Thursday, 29 October 2015

ANDA MAHU RAMAI FOLLOWER DI INSTAGRAM?

ANDA MAHU RAMAI FOLLOWER DI INSTAGRAM?

Anda mahu famous? Anda mahu karya fotografi anda dilihat oleh ramai orang? Teruskan membaca posting ini.


Di page facebook saya, secara berkala saya akan post [C&C THREAD] ataupun [PHOTO THREAD]. Dua-dua merupakan peluang untuk semua orang, upload dan kongsikan karya mereka kepada komuniti follower page tu yang ada beberapa ribu orang jugak la.

So diorang upload gambar, nanti ada yang reply, wow cantik, tangkap guna lens apa, teknik macam mana, kat mana ni, macam mana nak pergi situ dan banyak lagi perkongsian menarik. What a beautiful sight. People being nice, talking to each other, exchanging information.

Jujur la cakap. Kita ambil gambar memang nak tunjuk kat orang lain kan? Kita nak tunjuk keindahan sesuatu tempat tu, kita nak tunjuk kesedapan makaman tu, kita nak tunjuk keseriusan isu ni dan macam-macam lagi lah. Tipu la kalau cakap nak ambil gambar taknak tunjuk kat orang.

Tapi bila kita upload semua benda ni kat social media, dimana ada terlalu banyak, abundance of stories sebegini, ia tidak lagi dihargai. Orang scroll lalu je. Bila ada video lawak atau isu yang buat diorang marah baru ada respon. Kalau tak, orang buat dek je. Gambar kahwin, gambar baby, gambar kucing, gambar makanan, wedding photography, newborn photography, pet photography, food photography, tak kisah lah kualiti tinggi ke, kualiti rendah ke, semua dah terlalu banyak kat social media. Sampai to the point yang bagus-bagus pun diorang rasa menyampah tengok.

Lagi satu isu.

Sekali sekala, newbies yang baru beli kamera pun masuk group fotografi, upload gambar adik beradik diorang pegi holiday kat cameron highland berdiri depan kamera buat jari 'peace',

"ini portrait ke ni? ok ke ni? ada cadangan nak improve gambar ni tak? mohon komen abang kakak otai sekalian."

Otai tahu, soalan tu nak pancing komen dan likes je. Kau pun tahu itu portrait. Tapi otai tak komen sebab itu gambar holiday, bukan karya seni yang boleh kita bagi cadangan untuk improve upon. Gambar holiday, snapshot, tak lawa pun takpe sebab ia ada tujuan lain. Sebab adik kita sendiri kot. Gambar rabak mana pun penting sebab nilai sejarahnya. Cuma orang lain yang tak kenal adik kau tak rasa tertarik lah nak tengok gambar tu. Sebab tak kenal je bukan apa. Paham?

So, masih tak banyak likes kat gambar holiday kau kat instagram.

Camne ni? Macam mana nak atasi masalah ini?

Tutup kejap social media tu.

Gambar holiday ke, hasil karya ke semua tu kasi pilih, yang mana bagus, hantar pegi kedai kasi print. Proses memilih ini la dinamakan 'editing', sebab tu ada 'news editor', dia pilih apa yang bagus, apa tak bagus dia buang. Yang lagi satu tu patutnya 'post processing'.

Anyways, semua gambar tu masuk pendrive gi hantar print kat kedai. Saiz 4R 6x4 inci biasanya 50 sen sekeping, ada tempat lagi banyak print ada diskaun jadi 40 sen or 30 sen sekeping. Biasanya la.
Dah siap print, beli sticky album dan susun gambar dalam tu. Kalau nak pakai album kecik yang jenis slot-in gambar je pun takpe. Pun murah. Susun cantik-cantik masuk dalam beg. Masa lepak sama kawan atau ajak kawan datang rumah, keluarkan lah album karya korang tu. Bagi diorang tengok.

APA KAITAN PRINT GAMBAR DENGAN NAK RAMAI FOLLOWER KAT INSTAGRAM?

Masa nak upload gambar rabak kat dalam group fotografi mintak komen tu tak melibatkan apa-apa kos, free je. Jadi kita tak fikir pun gambar ni bagus ke tak bagus. Masa nak print, kalau bayar print banyak-banyak yang buruk mahal la jadi. Jadi kita ada self-critique. "Ini gambar tak elok ni, tak boleh print ni." Yang lawa-lawa je kita hantar pergi print.

Haa... Tau pun?

Masalah dengan social media tadi tu, ramai dah bosan dengan terlalu banyak gambar dah dalam social media. Memang bosan wei. Ada kawan tiga ribu dalam facebook. Tapi rasa sunyi macam takde kawan. Takpe. Ajak kawan mana-mana jumpa face to face lepak kat luar atau ajak datang lepak kat rumah kita.

Kalau dia datang je tiba-tiba kau tunjuk photo album kau tanpa sebarang amaran, suruh dia tengok, awkward gila kan? Sama la kawan kau yang dalam mood nak sembang dengan kawan kat facebook, kau muncul paksa dia suruh tengok gambar kahwin kucing makanan. Dia mesti tak suka kan? Kau mesti sembang tanya khabar dulu, bila topik dan masa perbualan sesuai, baru keluarkan gambar kan?

Bila dalam situasi yang sesuai, gerenti la orang akan bagi perhatian. Kawan kau pun seronok dengar cerita kau pasal holiday kau pergi Cameron tu. Dia tengok gambar makanan siap tanya lagi kat mana boleh beli.

Kau pun akan happy takde rasa lonely dah bila kawan tu suka tengok gambar kau, beri sepenuh perhatian dengar cerita kau. Kawan kau tu mungkin seorang je, tapi boleh buat kau lagi happy dari dapat 1000 likes atau sejuta followers.

Print gambar anda, ia akan improve fotografi anda.

Dan pada masa yang sama gunakan gambar untuk improve social life. Elakkan masuk trap loneliness zaman moden ni, beribu friends online tapi real friends almost nak sampai tak ada. Kalau nampak ada kawan yang macam attention seeker sangat, pick one side lah, kau nak kutuk ke nak tolong hilangkan kesunyian dia? Mau dia depresson terjun bangunan karang.

Kau depressed, aku depressed. Seluruh society pun jadi tak elok. Orang cakap salah sikit cepat je membahan. Orang silap sikit kat jalan raya terus ambik streering wheel pecahkan cermin orang. Nampak tak puncanya?

Kita manusia memang social beings. Tapi face to face interactions. Online itu bukan. Dan jugak bukan semua orang perlu jadi artis, follower berjuta juta.

Share this bagi kawan-kawan ok?


signing out,
Adzrin Mansor
photography blogger
apkins.blogspot.com

Monday, 19 October 2015

APAKAH MASA HADAPAN SONY A-MOUNT?

APAKAH MASA HADAPAN SONY A/MINOLTA MOUNT?

History, Sony adalah syarikat electronics yang sangat kaya pada masa dulu. Pada tahun 2006 Sony beli division kamera Minolta dan meneruskan bisnes kamera Minolta tapi dengan nama Sony. Minolta mount ini diteruskan dengan nama A-mount.

Sony keluarkan banyak jenis DSLR seperi Sony A100, A350, A700, A580, A900 dan banyak lagi. Sales tak begitu memberansangkan kerana DSLR dengan features normal tak boleh memecah monopoli kuat Canon dan Nikon dalam pasaran DSLR. Tapi ada juga pengguna yang beli DSLR Sony kerana ia boleh dikatakan murah sikit berbanding Canon dan Nikon.

