Monday, 6 July 2015

Canon 5D Classic - Berbaloikah?


Canon 5D (juga dipanggil 5D classic atau Mark One) antara kamera full frame digital yang Canon keluarkan pada tahun 2005. Dah 10 tahun umur dia. Masa dulu dia mahal, sekarang dalam RM1,500 je dah boleh dapat sebiji. Persoalannya, masihkah kamera ini berbaloi untuk kegunaan tahun 2015 dan keatas?

Berdasarkan pengalaman sendiri guna kamera ni, ini apa yang boleh saya katakan.

1) Sensor full frame 12 megapixel dia ada ISO range dari 100 ke 1600, expansion low ISO 50, dan expansion high ISO 3200. So in low light ada sedikit cabaran. Nak kena pakai lens f/2.8 or faster, kalau pakai lens slow apertures, elakkan saja shoot malam. Kamera APSC zaman sekarang naik sampai ISO 12,800 keatas. Walaupun noisy, tapi option itu ada di situasi memerlukan.

2) Focusing system 9 AF points, tengah je cross type. Tambah lagi dengan burst 3 fps dan ISO yang tak boleh naik tinggi sangat, kamera ni sah-sah bukan untuk sports yang serius. Hobi boleh lah.

3) Skrin LCD belakang kamera tu memang rubbish. Nak tengok gambar, nak check gambar punya exposure betul ke tidak pun payah. Ada haritu pinjam 5D classic kawan, dia suka pakai spot metering, sedangkan saya suka center weight atau evaluative terus sebab nak suruh kamera meter the whole frame dan saya ada teknik exposure compensation sendiri dalam kepala. Selamba je shoot sebab metering dalam kamera cakap exposure betul, tengok kat skrin pun exposure ok. Dah habis shoot tengok gambar kat komputer, semua gelap underexposed. So, rear LCD, rubbish. Set metering anda betul-betul, jaga exposure meter elok-elok dan abaikan LCD screen. 

4) Focus accuracy dia tak berapa elok sebab focusing system dia sangat basic. Mash half press shutter button tu berulang kali, baru ambik gambar. haha!

5) RAW files dia kalau kita tarik, shadow dan highlight recovery dia tak berapa respon sangat. Peminat single RAW HDR, anda akan kecewa sikit. Sila kembali ke teknik klasik exposure bracketing.


Ok, masuk recommendations. Oleh kerana kamera ni sekarang dah boleh dibeli used di harga sekitar RM1,500, ramai orang nak tahu berbaloi ke tidak nak pakai kamera ni kat 2015.

1) Harus diakui sensor full frame ada '35mm look' yang unik terutamanya bila pasang lens f/1.4 or faster. Kalau nakkan kamera full frame sampaikan tangan ketar-ketar, hidung berair, mata merah kalau tak dapat pegang full frame, boleh beli 5D classic.

2) Kalau mahukan kamera DSLR nak buat travel, jalan-jalan, 5D classic ni berat. Cari 550D used, boleh dapat separuh harga kamera 5D classic ni used. Lagi murah, lagi ringan nak bawak merata. Atau beli model lebih latest dengan APSC sensor yang lebih elok, yang ISO boleh naik tinggi-tinggi. Better yet, beli mirrorless.

3) Pro use? Wedding? Kurang digalakkan sebab kamera lama lebih tinggi chance untuk mechanism failure tengah shoot job. Kalau takde backup time failure berlaku, mampus ko. Nak guna 5D ni boleh je, tapi pastikan ada backup. Selain itu kalau mampu, primary cari 5D Mark II ke, 6D lagi baik. Pro kan kaya.

Allright, rujuk top tabs untuk lebih banyak artikel dan nak contact saya pun ada di tabs atas website ini. Jangan lupa share. Okbai.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...