Monday, 14 September 2015

MENCARI LENS AF MURAH UNTUK SONY E-MOUNT/FE? SIGMA INI MUNGKIN JAWAPANNYA

Masalah yang saya hadapi sekarang sebagai pengguna Sony E-mount dan FE (Full Frame E-mount) ni tersangat baru dan pilihan lens yang boleh autofocus tersangatlah sikit. Memanglah dah ada beberapa helai lens Sony E, Sony FE dan juga Zeiss Batis serta Zeiss Touit, tapi semua tu mahal-mahal belaka.

Kalau nak lens bawah seribu ringgit memang tak ada pilihan lain terpaksa cari lens manual focus lama ambik dari kamera filem macam saya buat dibawah ni, ambik lens Canon FD (biasanya sekali dengan body filem manual AE-1)


Bila saya keluarkan statement yang lens choice autofocus Sony masih sikit, ramai lah fans Sony datang menyerang kata boleh pakai adapter itu ini. Saya nak autofocus dan native lens tanpa perlu adapter.

Kalau masih lagi panas hati dengan statement lens choice autofocus Sony, terutamanya FE masih sedikit, imagine kamu beli Canon 550D yang tak mahal, dan nak beli lens 50mm. Option utama ialah Canon EF 50mm f/1.2L USM yang sangat mahal, option kedua ialah Canon EF 50mm f/1.4 USM yang dah masuk range affordable kalau used, dan Canon EF 50mm f/1.8 STM kalau nak sangat-sangat affordable. Dia ada tiga jenis lens untuk tiga market, tiga pelanggan dengan tiga budget yang berbeza. Takkan nak paksa semua pengguna, termasuk 550D yang murah tu beli 50mm f/1.2L? Bila ada banyak pilihan itu baru nama lens ecosystem yang bagus!

So ramai pengguna mirrorless masih lagi bermain dengan lens manual focus lama yang optically taklah hebat tapi best buat main. Kesian kat yang perlukan autofocus.


SIGMA DN MUNGKIN BOLEH MEMBANTU

Sigma tahu potensi mirrorless sensor APSC ni, jadi dia pun hasilkan satu lineup dipanggi "Digital-Neo" atau DN, lens mirrorless dengan flange distance pendek, saiz kompak dan stepper motors dengan fly by wire focusing.

Sigma DN 'ART' series.


Dalam lineup DN ni ada tiga lens dibuat untuk kegunaan kamera APSC;

1) 19mm f/2.8 - (28mm equivalent on FF)
2) 30mm f/2.8 - (45mm equivalent on FF)
3) 60mm f/2.8 - (90mm equivalent on FF)

Kebanyakannya dipuji optically bagus, tapi yang lagi dipuji ialah harga yang sangat best. Di sekitar RM700 brand new. Bawah RM1,000 kira murah la! harga di bawah courtesy of YL Camera;


Recommendations:
19mm dan 30mm tu best untuk buat walk around lens. Saya lebih prefer 19mm tu mungkin sebab suka field of view 28mm equivalent. Selain tu 60mm tu boleh jadi portrait lens sebab focal length ini hasilkan compression yang cantik untuk muka manusia.
 Pros:
1) Ringan
2) Kecil
3) MURAH!
4) Ada autofocus
5) Tak perlu pening beli adapter
6) Somewhat boleh guna kat full frame.
7) f/2.8 masih boleh pakai kat low light (better dari kit lens f/3.5-5.6)

Cons;
1) APSC only, kalau nak guna kat full frame E mount macam A7 series boleh kalau modify, tapi masih ada sedikit vignetting yang kekal.
2) Body plastik tu terasa sangat cheap, senang calar.
3) Stepper motor dengan fly by wire focusing, kalau motor rosak atau bateri habis, tak boleh pakai dah lens ni sebab tak boleh manual focus. Tengok harga dia lah, kalau rosak taklah sakit hati sangat nak beli baru.
4) Focusing boleh dikatakan on the slow side, kalau guna Sony a6000 tak terasa sangat, tapi kalau guna body selain tu akan terasa.

Dah, kalau guna Sony E mount APSC (fujifilm X mount juga!) nak lens autofocus tak mahal takyah fikir banyak beli je salah satu.


LENS APSC GUNA KAT FULL FRAME?

Sambil melayari internet ke ceruk-ceruk likuk-pikuk internet, terjumpa forum cakap pasal guna lens Sigma DN tu kat Sony A7 full frame! Kita guna lens yang dibuat untuk APSC kat full frame dah tentu akan dapat vignetting, tepi dia gelap. Tapi orang kata boleh buang rear baffle plastik belakang lens bagi vignetting tu kurang sikit. 

Sigma DN pasang kat A7 oleh per-analogia.blogspot.com

Excited, mulalah mencari sample images kat flickr kalau ada. Memang ada orang post pakai 19mm f/2.8 kat Sony A7 in full frame mode dan dia dapat gambar seterusnya. (link di sini)


Yep memang vignette kat tepi frame walau dah buang rear baffle.

Masuk kat Photoshop, crop 1.15x dan buat sikit peripheral illumination untuk kurangkan vignetting dapat ini;


Selepas crop 1.15x jadi macam FOV lebih kurang 22mm kat Photoshop sambil kekalkan resolusi asal.

Lens 19mm akan jadi lebih kurang 22mm, 30mm tu akan jadi lebih kurang 35mm. Ini osem! Sebab murah, susah sikit takpe je. Boleh je buat Photoshop Action atau Lightroom Preset khas untuk crop dan betulkan vignetting.


Let's say saya malas nak buat editing dan cropping masa editing. TAKDE MASALAH! Sony ada option Clear Image Zoom untuk JPEGs only. Boleh set kat kamera, suruh dia selalu zoom 1.2x contohnya. Jadi bila keluar JPEG dah siap crop kawasan gelap vignetting tu.

Masih in doubts nak beli? Nah saya belanja


Nak gambar?

Nah belanja satu gambar ditangkap guna Sony A7 dan Sigma 30mm f/2.8 DN. excuse the heavy vignette, guna lens APSC kat full frame pulak.

 
Anything contact saya di page facebook saya. Jangan lupa share artikel ni bagi kawan-kawan! See ya!

1 comment:

Ma Wady said...

Boss apkin. Sye mau bertanya. Lense 19mm 2.8 nie.. Utk pic genre ape yer?

Trimakasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...