Untuk mewujudkan differentiation dalam market kamera, Sony mula menambah baik teknologi translucent mirror. Pada tahun 2010, Sony melancarkan kamera DSLT pertama mereka ialah Sony A33/A55. Pada masa yang sama Sony buat lineup baru dengan sistem mount yang baru dengan E-Mount yang dipanggil 'NEX' - mirrorless dengan sensor APSC pertama dunia.

A-mount DSLT dan mirrorless E-mount nampak seperti bergerak seiring pada tahun 2012 sehingga keluarnya high end cameras seperti Sony A77, kemudian A99 di sebelah A-mount dan NEX-7 di sebelah E-mount.

Inovasi memerlukan perubahan, selama ini Sony menggunakan minolta hot shoe interface kini sudah menukarkannya kepada standard hot shoe yang semua kamera lain gunakan. Sony users gunakan speedlight minolta interface perlahan-lahan tukar ke standard hot shoe.

Sony terus innovate lagi dengan keluarkan mirrorless interchangable lens full frame pertama di dunia pada tahun 2013 dan mengoncang industri kamera dengan sales figures yang memberansangkan. Sony dapat banyak untung dari E-mount APSC dan Full Frame FE-mount kerana memang ramai orang beli. Ramai sukakan sensor DSLR dengan kualiti DSLR dalam kamera yang kompak.

Kita sudah menghampiri tahun 2016 tapi Sony A-mount iaitu A99 yang dilancarkan pada tahun 2012 sehingga kini masih sepi tiada berita. Tiada firmware updates juga. Sepi.

Ini buatkan ramai orang risaukan masa depan A-mount. Adakah Sony akan tinggalkannya dan fokus dengan E-mount sahaja sebab E-mount lebih menguntungkan?

Ketidakpastian ini telah mengakibatkan ramai pengguna A-mount yang saya kenal tak lagi menggunakan A-mount. Bahkan bukan ke E-mount pun. Mereka berhijrah ke Canon, Nikon dan pesaing mirrorless APSC iaitu Fujifilm.

Beberapa hari lepas, Sony Australia mengumumkan mereka tidak akan lagi menjual kamera A-mount dan akan memberi fokus kepada penjualan E-mount yang lagi menguntungkan. Sony UK juga menjawab soalan di twitter dengan quote,

"We have no A-mounts planned. We recommend our A7 range."

Jawapan yang pasti apakah masa hadapan A-mount hanya Sony executives sahaja yang boleh jawabkan.

Kalau tanya saya, drop je A-mount. Fokus E-mount. Ini adalah salah satu progres inovasi yang sama seperti eksperimen DSLT dan penukaran hot shoe. Sony harus buat perubahan drastik supaya kekal menjadi syarikat yang 'innovatif'. Bukan stagnant macam Canon, guna sensor yang sama dalam pelbagai kamera dalam jangka masa lima tahun, dan abaikan je semua produk pesaing dan abaikan sahaja apa yang pengguna minta.

Bagi saya mirrorless FE dan E-mount adalah masa hadapan Sony. Kalau mahukan teknologi terbaru, sertailah Sony. Memang pening sikit itu ini berubah. Itulah pengorbanan nak merasa teknologi terbaru. Mirrorless masih baru, mentah dan sentiasa ditambah baik dengan inovasi baru. Ia akan sentiasa berkembang, walaupun ia masih jauh lagi nak capai sama tahap dengan performance DSLR dari segi battery life dan AF speed.

Kalau anda mementingkan sistem kamera yang stabil, dan mahukan sistem yang sudah sedia ada bagus, kembalilah kat Canon, ataupun Nikon. Takde masalah. Kita punyai banyak pilihan sistem kamera masa kini. ;-)

Apa kata anda pula?

Sunday, 18 October 2015

Mitakon Akan Umumkan Lens 135mm f/1.4 Pertama Dunia

Nampaknya lens maker dari China, Zhongyi Mitakon yang dah terkenal dengan lens 50mm f/0.95 speedmaster/dark knight sedang aim lens dengan aperture besar lagi. Kali ini dengan lens 135mm f/1.4.


Biasanya lens 135mm dibuat dengan aperture f/2 sebab pada focal length itu f/2 pun dah dapat jumlah blur macam 85mm f/1.2. Zeiss ada 135mm f/1.8, tapi Mitakon buat 135mm f/1.4, rasanya inilah 135mm dengan aperture paling pantas sekali setakat ni. Ada lagi gambar-gambar dari weibo.




Macam biasa lah, lens ini manual focus. Kita tunggu lens ini dilancarkan secara official tak lama lagi. Apa kata anda, berminat ke dengan 135mm f/1.4 terutamanya manual focus?

Friday, 16 October 2015

Sigma Buat Hal Lagi! Sigma 20mm f/1.4 ART!

Sigma buat lagi... Selepas memperkenalkan lineup 'art' yang menawarkan lens berkualiti tinggi yang agak laku dijual, Sigma sambung lagi dengan pengumuman Sigma 20mm F/1.4 “Art” bukan setakat aperture besar tapi sangat wide di 20mm.


Memang lah excited dengan lens macam ni. Lens full frame, 20mm wide angle dengan F-stop 1.4 yang menghasilkan shallow depth of field digabungkan dengan focal length wide, gerenti sangat unik gambarnya.

Lagi best bila Zeiss baru sahaja umumkan Zeiss 28mm f/1.4 Otus dua hari lepas. Lens ni of course lagi mahal dan manual focus only. Macam bergaduh pulak ye?

Dari Sigma press release:

"…the lens design includes both “F” Low Dispersion (FLD) and Special Low Dispersion (SLD) glass to significantly reduce chromatic and spherical aberrations, as well as limit distortion for clean, sharp, and evenly illuminated imagery..."

So kita boleh jangkakan yang lens Sigma yang baru ni pun akan beri kualiti gambar yang sharp serta kachak macam lens Sigma art yang lain sebelum ini.

Mahal? Biasalah... Teknologi baru kan...

follow blog dan page facebook apkins untuk perkembangan terbaru dalam dunia fotografi!

Tamron 35mm f/1.8 VC Sudah Tiba Di Malaysia

Hi guys, just a quick update.

Awal bulan lepas Tamron ada umumkan dua lens baru yang sangat menarik bagi saya. Lens yang diperkatakan ialah;

- Tamron 35mm f/1.8 Di VC
- Tamron 45mm f/1.8 Di VC

Official press release dan specs lens itu boleh didapati di sini; Tamron Lancarkan Dua Lens Baru

Bagi saya dua lens ini menarik sebagai alternatif yang murah sikit daripada Sigma 35mm f/1.4 ART dengan kelebihan pada image stabilization, weather sealing dan harga yang murah sikit daripada Sigma tu.

Lens tu kini sudah in stock di YL Camera Pudu Plaza.

Ini harganya;


Buat masa ini Sigma 35mm f/1.4 ART harga RM3,499(YL) dan RM3499 (KLDSLR). Compare dengan Tamron ni RM2,899 (YL).

Kalaulah ada yang bermurah hati nak belikan saya satu alangkah bestnya. Boleh saya tulis review lens ye? Haha... Berangan itu free. Itu je mampu.

