Wednesday, 30 September 2015

Quick Comment & Critique by APKINS

First saya nak ucapkan tahniah dan terima kasih kepada beberapa follower page apkins yang actually pergi tengok gambar kawan-kawan lain dan beri komen serta idea. Bukan letak gambar sendiri lepas tu belah sahaja.

Comment and critique ialah proses mencari kelemahan dalam gambar dan memberikan idea untuk menambah baik sesuatu gambar. Ia dilakukan ikut citarasa saya. Lain orang lain citarasa dan idea, orang lain mungkin boleh ada idea yang lebih bernas. Berikut adalah apa yang saya boleh komen dan suggest untuk betulkan.

untuk gambar ini dua pondok di tepi crop pun takpe, biarkan garisan tepi kolam renang dan tangga tu menjadi natural leading lines supaya mata viewer ditarik untuk ke istana atau bangunan utama tu.

gambar sebegini orang ambik untuk ambience ketenangan dia. kalau dapat slow shutter best. tapi ini pun dah elok kalau nak print dan gantung kat dinding. composition simetri elok dah. warna dah best tapi air tu ala kelabu sikit, biar je putih takpe.

pernah dengar 1/3 rule? bahagikan gambar kepada tiga parts, dua parts langit, satu part air. barulah serlahkan langit yang cantik. atau satu part langit, dua parts air untuk serlahkan reflection atas air contohnya.

lighting cun. posing perempuan cun. tapi lelaki tu jangan lupa pose pulak. ramai orang lupa pose lelaki. ekspresi dia lembutkan lagi. tangan dia pegang bunga too strong, macam mau bunuh orang pulak. lembutkan tangan tu dengan sentuh lengan pengantin perempuan ke. jangan lupa posekan lelaki ok?

kalau horizontal nampak seluruh bangunan ni, saya rasa lagi feeling orang ni explorer.

exposure gelapkan sikit, nampakkan patches of light dan subjek disinari cahaya. kan lagi best.

selain daripada horizon line nampak senget sikit, kalau dapat satu bot je dalam frame kan best.

ok dah ni. teruskan biar ada series orang lego ni berkerja. ;-)

overexpose sikit ni. highlight kat langsir tu dah clipped. kulit muka belah kiri pun nak clipping dah tu. turn down the exposure just a bit, and it works.

gambar stret paling best bila ada susunan composition yang elok dan juga ada content siapa pakcik ni, apa dia buat, dia nak kemana etc. dia menghala off the frame, taktau apa dia nak buat. cuba kalau dia berjalan menghala ke kamera, pandang motor warna warni tak ke lagi best? cuba dapatkan stories dalam gambar streeting ni.

even lighting can be boring sebab low contrast. cuba sengetkan motor dan gunakan lines jalan raya ni sebagai perspective leading lines. ke arah subjek.

ambil dua shot, wide shot nampak semua. lagi satu come closer, nampakkan ekspresi muka mereka. baru efek lagi nampak.

out of focus. delete and reshoot. haha.

tiang ni menggangu je. elakkan masuk dalam gambar. selain tu lighting tak elok. cuba ada flash dari kiri frame untuk beri dimensional lighting, lagi baik.

tiada aksi/pergerakan dan ekspresi muka pengantin. cuba suruh pengantin senyum sambil acah-acah apply makeup kat muka. flash pun directkan bagi fill shadows depan muka dia, bukan belakang tudung.

masa shoot cuba crop dari frame buang semua kehijauan ini dan tinggalkan power lines je. jadi misteri leading lines sikit.

blurry. nak blurry sila terus blurry. nak fine art kena ada konsep. rujuk landscapes oleh Michael Kenna kalau nak tengok contoh fine art landscapes.

horizon line macam ada senget sikit. composition simetri bagus dah. sayangnya dah malam dan gelap. kalau sunset saya lagi suka sebab lagi warna warni.

senget sikit tak perfectly berdepan dengan bangunan. betulkan posisi ok lah ni.

ok dah ni. simetri ni kena jaga bangunan tu check perfectly parallel dengan kamera atau tidak je.

