Friday, 25 September 2015

ONE SHOT AI FOCUS AI SERVO? NAK GUNA YANG MANA SATU?


DSLR Canon anda ada tiga autofocus modes. One Shot, AI Focus, dan AI Servo. Jenama lain guna nama yang lain tapi basically benda yang sama je.

Kalau kita guna One Shot, bila kita half press shutter button, sistem autofocus akan mula berkerja mencari fokus. Bila dah jumpa focus yang sesuai, dia akan 'lock focus', biasanya titik fokus dalam viewfinder akan menyala dan kamera keluarkan bunyi 'beep' menandakan dia dah lock fokus kat subjek yang kita halakan tu. Mod AF ini sesuai digunakan untuk subjek yang tak bergerak, atau masa kita nak guna teknik 'focus and recompose'.

Kalau kita guna AI Servo pulak, senang diceritakan sebagai continous autofocus. Bila kita half press shutter button, sistem autofocus akan sentiasa mencari fokus dan takkan lock - ini dipanggil object tracking. Mod ini sesuai digunakan untuk subjek bergerak semasa sports photography, wildlife dan sebagainya.

AI Focus pulak Auto Intelligent Focus, kamera akan bantu pilih nak guna One Shot atau AI Servo. Bila tak pasti nak set yang mana satu, letak je kat AI Focus.

Dalam gambar ni kamera Canon EOS 7D saya dulu, walaupun APSC crop kamera ni direka dengan autofocusing system yang sungguh laju dan pandai untuk object tracking. 5D Mark II, 6D yang full frame pun kalah. Kalau nak berlagak dengan pengguna full frame bawak je 7D ni ke padang bola sepak dan tembak 8fps ;-)

Adzrin Mansor
photography blogger
apkins.blogspot.com

Thank me for my time writing by sharing this to other friends. TQ

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...