Thursday, 15 October 2015

10 KEDAI KAMERA HARGA BAGUS SEKITAR KL/SELANGOR


Gambar Ejad tengah window shopping kamera di Korea tu cuma gambar hiasan. Dalam posting ini saya nak rekemen beberapa kedai yang pada saya offer harga bagus untuk orang yang nak membeli kamera. Since saya duduk area KL/Selangor saya tahu area ni jelah.


Sebelum membeli

Kalau masih pening nak decide kamera apa nak dibeli, jangan pergi dan duduk berjam-jam kat kedai kamera testing kamera mana best itu ini. Take time to research online dulu jenis kamera yang kita mahukan.

Ada banyak tempat yang kita boleh research pasal kamera online. Mahu dengan tak mahu je. Search je kat youtube, ada ramai reviewers yang bincangkan kelebihan dan kelemahan kamera atau lens. Digitalrev review dia agak sloppy, ada je Jared Polin, Matt Granger, The Camera Store TV, Christopher Frost Photography, Photorec Toby, B&H, What Digital Camera, Digital Camera World dan banyak lagi.

Kalau nak pendapat photographers, ada je yang tulis reviews produk yang diorang personally guna dalam blog diorang. Kena cari kat google search. Saya ada buat recommendations sikit. Over time akan buat lagi sebab posts macam ni ramai juga yang mintak.

- 10 Kamera Kompak Terhangat
- 10 Kamera Mirrorless Terhangat
- 7 Lens Canon Yang Berbaloi Untuk Dicuba
- 3 Lens Mirrorless Murah

Bila dah ada aim beberapa model apa yang nak, cuba ke kedai kamera besar untuk pegang dan cuba kamera tu, barulah senang nak decide kamera apa yang nak dibeli. Bila dah pegang baru tahu saiz sebenar kamera tu, sedap ke tak nak pegang sepanjang hari, design dia masuk tak dengan taste kita etc.


Kalau nak cuba kamera Sony paling senang, pergi je mana-mana Sony Store. KLCC ada, Times Square ada, Pavillion ada, Mid Valley ada, Ikano Power Center sebelah IKEA tu pun ada satu tak silap. Kalau nak cuba kamera Nikon, pergi Nikon Center kat Times Square. KLCC ada la jugak sikit kamera Nikon on display. Kalau nak cuba kamera Canon, pergi kat kedai Canon KLCC atau Mid Valley, tak silap ada la beberapa biji on display.

Kedai kamera besar-besar biasanya tak kisah kalau kita cuba pegang dan tak beli, cakap nak fikir dulu.


Official Warranty / Import Set / Grey Set

Bila kita beli kamera dengan authorized reseller, kita dapat Official Warranty. Biasanya kamera begini dijual dengan perkataan 'Nikon Malaysia set' atau 'Canon Malaysia 1 year + 3 months warranty'. Contohnya lah. So dalam jangka masa warranty tu kita boleh hantar ke mana-mana service center official kalau ada apa-apa problem. Kadang-kadang warranty macam ni pun laku kat luar negara. Mahal sikit tapi lagi secure, tu benefit dia.

Grey set ni adalah kamera yang diimport oleh syarikat yang bukan authorized seller. Kamera macam ni juga dipanggil 'import set'.

Kamera Grey set tu biasanya dijual lagi murah dari kamera dengan official warranty. Kamera Grey set susah sikit, apa-apa pun kena hantar balik kat kedai yang menjual. Kalau kedai tu kedai yang bagus, dia ada servis repair sendiri. Kalau setakat gerai brader bangla meja kaca tepi escalator Lowyat je, dia nak repair macam mana? Tak bahaya sangat pun beli kamera grey set, tapi kena dari kedai yang bagus ada warranty program sendiri, mampu repair sendiri dan pastikan harga lagi murah dari official warranty lah jangan terkena bayar lebih pulak.

Oleh itu, jadilah pengguna yang bijak. Ketahui warranty jenis mana yang anda dapat dan research harga elok-elok.


Kedai Area KL/Selangor yang recommended?

Nak beli kamera baru dengan warranty official, rujuk;

YL Camera
1) YL Camera, (Pudu Plaza, KL)
website: http://www.ylcamera.com.my/
facebook: YL Camera -atau- The Camera-Pro Shop (YL Camera)​

KLDSLR
2) KL DSLR (SS2 Petaling Jaya)
website: http://kldslr.com/
facebook: KL Used Camera and Lenses​

3) Shashinki - kalau dia kata official warranty dia akan beritahu. kalau import, means warranty kedai shashinki sendiri.
website: http://shashinki.com/shop/
facebook: ShaShinKi

Kedai yang saya sebutkan di atas ada juga kamera terpakai, tapi boleh juga rujuk seller yang khusus menjual kamera terpakai ini, postage pun agak reliable;

4) Gajetdijepun (Sentul, KL)
website: http://gajetdijepun.blogspot.com/
facebook: gajetdijepun​

5) Cipta Anggun (Kuantan)
facebook: CIPTA Anggun Used Camera and Lenses​

Nak shopping advanced accessories, studio photography equipment, rujuk mereka ini;

Digicolor, dari Flickr Abd Hadi
6) Digicolor (Mutiara Complex, Jalan Ipoh, KL)
website: http://www.dgcoloronline.com/
facebook: Digicolor Online

7) Famecherry (Cheras)
website: http://famecherry.com/
facebook: FAME CHeRRy

8) GStrapInUse (Millennium Square PJ)
website: http://www.gstrapinuse.com/
facebook: www.GstrapInUse.com

Oklah, since ada juga yang melayan mobile/smartphone photography, kira 'kamera' jugak la, jemput shopping smartphone dengan mereka ini yang beri harga yang reliable, dan biasanya ada official warranty. Kalau AP set pun dia akan beritahu itu AP set;

9) DirectD (Subang Jaya & PJ)
website: http://www.directd.com.my/
facebook: Directd

10) Satu Gadjet (Cheras)
website: http://www.satugadget.com.my/
facebook: Satu Gadjet Dot Com


Happy shopping, jangan segan nak contact saya kalau nak tanya apa-apa. Follow page facebook saya untuk ketahui segala post terbaru pasal kamera baru atau generally pasal fotografi.

Link untuk contact saya ada di tabs atas blog ini. Jangan lupa share post ini okay!

Sunday, 11 October 2015

Kenapa Ada Bar Hitam Dalam Gambar Saya?

KENAPA ADA BLACK BAR DALAM GAMBAR?


Ambik gambar guna speedlight lepas tu ada black bar dalam gambar - speedlight rosak? kamera rosak? shuttercount nak 'habis'?

Takde benda rosak takde benda habis. Silap setting je tu. Flash dah out of sync dengan shutter kamera kita.

Kebanyakan kamera DSLR dan kamera mirrorless sensor besar guna focal plane shutter mechanism yang berfungsi mengawal durasi kemasukan cahaya ke sensor semasa exposure dengan dua curtain.
Initially first curtain akan duduk depan sensor. Bila exposure nak berlaku ia turun bawah dan mendedahkan sensor. Dah habis exposure second curtain pulak jatuh dari atas untuk tutup. Dan nanti akan reset semula. Benda ni berlaku dalam split second je.

