Monday, 28 September 2015

Kau nak C&C atau nak LIKE je?

kau nak tahu kenapa ramai photographer lain tak nak comment and critique gambar kau?

pernah terjadi satu peristiwa ni, ada hamba Allah ni upload gambar hasil kerja portraiture dia kat group fotografi mintak comment and critique.

gambar tu nampak macam JPEG SOOC yang white balance salah pilih. semua ada color cast. skin tone pengantin habis biru juga. kamera pun senget.

aku pun gigih ambik JPEG dia straighten, betulkan barrel distortion, betulkan color cast, enhance vibrance warna baju dan background gambar kasi cantik.

lepas tu aku pergi komen terangkan segala yang perlu dibetulkan. aku jugak bagi nasihat kata shoot RAW, boleh betulkan macam-macam benda yang aku buat tadi tu dengan senang kat komputer dan pilih WB elok-elok supaya tak wujud color cast.

dia reply kata dia ada RAW file dan akan betulkan. oleh kerana wujud perbincangan di bahagian komen gambar dia, gambar dia naik news feed ramai ahli group dan terima banyak like.

esok lusanya, si dia pergi group lain upload gambar versi sama je, tanpa apa-apa pembetulan mintak C&C lagi.

pergh aku dah point out apa yang perlu dibetulkan, kau tak betulkan lagi? aku spend masa, effort bagitahu kau apa perlu dibetulkan, kau tak betulkan jugak. rugi masa tenaga aku je.

patutlah ramai kat group tu comment and critique camni;

"wah cantiknya."
"terbaik boss."
"ajar sifu."

gambar tak berapa pun ada je komen murni-murni ni.

aku akhirnya faham kenapa ramai photographer berpengalaman lain yang actually sangat ramai dalam group tu, jarang datang bantu beritahu point out kesalahan dan suggest improvements. sebab tak guna. puii la.

aku kecewa.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...