mata viewer mula-mula tengok kat signboard. sebab lelaki tu pandang ke tempat lain di luar frame, jadi viewer pun tinggalkan frame. lets say kalau ada beberapa orang membelakangkan kamera tengok motor, it has a story of a group of people tengok motor. kalau street ni, always find stories.

background agak distracting. kalau alihkan kamera ke kanan sikit lagi best bagi kertas bercahaya ni lagi nampak dan background kanan ni macam gelap, sesuai jadikan negative space.

fuh kalau ada telephoto lens, zoom in kat orang di atas air terjun tu dengan rays of light macam ni. wow. gerenti lawa habis.

yep kalau dia ada kat tengah2 jalan dan pokok ni seperti mengelilingi dia, lagi best.

busy background. ramai sangat. tapi event kan, kita mana boleh posing atau halau orang belakang tu. kalau saya, zoom in, tight crop kat ekspresi muka adik ni tengah fokus nak aim tu.

oh my god sorry saya takde idea nak komen apa untuk improve gambar ni. selain setuju dengan mirul amir elakkan percantuman tu lah.

jambatan ni jadi leading lines away dari pengantin. muka pengantin pun tak berapa nampak. cuba angle lain. angle ni kena posing lain.

tight shot ni ok je, tapi kalau sertakan sekali wide angle shot dari angle tepi atau bawah penari lagi dramatik.

leading lines, composition menarik dah. langit tu je clipping sikit. sama ada biarkan dia putih ataupun buat HDR ke next time. tunggu sunset waktu langit warna gold atau biru pun best.

cahaya dari belakang, pisau ni diambil gambarnya dari shadow side, gelap tak nampak apa. cuba fill light dari kanan gambar. pakai LED smartphone pun ok. gerenti lagi lawa bila ada cahaya.

kepala terpotong, basikal terpotong. story jadi tak berapa sampai.

ok dah kot. entah. takde idea pulak nak improve gambar ini. buat series. lagi satu letak kopi atas meja dan dia pandang kamera. yeah. maybe.

dapat silhouette orang bot tu depan matahari mesti lagi best.

guna tayar ni untuk frame orang duduk di buaian tu lagi best. tapi jeti tu pulak buat background distracting, pandai la cuba. 

background distracting, cuba lagi dengan background yang lagi bersih. moment dah ok dah tu.

pengantin lelaki ekspresi muka terkejut. inilah masa human skills penting dari photography skills. cakap kat pengantin lelaki bagi dia senyum dan enjoy that touch. lagi romantik gambar gitu. 

gambar ni lacks point of interest. it can be train yang sedang datang atau seseorang yang berdiri tunggu untuk jadi subjek.

ni mesti guna background putih tapi gelapkan kemudian. gigih haha. cuba backdrop gelap terus. barulah mencabar lighting skills ;-p

ok manipulation yang kreatif.

blur atau vignette warna sepia di tepi frame tu elakkan. gambar ni jugak kelihatan agak soft. cuba increase sharpness dengan shutter speed yang cukup atau stop down sikit untuk cukup DOF.

wow nice lighting and pose. wonderful photo. ini taste personal tapi kalau dapat subjek ni tengah frame saya rasa lagi ok. frame ke kanan sikit. sebab negative space di kiri gambar terasa distracting dan rasa macam wasted space.

this works. kalau dapat tambah lagi satu close up hanya rumput dengan titisan air je, pun lawa.

well, good work guys!
jangan putus asa dan teruskan shoot, berusaha lagi untuk dapatkan gambar yang lebih baik dari sebelumnya. apa yang saya katakan ini sikit-sikit je, mungkin lain orang ada idea lagi bernas. saya tolong semampu saya je.

terima kasih lagi sekali saya ucapkan kepada yang actually pergi tengok dan komen gambar kawan-kawan lain, bukan datang letak gambar dan belah sahaja! you are awesome dan makin rare dalam komuniti kita. semoga orang seperti anda makin ramai dalam komuniti kita!

bersama-samalah kita bantu-membantu untuk majukan bidang fotografi negara kita!

well, jangan segan nak share post ni ok? jumpa lagi kat page!

- APKINS Photography -


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...