Kalau shutter speed yang kita panggil 'sync speed' contohnya 1/200s kebawah, bukaan antara first dan second curtain tu cukup besar, sama besar sensor. Untuk shutter speed 1/200s keatas first curtain dan second curtain bergerak sama-sama menghasilkan satu 'slit' kecil yang sweep across the sensor. Makin laju shutter speed makin kecil dan laju saiz 'slit' tu dan kelajuan dia bergerak.

Black bar berlaku apabila slit tu dah kebawah baru flash fire. Tu yang atas gelap. Flash dah out of sync dengan shutter.

Guna flash dengan shutter speed dibawah sync speed takkan ada la black bar ni. Contohnya sync speed 1/200s, guna shutter speed 1/200s atau kebawah maka tak berlaku lah black bar ni.

Lain kamera lain sync speed sebab ia adalah limitasi focal plane shutter mechanism kamera anda. So rujuk kamera anda untuk tahu apa sync speed. Biasanya 1/200s. Ada yang 1/180s ada 1/250s.

APA ITU HIGH SPEED SYNC (HSS)?

Sesetengah speedlight mempunyai kemampuan untuk digunakan di shutter speeds di atas sync speed. Dia berfungsi dengan flash tembak banyak-banyak pulses of light supaya setiap peringkat pergerakan 'slit' tu dapat cahaya dari speedlight.

So kalau speedlight anda ada fungsi HSS, nak guna 1/1000s pun dia tak kisah, masih takde black bar. Of course speedlight yang ada fungsi ni mahal sikit la.

Baca lagi pasal speedlight kat post Kepentingan Speedlight dan Kekeliruan Speedlight Third Party.

Find the light bros!
Adzrin Mansor
bakal engineer dan photography blogger
apkins.blogspot.com

Thursday, 8 October 2015

Lens/Speedlight Mana Sesuai Untuk Kamera Saya?

KEKELIRUAN THIRD PARTY

Tak sah kalau berbincang pasal third party tanpa wujud kekeliruan pasal compatibility dengan kamera jenama itu dan kamera jenama ini.

Manufacturer lens seperti Sigma, Tamron akan buat produk mereka mengikut spesifikasi target mereka. Sebab asalnya syarikat Canon dan Nikon ni tamak. Dia nak korang dah beli kamera Nikon, teruskanlah beli lens Nikon gak. Jadi dia buat sambungan mount bentuk berbeza dengan connection pin autofocus system di tempat yang berbeza.

Contohnya lens Sigma 30mm f/1.4 ART kalau ditulis dibuat dalam Canon mount, jadi ia dibuat untuk digunakan atas kamera Canon dan hanya berfungsi bila dipasang di kamera Canon. Kalau jump Nikon terpaksa la jual dan beli balik Nikon mount.

Dengan speedlight, ia lebih kurang.

Zaman sekarang semua kamera baru-baru akan dibuat dengan standard hot shoe. Bentuk sambungan semuanya sama. Tapi, speedlight TTL ada komputer yang kerjasama dengan sistem exposure kamera, diorang perlukan conncetion pins yang banyak.

Canon Nikon ni masih ada tamak diorang, sebab diorang pun jual flash Canon 600EX RT dan sebagainya. Jadi manufacturer kamera dia selerakkan connection pin nak communicate dengan komputer kat speedlight tu.

Kalau korang nak beli speedlight TTL third party seperti Yongnuo YN600EX RT ke, Nissin i40 ke, Metz apa-apa ke, asalkan ada TTL, mesti check speedlight itu dibuat untuk kamera jenama apa. Speedlight yang dibuat untuk Canon lain kedudukan connection pin, untuk Nikon lain kedudukan connection pin. So check la Yongnuo YN600EX RT (Canon) ke Yongnuo YN600EX RT (Nikon).

TAPI!!

Speedlight manual, tak ada komputer nak kira berapa exposure kamera bagai. Suruh tembak, dia tembak je. Flash power kita sendiri set kat speedlight tu. Dia guna satu pin besar kat tengah je. Kamera bagi signal suruh tembak, dia pun tembak. Simple.

Manual flash seperti Yongnuo YN560 IV atau apa-apa manual flash, boleh dipasang dan fire oleh kamera apa-apa jenis sekalipun! Letak la kat Canon 6D ke, letak kat Nikon D4s ke, letak la kat Sony A7R II ke, boleh.

Apa kamera tu perlu buat ialah bagi signal suruh tembak, speedlight pun tembak. Simple saja.

Ingat, third party manufacturers akan manufacture produk mereka dalam banyak versi ikut specs target buyer mereka. Nak beli speedlight TTL, rajinkan diri check ini model untuk guna kat Canon ke Nikon. Nanti TTL tak fungsi salahkan seller bakar kedai orang tu. Padahal sendiri yang.... errr apkins orang ilmiah taknak sebut benda tak elok hahaha okbye.

Adzrin Mansor
apkins.blogspot.com

Wednesday, 7 October 2015

Kepentingan Speedlight untuk Kegunaan Indoor/Low Light

KEPENTINGAN SPEEDLIGHT

Ya kita semua kagum akan kamera full frame itu yang boleh naik sampai ISO 409600 tanpa banyak noise tapi untuk kita yang tak banyak duit nak beli kamera itu, apa alternatifnya?

'Low light, add light.'

Hafal statement itu.

Dengan hanya menambah sebuah speedlight berharga RM300 di atas kamera kita, speedlight itu membekalkan cahaya yang sangat terang dalam split second exposure berlaku, jadi kamera entry level APSC crop pun boleh digunakan pada ISO yang lebih rendah. Tak payah pening nak beli full frame atau prime lens pun takpe. Kat ISO 400, 800, 1600 semua tu sangat usable, kat kamera APSC crop entey level pun noise takkan perasan punya.

Trust me. Dengan hanya berbekalkan kamera APSC crop, kit lens 18-55mm f/3.5-5.6 dan speedlight anda dah boleh shoot indoor dengan selesa. Of course lah kalau ada kit lebih baik macam constant f/2.8 zoom lagi baik sebab f/2.8 lens benarkan lebih cahaya masuk in low light, tapi dengan kit lens pun ia possible.

Pernah saya kenal seorang jurugambar perkahwinan yang mulakan perniagaan dia dengan Canon 600D, kit lens, nifty fifty dan speedlight murah. It can be done.

Sony A7 Canon FD 50mm f/1.4, speedlight bounce ke siling 

Lagi satu, pernah tak korang berhadapan dengan pelamin yang lampu biru, purple, yang suluh kat pengantin yang jadikan warna kulit pengantin dalam gambar jadi biru purple macam alien?

Pakai RAW nak fix white balance macam mana pun takkan boleh fix punya. Speedlights biasanya direka untuk tembak cahaya dengan colour temperature yang lebih kurang daylight. Bebaskan diri anda daripada terpaksa bergantung dengan lampu biru purple tu. Gunakan cahaya speedlight untuk overpower lampu biru purple tu. Selesai masalah, warna kulit pengantin dalam gambar pun jadi natural.


Sony A7 FE 28-70mm f/3.5-5.6 OSS speedlight bounce di siling


SPEEDLIGHT RECOMMENDATIONS?

First ada dua jenis utama speedlight ni, manual dan TTL. Manual ni kita sendiri kena set berapa power cahaya kita nak. TTL ni macam mod auto, ada komputer bantu kira berapa kuat cahaya flash perlu keluarkan.

