Wednesday, 16 September 2015

Street Photography bukan Gelandangan Photography

"aku rasa nak mula ambik gambar street photography kat KL."

"oh tak susah pun, kat KL ni ramai orang gelandangan."

kecik ati peminat street photographer. sebab street photography ni sebenarnya didefinisikan sebagai genre gambar kegiatan manusia urban di dalam setting jalanan. street photography ini bukan semudah mencari orang gelandangan dan ambil gambar dia. street photography ini sebahagian daripada pecahan photojournalism, yang mengambil environmental portraits.

salah satu street photographers yang terkenal, Garry Winogrand ada bagi definisi apakah gambar street photography yang berjaya. gambar itu dikira berjaya jika dia ada;
1) content/story
2) visual art aspect

tapi 'hero' pujaan ramai street photography ialah Henri Cartier Bresson, seorang yang pandai memasukkan elemen seni visual lines, composition yang kompleks dalam gambar photojournalism beliau. yelah, beliau memang trained in classical art dan sangat terpengaruh dengan Surrealism art movement pada masa itu - objek normal ditunjukkan secara unik dan pelik untuk menyerlahkan falsafah sub-concious di sebalik gambar. sebab tu gambar beliau heavy dengan susunan visual arts seperti lukisan tapi padat dengan story journalism. nak tau lagi pasal ni cari lah pasal art movements atau buku beliau 'The Decisive Moment'. seronok tengok kerja old masters ni.

dalam gambar street photography yang saya sertakan di sini, kita boleh tahu story beliau. dia seorang penarik beca, sedang berehat menunggu pelanggan. aspek seni visual yang ada ialah color contrast, becanya warna warni di hadapan dinding bangunan Stadhuys Melaka yang merah solid, serta balancing elements, penarik beca dan becanya adalah subjek utama, papan tanda menjadi secondary subjects memberitahu dia di lokasi pelancongan.

saya tak berapa pandai lagi nak hasilkan gambar street photography sebagus street photographer yang lebih berpengalaman, dengan story yang lebih kuat dan composition yang lebih kompleks. saya masih baru dalam genre ini.

but you get the idea, street photography is a form of photojournalistic art, bukan gelandangan photography.

Adzrin Mansor
photography blogger
apkins.blogspot.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...