Monday, 31 August 2015

Apa yang anda perlu tahu mengenai ISO

sensor Sony A7 oleh eoshd.com

Definisi mudah ISO

ISO senang diceritakan sebagai tahap sensitiviti sensor kita kepada cahaya. Sebagai pengguna kamera kita hanya perlu tahu yang semakin tinggi nilai ISO yang kita gunakan, lebih banyak cahaya direkodkan ke atas gambar. Nilai ISO paling rendah, atau 'base ISO' berbeza mengikut kamera. Ada yang bermula dari ISO 100, ada yang bermula ISO 200. dan ia akan meningkat sampai tinggi-tinggi ikut kemampuan kamera itu. Kamera kita biasanya ada 'native' ISO range dengan gandaan dua kali ganda seperti di bawah;

.... ISO 100 - ISO 200 - ISO 400 - ISO 800 - ISO 1600 - ISO 3200 - ISO 6400 - ISO 12800 ....

Efek ISO saya tunjukkan dalam gambar ini;




Berapa tinggi boleh kita pergi?

Ada orang ingat gambar yang terang itu bagus. Tak semestinya macam tu. Kalau cahaya cukup nak guna ISO 100, buat apa guna ISO 1600, habis putih semua sebab 'overexposure'. Selain tu, lagi tinggi ISO, lagi banyak 'noise' atau 'grain' yang kita dapat. So kalau taknak gambar grainy dan noisy kenalah guna cukup-cukup ikut keperluan.




Kenapa High ISO banyak noise?

Macam ni ceritanya. Tugas sensor kan menerima signal cahaya dan tukarkannya jadi signal elektrik untuk dijadikan gambar digital. Disebabkan color filter, sensor menerima cahaya sebagai signal Red, Green, dan Blue (RGB).

Sensor tu chip yang ada arus elektrik mengalir di dalamnya, arus tu menghasilkan medan magnet di sekitar sensor. Cahaya pun ada medan magnet dia jugak. Bila cahaya lalu kat sensor, ada certain amount of cahaya ni akan terkena 'interference' dari dua medan magnet tu.

Bila cahaya banyak, signal yang diterima sensor pun banyak. Tapi interference sangat rendah berbanding signal yang diterima, so noise/grain tak berapa nampak dalam gambar.

Dalam keadaan low light, sensor menerima sikit je signal cahaya. Lepas tu kita alirkan lagi banyak arus elektrik untuk 'amplify' signal tu tadi supaya lebih dekat dengan exposure value yang kita mahukan dengan proses dinamakan 'exposure gain'. Pada masa yang sama interference tu pun akan kena amplify sekali, menghasilkan grain/noise yang nampak dalam gambar.


Now you know kenapa high ISO hasilkan banyak noise.



ISO Expansion

Sesetengah kamera ada ISO value tambahan dipanggil 'ISO expansion' yang diperolehi dengan processing, contohnya L1, L2, H1, H2 dsb. L1 bermaksud 'Low 1' yang bersamaan dengan separuh nilai base ISO, contohnya ISO 50. dan H1 pula 'High 1' yang bersamaan dengan dua kali nilai sebelumnya, contohnya ISO 25600. Dia berguna untuk beri nilai exposure yang lebih tepat dan expansion ini buat dengan software processing, bukan sensor.

Perbezaan antara ISO dengan nilai sebelahnya dipanggil 'one stop of light'. Ia unit untuk ukur jumlah kemasukan cahaya. Sesetengah kamera high end jugak ada nilai ISO dengan increments 1/3 stops, ia dilakukan dengan naik ke ISO seterusnya tapi gunakan 'negative gain' untuk kembali ke 1/3 stops sebelumnya. Jadi kat menu kamera jadi macam ni;

L1 - ISO 100 - ISO 125 - ISO 160 - ISO 200 - ISO 250 - ISO 320 - ISO 400 ... ... H1 - H2

contoh menu ISO Canon 7D Mark II oleh Canon USA.

Ada orang kata lagi bagus guna native ISO contohnya 100, 200, 400, tapi kalau dah setting ni ada, dan nak pakai untuk dapatkan exposure yang tepat, pakai je.

TIP: Technicolor buat kajian dan dapati Canon DSLR paling sikit noise dalam ISO settings dengan increment 160. Kalau shoot video pakai Canon, gunalah ISO 160, 320, 640 dan ISO lain dalam gandaan itu.



Masalah dengan noise reduction

Setiap pembuat kamera ada dia punya noise reduction (NR) algorithm sendiri yang mengurangkan grain/noise dan cuba balance dengan kekalkan details pada masa yang sama. Kalau dia punya algorithm bagus, dia buang noise tapi masih kekalkan detail. Yang menyakitkan hati ialah bila dia buang jugak details. Noise reduction biasanya hanya beri efek kat gambar JPEG, kat RAW tak ada kesan.

Saya ada perasan yang Sony punya noise reduction algortihm buang boleh tahan banyak details. Jadi ada masanya, saya offkan saja setting 'high ISO NR'. Sila lah ber-eksperimen dengan kamera anda. Kalau perasan perbezaan offkan NR improve lagi kualiti JPEG, offkan lah. Kalau elok je, lagi baik biarkan. Lagi sedap naik high ISO dengan kurang noise kat JPEGs.



So bila nak tukar ISO?

Bila situasi yang cukup cahayanya, guna ISO 100 atau 200 pun dah cukup;


Bila situasinya gelap, kita perlukan exposure gain, gunakan ISO tinggi seperti ISO 1600 atau 3200;


Kalau kita letak kamera atas tripod, nak buat long exposure, gunalah ISO yang rendah seperti ISO 100;


Kalau kita ambil gambar sports photography, perlukan shutter speed yang tinggi untuk bekukan pergerakan di kawasan cahaya malap, gunakan ISO tinggi seperti 3200 atau 6400;


Semoga artikel ini membantu sedikit sebanyak pasal ISO. jangan lupa share kat kawan-kawan ye? anything contact saya guna tabs atas page ni. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...