Monday, 13 July 2015

ELAKKAN BELI KAMERA DI LOWYAT, BELI DI KEDAI-KEDAI INI

gambar hiasan kedai kamera di korea ;-)

Selalu kalau saya pergi beli barang komputer di lowyat, selalu nampak kumpulan remaja dan gadis-gadis beli kamera di lowyat. Kesian kat diorang, risiko besar kena sembelih dan dapat kamera yang warranty tak laku.

APAKAH GREY SET/AP SET & OFFICIAL WARRANTY?

AP set dalam dunia smartphone agak kompleks, tapi saya boleh explain Grey Set. Grey set ni adalah kamera yang diimport oleh syarikat yang bukan authorized seller. Kamera macam ni juga dipanggil 'import set'. Official warranty pula ialah kamera yang dijual olerh authorized seller, biasanya dengan perkataan 'Nikon Malaysia set' atau 'Canon Malaysia 1 year + 3 months warranty'.

Kamera Grey set tu biasanya dijual lagi murah dari kamera dengan official warranty sebab official warranty boleh hantar repair di semua authorized service center seluruh negara, dan biasanya seluruh dunia juga. Kamera Grey set susah sikit, apa-apa pun kena hantar balik kat kedai yang menjual. Kalau kedai tu kedai yang bagus, dia ada servis repair sendiri. Kalau setakat gerai tepi escalator je, dia nak repair macam mana? Dahla masa beli dulu harga kena sembelih, sini timbul masalah lagi.

Oleh itu, jadilah pengguna yang bijak.

NAK TAHU HARGA OFFICIAL SEDUNIA?

Sebelum beli kalau nak research harga official sedunia, rujuk BH Photo, kedai kamera besar giler di New York. Harga di US tu dalam US Dollar, tapi guna google search, taip je 'USD1800 in MYR' dan google akan convertkan ke Ringgit Malaysia. dari situ kita tahu harga official barang tu.

Bila nak beli, selongkarlah website-website yang saya berikan ini untuk bandingkan harga, tambang nak pergi ke kedai atau postage semua tu. Belilah kamera di kedai-kedai yang rakan penggemar fotografi selalu rekemen yang saya akan senaraikan di bawah ini...


Nak beli kamera baru dengan warranty official, rujuk;

1) YL Camera, (Pudu Plaza, KL)
website: http://www.ylcamera.com.my/
facebook: YL Camera -atau- The Camera-Pro Shop (YL Camera)​

2) KL DSLR (SS2 Petaling Jaya)
website: http://kldslr.com/
facebook: KL Used Camera and Lenses​

3) Shashinki - kalau dia kata official warranty dia akan beritahu. kalau import, means warranty kedai shashinki sendiri.
website: http://shashinki.com/shop/
facebook: ShaShinKi

Kedai yang saya sebutkan di atas ada juga kamera terpakai, tapi boleh juga rujuk seller yang khusus menjual kamera terpakai ini;

4) Gajetdijepun (Sentul, KL)
website: http://gajetdijepun.blogspot.com/
facebook: gajetdijepun​

5) Cipta Anggun (Kuantan)
facebook: CIPTA Anggun Used Camera and Lenses​

Nak shopping advanced accessories, studio photography equipment, rujuk mereka ini;

6) Digicolor (Mutiara Complex, Jalan Ipoh, KL)
website: http://www.dgcoloronline.com/
facebook: Digicolor Online

7) Famecherry (Cheras)
website: http://famecherry.com/
facebook: FAME CHeRRy

8) GStrapInUse (Millennium Square PJ)
website: http://www.gstrapinuse.com/
facebook: www.GstrapInUse.com

Oklah, since ada juga yang melayan mobile/smartphone photography, jemput shopping smartphone dengan mereka ini yang beri harga yang reliable, dan biasanya ada official warranty;

9) DirectD (Subang Jaya & PJ)
website: http://www.directd.com.my/
facebook: Directd

10) Satu Gadjet (Cheras)
website: http://www.satugadget.com.my/
facebook: Satu Gadjet Dot Com

Happy shopping, jangan segan nak contact saya kalau nak tanya apa-apa. Link untuk contact saya ada di tabs atas blog ini. Jangan lupa share post ini okay!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...