Thursday, 27 August 2015

Lagi Banyak Megapixel, Lagi Bagus?

"Kamera ni lagi banyak megapixel so dia lagi bagus" kata penjual kamera.


Suka hati kamulah nak kata apa. Megapixel cuma ukuran berapa saiz resolusi gambar maksimum yang mampu dihasilkan oleh sensor kamera. Banyak sangat parameters lain menentukan kualiti gambar. Bukan megapixel. Cara penerangan yang lagi mudah ialah; kamera yang boleh tangkap gambar resolusi 3 megapixel boleh hasilkan gambar yang boleh diprint saiz A4. Lagi tinggi megapixel, lagi besar saiz gambar yang boleh kita print.

Sebab print size inilah ramai yang kata apa-apa resolusi di atas 10 megapixel sudah dikira cukup. Tapi megapixel war tak pernah meninggalkan dunia kamera.

Dulu Nikon dengan D3s dan D700 yang guna 12 megapixel, kita ingatkan itulah resolusi yang cukup. Canon nampak akan potensi market resolusi megapixel yang lebih tinggi dia pun keluarkan Canon 5D Mark II dengan 21 megapixel dan ia dijual dengan terlajak larisnya ditambah lagi dengan kemampuan video full HD 1080p yang unik pada masa itu.

Nikon users bertahun-tahun membahan Canon users kata Nikon tak main megapixel war yang meaningless ni.

Nikon senyap kejap. Tapi Nikon dan Sony dalam diam ubi berisi, diorang berkerjasama hasilkan sensor dan kamera resolusi tinggi. Tau-tau keluar Nikon D800e, kamera dengan sensor 36 megapixel buatan Sony - megapixel count yang biasanya hanya didapati dalam market kamera medium format. Tambah lagi pulak D800e tu gunakan teknologi baru yang cancel effects Anti-Aliasing (AA) filter untuk menaikkan lagi tahap detail yang mampu ditangkap.

Tak lama kemudian Sony pulak keluarkan Sony A7R yang datang dengan sensor 36 megapixel sama, tanpa AA filter untuk detail capturing power yang maksimum, dan Nikon refresh D800e tu jadi D810 tanpa AA filter.

Canon takmau kalah dia pun join the party dengan kamera 5DS dan 5DSR dengan 50 megapixel.

AA filter?
Anti Aliasing filter ni berfungsi nak mengurangkan Aliasing, iaitu fake patterns yang muncul apabila pixels tak mampu nak resolve fine patterned details seperti corak berulang-ulang atap atau tingkap bangunan. Bila aliasing muncul ia memang buruk. Tapi kalau guna AA filter ia mengorbankan resolusi dan sharpness. Buang AA filter boleh dapat maksimum resolusi dan sharpness dengan risiko aliasing. Ok, selesai part tu.

Kelebihan Resolusi Tinggi
- Boleh print saiz besar. Obviously.
- Lebih banyak details yang boleh ditangkap. Dengan satu frame RAW file je kita boleh zoom in (digitally) dan tarik information yang banyak.
- Shoot first, compose later. Dengan cropping kita boleh recompose gambar yang diambil dengan lagi cantik.
- Gambar 36 megapixel yang ditangkap secara horizontal, kalau kita crop jadikan vertical masih boleh dapat lebih kurang 12 megapixel yang masih boleh dikira tinggi resolusinya!
- Kamera resolusi tinggi ini sangat berguna untuk genre studio, landscape, product, macro, food, dsb dimana penggunanya banyak guna kamera ni atas stand yang stabil.

tengoklah detail boleh nampak dari sensor 24 megapixel

Kelemahan Resolusi Tinggi
- High resolution sensors perlukan lens dengan high detail resolving power yang mahal. Letak lens lama contohnya Nikkor 50mm f/1.8D kat D700 yang cuma 12 megapixel apabila kita zoom in kat 100% to pixel level, zoom in sikit je. Kalau letak kat D810 yang ada 3x ganda resolusi dari tadi, zoom in 100% akan zoom in 3x ganda. So segala kelemahan lens lagi nampak.

- High resolution cameras lebih mencabar untuk digunakan handheld. Sebab zoom in 100% pixel level dia lebih mendalam, gegar sikit je dah nampak sangat dah.

- Bila semakin banyak megapixel dalam satu unit area, semakin berkurang lah saiz individual pixel dan kemampuan dia untuk mengumpul cahaya. Sebab itulah kat high ISO kamera megapixel tinggi akan suffer sikit.

- Atas sebab susah nak guna handheld dan high ISO tu kamera resolusi tinggi kena guna dengan elok untuk kegunaan genre seperti event work, weddings, photojournalism, etc. Bukan tak boleh, kena guna dengan elok contohnya gunakan shutter speed yang sesuai in respect to movements of subject dan camera shake, serta in bad light, sila add light.

Apa kata anda pulak? Minat ke kamera megapixel tinggi? Jangan segan nak share artikel ini di semua social media anda...

2 comments:

Sop Nama Saya said...

Suka pixel tinggi sbb mudah untuk crop tp saiz gambar la besar. Mudah penuh card huhuhh

Sop Nama Saya said...

Suka pixel tinggi sbb mudah untuk crop tp saiz gambar la besar. Mudah penuh card huhuhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...