Speedlight jenama Canon dan Nikon bagus-bagus tapi biasanya mahal. Carilah third party punya. Nissin, Metz, Yongnuo, macam-macam lagi. Saya suka guna Yongnuo kerana ia murah dan personally rasa lebih senang nak guna sebab design produk dia tiru Canon habis-habisan.


Kalau nak speedlight paling murah dan reliable, Yongnuo YN560 IV manual flash, berharga sekitar RM270 ialah apa yang saya personally pakai dan rekemen.

Yongnuo YN565EX II di sekitar RM370, ada TTL so senang sikit nak guna untuk event work, terutamanya kalau anda guna zoom lens dan berkerja dengan cepat.

Ada juga Yongnuo YN600EX RT baru, direka untuk tiru speedlight high end Canon 600EX RT tapi dijual cuma pada harga sekitar RM500, check these out if you have the budget.

Kalau ada apa-apa soalan, leave a comment below, community page apkins dan saya sendiri sedia membantu. Jangan lupa share post ini bagi kawan lain baca.

Adzrin Mansor
photography blogger
apkins.blogspot.com

Monday, 5 October 2015

THE ART OF PHOTOGRAPHY PART 1-5

Saya telah mulakan satu series baru di page APKINS, dimana kita bincangkan karya seni photographer zaman dahulu, belajar dan mengambil inspirasi daripada hasil kerja mereka. Himpunan posts itu saya masukkan dari Part 1 hingga 5 ke dalam blog post ini.


PART 1

Part 1 dimulakan dengan gambar Migrant Mother oleh Dorothea Lange pada 1936.


Dalam bidang journalism, story piece yang mengikuti pengalaman atau emosi seseorang individu dipanggil human interest piece. Photojournalists akan mencari imej seperti ini untuk mengenengahkan sesuatu isu atau kejadian semasa untuk meraih perhatian masyarakat dan mengajak masyarakat untuk bertindak.

Gambar ini mengenengahkan kesusahan hidup seorang ibu kepada tujuh orang anak yang baru sahaja menjual tayar dan atap kereta untuk beli makanan untuk anak-anak. The Great Depression ditambah pula dengan fenomena musibah The Dust Bowl pada masa itu mengakibatkan ramai keluarga petani terpaksa makan burung dan dedaun yang dikutip.

Apa yang boleh kita belajar dengan foto ini? Mari kita kaji gambar ini.

Composition; penggunaan rule of odds. Kita ada tiga subjek manusia yang jelas kelihatan dan satu sahaja subjek jadi subjek utama gambar. Dua orang anak kecil berpaling, mengenengahkan ibunya jadi subjek utama. Kalau jumlah orang yang jelas kelihatan dalam gambar ini even number, contohnya dua atau empat orang, kita tak pasti siapa subjek utama. Dari segi posing juga, tangan beliau menjadi leading lines yang menunjukkan viewer untuk fokus kepada muka dan emosinya.

Content; emosi. Gambar ini ada content yang strong sebab ia mengenengahkan emosi seorang ibu dengan ekspresi muka penuh sedih, risau memikirkan masa hadapan dan anak-anak semua memeluk 'bergantung' kepada dia.

Garry Winogrand pernah berkata gambar yang berjaya mempunyai content yang kuat dan composition yang menarik. Gambar yang penuh emosi inilah yang telah digunakan untuk memaksa kerajaan USA turun membantu golongan petani pada saat musibah itu dan selama-lamanya diwartakan sebagai salah satu gambar yang telah mengubah dunia oleh LIFE Magazine.


PART 2

Untuk Part 2 mari kita bincangkan gambar CZECHOSLOVAKIA. Prague. August 1968. Warsaw Pact troops invade Prague. Oleh Josef Koudelka.


Pada Ogos 1968, the Soviet Union dan sekutunya dalam Pakatan Warsaw - Bulgaria, Hungary, East Germany, and Poland - menyerang Czechoslovak Socialist Republic untuk memberhentikan reformasi politik Prague Spring oleh Alexander Dubček dalam operasi Danube.

Yang menarik perhatian saya ialah penggunaan simbolism melihat jam tangan di bandar yang kosong - semua orang dalam keadaan gementar menunggu saat bilakah tentera yang akan datang menyerang bandar mereka.

Subjek utama ialah jam tangan sendiri, tetapi kita boleh nampak di background kegunaan trek kereta api menjadi leading lines dan perspektif tu pun menarik perhatian mata kita untuk melihat keadaan bandar yang kosong itu.

Satu gambar yang mungkin nampak simple tetapi penuh makna dan simbolik.


PART 3

Untuk part 3 mari kita bincangkan gambar ini oleh Henri Cartier Bresson.


Henri Cartier Bresson ialah seorang Magnum Photos photographer yang terkenal dalam bidang photojournalism dan diiktiraf sebagai bapa Street Photography. Beliau mendapat pendidikan classical art dan lukisan di sebuah institusi seni di perancis, serta terpengaruh dengan surrealist art movement yang terkenal pada masa itu. Hasilnya ialah seorang photographer yang pandai menggunakan elemen-elemen lukisan dalam gambar diambil menggunakan Leica rangefinder dan lens 50mm.

Composition gambar ini sangat menarik kerana beliau menggunakan railing tangga di foreground gambar ini sebagai leading lines yang menjemput mata kita turun ke arah subjek utama iaitu orang berbasikal itu.

Pilihan shutter speed yang rendah sedikit daripada membekukan pergerakan orang berbasikal itu juga menarik kerana sedikit motion blur yang terhasil daripada penggunaan shutter speed itu menyerlahkan dinamik pergerakan yang sedang berlaku.

Buku beliau, The Decisive Moment menghimpunkan koleksi gambar beliau yang semuanya menarik compositionnya. Biarpun semua gambarnya hitam dan putih, kreativiti beliau memasukkan elemen seni lukisan dalam gambar beliau membuat hasil kerja beliau menjadi rujukan ramai photographer lain sehingga kini.


PART 4

Dalam series ini jom kita bincangkan karya photographer lama-lama, belajar dan ambil inspirasi daripada karya mereka. Dalam part 1 hingga 3 semua gambar yang dibincangkan ialah dalam hitam dan putih, tetapi gambar warna ini sangat menarik untuk tidak dibincangkan!



Gambar Afghan Girl atau nama sebenarnya Sharbat Gula ditangkap oleh Steve McCurry ini sangat famous, saya rasa hampir semua orang pernah lihat gambar ini sejak ia menjadi cover photo majalah National Geographic pada isu Jun 1985.

Gambar ini diambil di sebuah sekolah untuk pelarian Afghanistan di Pakistan menggunakan Kodachrome 64 color slide film, dengan sebuah Nikon FM2 camera dan lensa Nikkor 105mm Ai-S F2.5.

Compositionally beliau menggunakan teknik yang sama digunakan oleh pelukis lukisan klasik, iaitu meletakkan mata yang dominan (paling dekat dengan kamera) di tengah-tengah frame. Gambar begini apabila dicetak akan menghasilkan ilusi seperti mata itu sentiasa memandang ke arah viewer dari angle mana pun viewer melihat gambar itu. Teknik ini boleh didapati dalam banyak lukisan klasik,contohnya Mona Lisa. Cahaya yang digunakan dalam gambar ini directional, soft light mungkin dari window light source.

