Sunday, 29 November 2015

Amir & Kiena In Seoul - Mini Session

So kawan facebook datang ke Korea, pinjam kamera dia, so kita tangkap lah gambar tuan punya kamera. Dapat merasa performance dan asah skill guna Canon 6D kepunyaan dia dan lens Canon 85mm f/1.8 kepunyaan saya... This is the mini album.

22 November 2015
Bukchon Hanok Village, Seoul, South Korea.











Amacam? Cukup skill tak nak cari makan?

Hehe...

Wednesday, 18 November 2015

5D Classic vs 7D, Yang Mana Lagi Berbaloi?

5D classic vs 7D, yang mana lagi berbaloi?

Dua-dua DSLR ini boleh dibeli dalam kondisi terpakai sekitar RM2,000 so ramai orang minat dua model ni. Ramai orang cuba nak mencari kamera paling bagus untuk duit yang dibelanjakan, masalahnya satu benda tu boleh jadi bagus, tapi tak masuk dengan kemahuan/keperluan/kegunaan kita takde guna gak. So sebab itu orang selalu kena rujuk review, dan baca kelebihan dan kelemahan yang mana berkaitan dengan keperluan kita.

7D kamera dari tahun 2009, kamera Canon pertama dengan updated ergonomics yang soft curves selesa dipegang, sebelumnya semua petak-petak. Built tough, weather sealing mantap. AF laju, 19 point all cross type AF yang advanced, object tracking pantas, burst 8fps pantas. 100% viewfinder coverage, what you frame is what you get in photos. ada built in flash untuk trigger slave flash. Sensor APSC crop tahun 2009 dah kira lama. Compared to newer sensors, high ISO performance and dynamic range rendah. By 3200 dah agak noisy. Kamera ni dah lama, tapi baru sikit dari 5D classic so peluang nak dapatkan satu dalam condition yang elok.

5D Mark I atau 5D classic, kamera DSLR full frame affordable pertama Canon dari tahun 2005. Sebelumnya full frame hanya kat 1D series yang mahal. Body kotak, ok je tapi terasa la ke-klasik-an dia. AF micro adjustment untuk calibrate lens focus accuracy in body tiada. AF dia tersangat basic dan boleh kata overall agak slow. Viewfinder tak 100%, takde built in flash, nak trigger flash off camera kena beli je trigger. Sensor cuma 12 megapixel, nak crop susah tak banyak resolution to work with. Lupakan je pasal dynamic range dan shadow recovery masa proses RAW landscapes. High ISO limited kat ISO 3200, tu dah dikira expanded ISO H. Orang guna kamera ni bukan sebab performance, tapi untuk 'full frame look' yang kita dapat bila guna f/1.4 lenses, tapi on a budget. Skrin kat belakang kamera tu rubbish, tak tunjukkan exposure dengan tepat. Tiada video mode dan tiada live view. Kebanyakan kamera model ni dah tua, mungkin nak dapat dalam kondisi elok susah sikit.

Dari review pendek atas tu je mungkin ada yang dah nampak dah kat mana kegunaan kamera ni semua.

7D boleh shoot segala benda, dia paling cemerlang untuk shoot fast action macam sports photography tapi suffer in low light. Guna speedlight boleh la add light bila low light.

5D classic ni untuk orang yang nak kamera full frame untuk 'full frame look' dengan lens f/1.4 yang tak dapat kalau pakai APSC. Geng nak ceburi bidang portrait dan wedding mesti minat kamera ni sebab 'kaler' ala filem. Thanks to JPEG processing algortihm dan picture style dia yang dibuat untuk tiru filem. Canon doesnt seem to do this anymore, Fuji je buat dengan film simulation modes untuk JPEG. Boleh je nak tiru filem guna kamera lain tapi kena effort sikit lah. Lagi satu saya tak reti nak explain kenapa tapi perasan yang color tones seperti blacks lagi rich kat kamera sensor besar. Kat APSC blacks are just blacks. Pergi full frame, dia lagi rich dan detailed. Kalau besar lagi dari full frame, medium format, pergh lagi rich blacks dia. Untuk paid jobs risky sebab kamera ni kebanyakan kamera model ni dah uzur, boleh failure on the job. Pro use digalakkan pakai 5D Mark II at least, nak 5D classic boleh je tapi kena sentiasa sediakan backup camera.

So, any questions jemput datang ke page facebook apkins photography.

Adzrin Mansor
photography blogger
apkins.blogspot.com

Thursday, 5 November 2015

Sony Umumkan DSLT A68 Baru

A-MOUNT IS NOT DEAD!

Ramai orang dah lama risau yang A mount akan diberhentikan, tapi nampaknya Sony masih buat kamera A mount dengan pengumuman Sony DSLT A68 baru ni.

Kamera ni ada sensor 24-megapixel APS-C yang saya rasa serupa dengan Sony A6000. Sama macam Sony's APS-C Alpha A77 II dan full-frame A99, kamera ni gunakan hybrid electronic OLED viewfinder dengan coverage 100 peratus. Ditambah lagi dengan 2.7-inch TFT LCD yang boleh tilt 135 degrees keatas dan 55 degrees kebawah. Sama macam Sony DSLT lain, killer feature translucent mirror dia ialah "4D Focus"-- 79-point phase-detection AF yang sentiasa berfungsi, masa burst 8fps, dan dalam low-light juga.

