaduta@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...