Background dinding yang berwarna hijau yang skarf serta skin tone berwarna oren kemerahan juga menarik. Hijau dan Merah adalah 'complimentary colours' yang terletak berlawanan dalam colour wheel. Complimentary colours ini apabila digabungkan bersama ia menghasilkan contrast dan vibrance yang tinggi. Saya sangat kagum dengan teknik-teknik Steve McCurry memasukkan warna dalam composition banyak gambar-gambar beliau.

Dari segi content, gambar ini menarik kerana ia menegaskan kewujudan wanita dan kanak-kanak yang menjadi mangsa peperangan - memecah stereotaip yang negara arab ini penuh dengan lelaki arab yang besar dan ganas tak henti-henti berperang seperti yang diajar kepada kita oleh media. Dalam peperangan wujud gadis dengan mata yang begitu cantik yang menjadi mangsa keadaan, mewujudkan simpati pembaca kepada situasi peperangan di sana. Mereka pun manusia juga.

Dalam blog beliau, Steve McCurry menegaskan beliau akan mencari elemen humanity dalam gambar dahulu, iaitu cerita di sebalik gambar. Selepas itu baru gunakan composition dan colour untuk menceritakan apa yang hendak diceritakan menggunakan gambar. Awesome photographer!


PART 5

Dalam part 4, kita membincangkan mengenai gambar Afghan Girl oleh Steve McCurry yang begitu ikonik. Gambar potret Bibi Aisha yang ditangkap oleh Jodi Bieber di Kabul, Afghanistan pada tahun 2010 ini adalah contoh bahawa kita boleh mengambil inspirasi dan belajar dari hasil kerja photographer terdahulu.


Bibi Aisha telah dipaksa berkahwin pada umur 14 tahun. Bibi Aisha lari dari rumah pada umur 18 tahun tetapi ditangkap dan dipulangkan semula kepada suaminya. Suaminya memotong hidung, telinganya dan membiarkan dia dalam kesakitan untuk mati di kawasan pergunungan sebagai balas dendam. Tetapi Bibi Aisha telah diselamatkan oleh sukarelawan bantuan kemanusiaan dan menjalani pembedahan membaiki hidungnya di New York.

Photographer ini menggunakan teknik komposisi dan pencahayaan yang serupa dengan gambar Steve McCurry seperti kita bincangkan di part 4. Warnanya tidak vibrant dan contrasty seperti gambar Steve McCurry.

Pada pandangan saya ia sesuai kerana gambar Steve McCurry lebih kepada kecantikan, tetapi gambar Jodi Bieber ini mengenengahkan keperitan mangsa keganasan rumah tangga.

Gambar ini telah menjadi cover photo TIME mgazine isu ogos 2010 dan memenangi World Press Photo Award 2010.

Imitation is the sincerest form of flattery. ;-)


Anda ada nampak teknik-teknik fotografi dan seni yang saya tak nampak? Izinkan saya belajar dari anda, komenkan apa yang anda nampak di bawah atau follow series ini yang seterusnya di page APKINS Photography!


Adzrin Mansor
photography blogger
apkins.blogspot.com

Sunday, 4 October 2015

My Little Experiment

Blog post ini adalah satu blog post hidden, saya takkan share link ini di social media. Siapa nampak, nampak lah. Tak nampak takpe. Apa yang akan dibincangkan dalam post ni tak penting pun untuk photographers.

Sepanjang beberapa minggu ini saya sebenarnya membuat satu kajian virality. Saya berpeluang memasuki arena fanpages besar di facebook, walapun tak sebesar jutaan followers, ratusa ribu masih boleh dikira besar bagi saya. So eksperimen hype dan publisiti ini cuma salah satu eksperimen marketing dalam media masa kini untuk saya.

Marketing 101 - there is no such thing as bad publicity, just publicity.

Kalau anda perasan laman niche berita seperti The Star, wartawan begitu pantas melaporkan apa-apa kenyataan dan isu perkauman serta juga racial harmony. Jika laman ini menyajikan berita informasi biasa-biasa sahaja, seperti ada kemalangan di sana, ada event ini di sini, reaksi pembaca biasa sahaja. Mereka tidak bangkit menyatakan sokongan yang teguh atau menyatakan bantahan dengan kemarahan.

Tetapi berita seperti isu perkauman mendapat reaksi yang polarizing daripada pembaca - ada yang setuju, mereka akan respon dengan menyatakan sokongan kuat. ada yang tak setuju akan marah dan membantah dengan share lagi link website di social media mereka dengan kutukan dan kemarahan.

Apa yang journalists mahukan ialah website visit and views. Dari sini boleh generate advertising revenue. Jika anda perasan blog saya ini pun ada dua banner iklan.

Kita pergi pula ke laman dengan niche gosip artis seperti BeautifulNara contohnya. Penulis akan cepat mencari gambar seksi artis dan dia lah yang menyebarkan gambar seksi tersebut. Ada yang menyokong tindakan artis tu upload gambar, ada yang mengutuk. Sama-sama share link ke website.

Saya perhatikan laman dengan niche gear seperti Digitalrev mendapat sambutan yang begitu hangat, tetapi laman dengan niche seni fotografi oleh Ted Forbes yang pada saya sangat awesome, mendapat sambutan yang ala kadar walaupun beliau sudah sangat lama, konsisten terus menerus membincangkan seni fotografi dan seni visual di sana.

Sebagai photographer, seni fotografi lah yang akan membuatkan kita photographer yang lebih baik. Jika pengetahuan seni kita cukup, dengan gear yang basic pun akan mampu hasilkan gambar yang cantik.

Tapi kenapa aspek seni ini jarang sekali diberikan perhatian? Kerana melalui perbincangan seni lah kita boleh membantu rakan yang baru mula dalam fotografi ini.

So saya ingin menguji sejauh manakah tahap kemahuan terhadap seni dalam kalangan follower apkins. Berbanding just tertarik kepada isu of course.

So oleh sebab page dan blog apkins adalah page niche fotografi, isu yang hendak kita bangkitkan seharusnya berkait dengan fotografi juga.

Sebelum memulakan eksperimen dengan isu serta kontroversi, saya mulakan part 1 dengan series COMPOSITION. Jumlah respon agak rendah. Jumlah shares juga terlebih rendah.

Dalam post mortem dengan partner in crime saya, dia katakan; "composition ini benda penting dalam fotografi. Ada yang tak minat proses pembelajaran seni ni. Ramai nak preset photoshop satu kali tekan semua selesai.  Ramai nak shortcut nak buat duit segera dalam fotografi. Itu mereka nak. Kau ingat semua ikhlas berfotografi sebab cinta dan sayang? Sekarang zaman duit bro. Lagipun benda ni penting gila dalam improving photography skills, kalau kau dapat tahu info bagus kau ingat korang nak bagitau kawan lain?"

Button share di facebook tu bermaksud "nah, post ni sama akal dengan aku. aku dah tau benda ni. aku nak kau tengok sebab aku lagi baik dari kau."

Jarang sekali ia bermaksud "ini benda bermanfaat, aku mesti bagitau kau kawan."

It drove me mad for a few hours thinking how an evil aspect of human interaction that he said was proven to be true. Saya hentikan terus siri composition. Lepas tu saya teruskan eksperimen.

