Tuesday, 28 July 2015

Komputer Penuh? Simpan Gambar Anda Dengan Cara Ini!

Dalam posting yang lepas, saya ceritakan yang saya pergi ke lowyat, bukan untuk dengar ajaran sesat semata-mata, tapi untuk beli barang komputer. Barang itu akan saya tunjukkan di bawah.

Kalau komputer korang dah nak penuh dengan gambar JPEG dan RAW files, jangan delete. Beli storage ekstra.

Beli 3.5" hard disk drive (sekitar RM180 untuk 1TB) dan beli apa-apa HDD docking. saya pakai Unity Archgon Stackable HDD Docking ini yang harga RM109. plug power source ke soket, sambungkan USB 3.0 ke komputer. plug and play. senang sahaja.

Kalau beli external HDD, kos dia sekitar RM300. Sebab kita sentiasa reuse docking tu, kena beli 3.5" HDD je. Cara ini kita boleh jimat RM100 per hard drive dalam jangka masa panjang. Oh, belilah HDD jenama apa sekalipun, nak data itu selamat, backup dan simpan data itu dalam dua hard drive yang berbeza!

Sebenarnya ada bermacam cara lain nak simpan gambar, tapi banyak yang perlukan pengetahuan komputer yang tinggi. Cara ini almost plug and play, dan paling penting ialah mudah dan MURAH. Kalau ada cadangan backup dan archival systems yang lebih baik, jangan segan untuk kongsikan!

Inilah gambar 3.5" HDD dengan docking dia. Dibandingkan sekali dengan 2.5" HDD laptop dan external HDD. Jangan segan nak share artikel ni ok.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...