So saya mulakan part 2 dengan isu fotografer lelaki vs perempuan (di facebook) dan isu overexpose (di blog) both mendapat respon dan shares yang banyak. Ada yang share kerana menyokong, ada yang share kerana menentang. Either way it is still shares. Yup, sangat viral kerana ia polarizing, membahagikan manusia ikut pendapat dan memaksa mereka respon dengan emosi.

Ramai kata seni itu luas. Saya tak layak untuk kata tidak kepada overexposure. Saya mesti iktiraf dan suka overexposure akan seperti seni wedding photography itu hanya terhad kepada overexposure dan tidak luas. Contradicting isn't it?

Tapi tujuan utama ialah untuk menarik kita kepada perbincangan seni.

Jadi Part 3 pula bermula hari ini dengan series The Art of Photography dimana saya bincangkan hasil gambar photographer lama-lama. Untuk memastikan ketepatan dua konklusi post mortem part 1 the results must be reproducable.

Dan setelah hampir satu hari, buat masa ini eksperimen ini telah capai konklusi yang sama dengan Part 1.

Photographers masa kini tak kisah pasal art. Tetapi pengguna social media in general suka berdebat mengenai isu yang polarizing.

Result akan saya sertakan di bawah ini.

Eksperimen saya masih belum selesai. Masih ada persoalan yang masih belum terjawab. So just wait and see to participate. Janganlah rasa seperti dijadikan tikus makmal pula. Ini perkara biasa dalam bidang kerjaya marketing. Everything is marketing these days.

see ya!

APKINS Hater Stail Overexposed Wedding Melayu!

So a few days ago while browsing along some comments in other people's photos I saw something very interesting. Strangers, talking about the controversy apkins is involved in at that time. One of them mentioned the name apkins. another said, ini semua salah photographer perempuan. Another was like, eh ini overexposed ni, viral karang baru tahu.

I laughed a bit and now I know what I am known for in the community - a person who hates the OVEREXPOSED MALAY WEDDING CLICHE LOOK.


Ni salah satu contoh gambar overexposed yang saya purposely buat.

So apkins benci sangat overexposed ni apsal?

Kenapa orang ingat saya benci? Saya cuma kurang gemar akan gambar begini. Ada beza, jauh beza, kurang gemar dengan benci. Pernah tengok gambar HDR yang overdone sampai halo habis kotor details? Sampai rasa nak tampar-tampar muka si photographer kata apa kau buat niiii??? Itu benci. Overexpose ni saya KURANG GEMAR sebab selalu sangat tengok. Merata tempat orang buat. Bukan benci, kurang gemar. Beza tu. Faham?


DEFINITION OF BEAUTY
Saya dengar cerita punca ramai wedding photographer overexpose gambar mereka untuk memutihkan kulit si subjek. Semua orang di asia akan faham akan keinginan ini. Ramai orang asia tenggara ni tanned skin, bila nampak gadis kulit cerah terus suka. Manusia memang macam tu, dia suka genes yang rare, yang lain daripada orang lain.

Bila dah hari-hari nampak orang tanned skin, tiba-tiba awek kulit cerah lalu, kan menarik perhatian. Kat negara orang putih, semua orang kulit putih melepak, tiba-tiba Neelofa tanned skin lalu, gerenti lelaki orang putih pakat cair. Sama macam saya. Bayangkan hari-hari news feed penuh gambar overexposed,

Bila nampak gambar old masters macam Henri Cartier Bresson, Garry Winogrand, Josef Koudelka, Michael Kenna semua. Hitam putih. Takde warna. Takde tone. Takde Photoshop. Takde VSCO atau Mastin Labs. I was like; wow.

Kembali ke basics; story, content, composition, framing, lighting, texture.


Saya bukan professional. Saya bukan cari duit guna gambar. Saya penggemar seni. So saya ada kebebasan untuk meminati bahagian seni fotografi yang orang ramai tak minat dah zaman sekarang.

Ramai photographer suka nak OE, nak tone kaler itu ini demi client mereka. Saya tak minat benda tu, saya minat study tonal gradation, texture, lighting, composition. Bila saya kata saya tak gemar, saya gemar benda lain, whats with the outrage? Why would you need my approval to love what you love? Why do I need your approval to love something else than what you love?

Fotografi ni macam seni lain jugak contohnya lagu. Ada orang suka jenis muzik macam tu, ada orang suka jenis muzik macam ni. Lets say saya kata saya suka Taylor Swift, lepas tu saya cakap saya kurang gemar muzik Wiz Khalifa. Nak kata saya hater muzik kerana saya tak suka Wiz Khalifa? Whats with the outrage? Hipokrit la saya kalau kata semua artis seluruh dunia dikata suka. Terutamanya Justin Bieber ehh haha.

Market luas beb. Lain client lain taste. Akan ada je yang minat overexposed. Akan ada yang minat benda lain. Relax ah.


PUTIHKAN KULIT TANPA JEJASKAN DETAILS


Benda pertama kita fikir bila nak cerahkan apa-apa ialah tarik Exposure slider. Relax, nanti dulu jangan usik.

Kalau ikutkan nak cerahkan kulit, sebenarnya ada alternatif lain daripada overexpose seluruh imej. Rahsia dia ialah luminosity slider dalam panel HSL lightroom. Hue tu kita nak tukar specific colours ke hue yang lain. Saturation tu kepekatan warna setiap colour. Luminosity ialah terang dan gelapnya warna setiap colour tu. Oleh kerana skin tones adalah campuran Red, Orange and Yellow, terangkan color tu je tanpa jejaskan benda lain. Kalau tak pasti nak pilih colur mana, gunakan bola kecik tepi panel tu dan drag ke atas untuk naikkan colour channel yang ada di tempat terpilih tu sahaja.

Simple je kan?

Ada banyak lagi cara alternatif lain untuk putihkan kulit dan kekalkan exposure dan details tanpa highlight clipping. Masih nak shoot JPEG? Masih nak overexpose semua shot? Kalau nak jadi professional anda dibayar untuk pengetahuan anda dalam fotografi. Tapi adakah korang even mencuba nak belajar exposure, cahaya dan editing? Marilah kita buat yang terbaik semampu kita beb...


APKINS TAK MINAT OVEREXPOSE, APKINS MINAT APA?

Saya bukan professional yang cari makan dengan gambar. Saya peminat seni fotografi kerana memang minat seni itu semata-mata. Saya suka belajar dengan black and white masters zaman dahulu seperti Henri Cartier Bresson.


Henri Cartier Bresson sebelum menjadi photojournalist beliau menerima latihan awal classical art di art school dan banyak terpengaruh dengan surrealism art movement yang suka represent benda normal dalam perspektif unik. Sebab tu gambar beliau walaupun photojournalistic in nature tapi penuh elemen seni visual composition, lines merata. Sebab saya bukan professional juga saya ada masa untuk belajar asas seni lukisan seperti tonal drawing yang saya akan terangkan kemudian. Tak ramai dah yang mahu belajar semua benda ni zaman sekarang. Semua nak editing, kaler tone, nak cara terpantas nak cari duit cepat guna fotografi.


I TRY TO SHOOT EVERYTHING IN BLACK AND WHITE

Beberapa hari lepas saya ada upload gambar siri black and white saya tangkap. Ramai kata tak senang nak jadikan black and white sebab bukan semua gambar tak boleh jadi black and white. WALAUPUN BILA SHOOT WARNA, SAYA AKAN 'SEE IN BLACK AND WHITE' kerana saya nak elakkan warna untuk mengaburi vision saya dari fokus kepada composition dan lebih penting lagi LIGHTING. Jom kita kembali ke kelas pendidikan seni visual tengok tonal drawing.


Tonal drawing ini takde warna tapi menggunakan tonal gradation untuk represent lighting - highlights, midtones, shadows. Saya suka semua ini sebab gambar ini hidup, macam 3D tapi sebenarnya cuma ilusi.

Kita ada sehelai kertas, menggunakan pensel kita lukis sebuah bulatan atas kertas tu. Kita dapat lukisan dua dimensi, ada height and width. Atas kertas, mampukah kita dapatkan ilusi tiga dimensi? Lorekkan bahagian dalam bulatan tu. Buat satu tonal gradient dari gelap sampai cerah dalam bulatan tu - voila, dapat satu ilusi tiga dimensi sebuah bola yang sfera.


Hanya dengan tona hitam dan putih ini kita boleh jadikan sesuatu nampak 3D. Apabila kita melukis, kita sengaja buat tonal gradation untuk meniru efek lighting yang ada dalam real life. Teknik yang sama boleh dibuat untuk menghasilkan gambar 3D - all you have to do is to pay attention to quality of light dan direction of light.

Ramai orang boleh kata photography is about light tapi sebenarnya tak tahu apa kesan lighting terhadap gambar pun. Inilah apa yang saya sentiasa usaha cari dalam semua gambar saya. Colour atau tidak, saya akan tetap mencari quality of light dan tonal gradation ini.


Colour?



Walaupun colour, saya masih gunakan principle yang sama; mencari good quality of light dan tonal gradation sebab nak gambar dengan ilusi 3D.

Sedih jugak tak ramai photographer zaman sekarang minat nak mencari good quality of light, tonal gradation dan ilusi 3D ini. Ramai taram je lighting macam mana sekalipun lepas tu gunakan overexpose untuk cuba selamatkan gambar.

Cuba tukarkan gambar overexpose tu jadi black and white. Kekurangan tonal gradation jadikan gambar ni flat, nampak tak detailed dan tak dapat ilusi 3D.


The real culprit is not overexposing, but bad lighting.

Overexposing tak salah pun, lighting je yang salah.

Tahniah kerana anda rajin membaca hingga ke tahap ini. Saya dah bagitahu rahsia yang kalau anda serius develop, anda akan kuasai fotografi like a boss, sebab photography IS about light. Sebenarnya masih ada bidang ilmu yang kita photographers perlu tahu yang lebih luas daripada just photoshop dan edit tone kaler seperti dibincangkan dalam lagi satu post yang viral kat page APKINS.

Please guys, tukarkan mindset apkins hater overexpose 'high key' kepada apkins si blogger yang nak suruh semua orang kembali mencari cahaya ikut the famous saying 'photography is about light'. Positif sikit at least.

LOVE THE LIGHT. peace y'all!

"saya suka minum teh, tapi tak suka minum kopi. tak tahan bau kopi. teh bau tak kuat sangat so ok sikit." - apkins.

'tengok tu weh! apkins hater kopi! apkins ni merosakkan industri minuman! apkins ni tak support kawan lain yang kerja pembancuh air! seni membancuh kopi ni luas! apkins ingat dia tu sorang je betul! apkins ingat dia dewa ke apa?'

inilah analogi kes pendapat saya mengenai stail overexpose yang mendapat tentangan orang. kenapa saya perlu rasa bersalah untuk kata saya tak gemar sesuatu? kenapa saya perlu dipaksa untuk suka semua benda? pelik.

kata seni itu luas tapi buat macam seni fotografi wedding mesti overexpose. takde benda lain dah. tak ke contradicting tu namanya.

Adzrin Mansor
photography blogger, bukan cari duit photographer
apkins.blogspot.com


Friday, 2 October 2015

Prime Lens Strategy

PRIME LENS?

Beli-beli kamera mesti dapat lens zoom. Kit lens 18-55mm la, 16-50mm la. Memang rare kamera dijual dengan kit prime lens. Lepas tu bila nak memilih lens prime pertama untuk dibeli memang pening kepala. Rasa macam nak memilih isteri. Sebab dah beli lens, susah nak pulangkan balik. Nak memilih, takde pengalaman sebelumnya.

Oh, mungkin ada yang tak tahu, prime lens ni adalah lens dengan fixed focal length, tak boleh zoom. Orang biasanya suka prime lens sebab dia lagi kecil, ringan, dan generally lebih murah daripada pro grade zoom, tapi masih beri image quality yang bagus.

Where to start? Kita mulakan dengan lens 50mm sebagai standard sebab dia lah biasanya lens paling murah dalam lens lineup. Lens 50mm ni murah sebab tak kompleks sangat nak dibuat. Contoh;
- Canon EF 50mm f/1.8 STM,
- Nikon AF 50mm f/1.8 G

dan sebagainya. Atas full frame lens 50mm ni best sebab dia focal length yang 'normal', tak zoom in, tak wide. just nice.

Bila kita pasang kat body APSC crop selain dari full frame kita dapat crop factor, field if view jadi macam pakai lens 75mm atau 80mm. Zoom in sangat. Oleh itu alternatif lens 'normal' untuk APSC crop camera ada je;
- Canon EF-S 24mm f/2.8 STM
- Nikon AF 35mm f/1.8 G DX

Designation EF-S dan DX kat lens menandakan lens khas untuk kegunaan APSC crop sensor cameras.

PRIME LENS STRATEGY?

Prime lens dibuat dalam pelbagai focal length dari wide sampai ke telephoto. Sebab tu nak memilih dia jadi pening. Ikut prime lens strategy ni, kita beli lens dengan focal length yang sekurang-kurangnya dua kali ganda daripada lens sebelumnya.

Contohnya kita ada 24mm, lens seterusnya 50mm. (24x2=48). lens seterusnya pulak 100mm macro. (50x2=100).

Atas kamera full frame, 24mm tu wide angle, 50mm tu normal, 100mm tu dah masuk short telephoto. Semua lens dengan focal length yang berbeza fungsi dia.

Kalau kita dah ada 24mm, beli lagi 28mm. Dah ada 35mm, beli lagi 40mm, 50mm. Focal length tu tak begitu jauh perbezaan fungsi dia. Rugi duit je - melainkan ada fungsi specialty lain.

LENS RECOMMENDATIONS?

FF - Senang dan jelas, beli 50mm yang paling murah available untuk kamera anda. Dari situ dapatkan feel dan grow.

APSC - Kalau beli siap kit zoom lens, pakai je dulu. Dia berguna especially on wide end. Nanti bila dah rasa nak main bokeh, cari la 50mm paling murah. Kalau nak campak ketepi kit lens dan pakai satu lens prime sentiasa (dipanggil walk around lens) cari 24mm atau 35mm yang saya sebutkan di atas.

Pelan-pelan kita expand lens lineup kita sambil fahami fungsi setiap focal length. Fotografi tak semestinya jadi hobi yang mahal. Kalau ada persoalan tentang lens choice just komen je kat posts page APKINS, komuniti page ini sedia untuk membantu anda.

Adzrin Mansor
photography blogger
apkins.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...