Sensor kali ini dilengkapi dengan ISO range 100-25600 dan 1080p video dengan codec XAVC S 50Mbps. Masa rakam video pun ada autofocus yang pantas dan continuous. Model baru ni akan mula dijual dalam bulan Mac 2016, dijangkakan berharga €600/$650 body only. Masih murah sikit dari $1,999 Alpha A99 dan $1,129 Alpha A77 II. Harga di Malaysia kita tak tahu lagi.

Menariknya kamera ni dibuat untuk gantikan Sony A58 nampak macam kekalkan plastic lens mount tapi tambah top plate LCD. I might be wrong, mana tau itu painted metal. Kalau plastik pelik jugak la. Pelik kan? Takpelah. Kalau anda tak perlukan AF yang continuous, saya rasa Sony A6000 sensor sama je tapi harga jauh lagi murah.







This is the full press text:
Uncompromising features and performance for demanding amateur photographers
  • 4D FOCUS for fast, accurate tracking autofocus with world’s highest[i] number of 79 AF points
  • Translucent Mirror Technology™ delivers constant AF tracking at up to 8fps[ii] continuous shooting
  • 24MP[iii] APS-C Exmor™ CMOS image sensor delivers wide ISO 100-25600[iv] sensitivity range
  • BIONZ X image processing engine enables the capture of high-quality images
  • Precise OLED Tru-Finder, tiltable LCD monitor, top display panel and custom controls
  • SteadyShot INSIDE works with all 34 A-mount lenses
  • Full HD video with high bit-rate 50Mbps XAVC S[v] format
The new α68 (ILCA-68)camera from Sony lets enthusiastic photographers discover even more creative opportunities with their precious collection of A-mount lenses.
Inheriting many pro-style features from the acclaimed α77 II, the α68 features Sony’s unique 4D FOCUS system that delivers extraordinary AF performance under any shooting conditions – even in lighting as low as EV-2 where other cameras struggle.
This phase detection system uses no less than 79 autofocus detection points including 15 cross points, plus a dedicated F2.8 AF sensor point for dimly-lit scenes. It all adds up to fast, wide area AF with predictive tracking that locks faithfully onto fast-moving subjects.And thanks to Sony’s uniqueTranslucent Mirror Technology, the α68 delivers constant AF tracking at up to 8fpsii continuous shooting.
Whether you’re shooting stills or movies, peerless image quality is assured by the 24MPiii APS-C Exmor CMOS image sensor with wide ISO 100-25600iv sensitivity range. It’s teamed with Sony’s speedy BIONZ X image processor that uses Detail Reproduction and Diffraction-reducing Technologies plus Area-specific Noise Reduction for pristine, finely detailed shots every time.
Full HD movies use the efficient XAVC Sv format for high bit rate recordings at up to 50 Mbps with outstanding detail and low noise. And thanks to Sony’s unique Translucent Mirror Technology, you can enjoy non-stop continuous autofocus that effortlessly tracks moving subjects for crisp, professional looking footage, whichever format you choose to record in.
With a powerful array of creative features to explore, theα68 has plenty to offer experienced amateurs as well as step-up photographers and newcomers to interchangeable lens cameras.
Framing stills and movies is a pleasure through the clear, bright OLED Tru-Finder. 100% frame coverage ensures you see exactly what you’re shooting, with high contrast and faithful colour reproduction helping you focus manually with absolute confidence.
Complementing the Tru-Finder, the 2.7-type LCD monitor tilts up to 135 degrees upwards or 55 degrees downwardsfor comfortable composition from a wide variety of shooting angles. Serious photo enthusiasts will also value the backlit top display that allows quick confirmation of camera settings, whether you’re shooting handheld or on a tripod.
As found on the critically praised α7 series, there’s a control wheel on the camera’s rear that allows quick fingertip adjustment of camera settings. In addition, 10 customisable buttons[vi] can be assigned for instant access to frequently-used functions. There is a front control dial for quick adjustments of settings and a sturdy grip to ensure that you are balanced, even when using heavyweight prime or telephoto lenses.
SteadyShot INSIDE reduces the effects of camera shake for blur-free handheld shooting – at all focal lengths and with any compatible lens.
The inclusion of a Multi Interface Shoe and Multi Terminal lets you expand creative options further with a wide range of optional accessories, including flashes, lights, microphones and remote commanders.
The new α68 A-mount interchangeable lens camera from Sony will be from March 2016 for approximately €600 body only or €700 with DT18-55mm F3.5-5.6 SAM II lens.
– Ends –
α68 (ILCA-68) technical specifications
Lens mountA-mount
Image sensorAPS-C (23.5 x15.6 mm)Exmor CMOS image sensor
Number of pixels (effective)Approx. 24 megapixels
Recording formatStillJPEG(DCF Ver.2.0, Exif Ver.2.3, MPF Baseline compliant),
RAW(Sony ARW 2.3 format)
MoviesXAVC S format /AVCHD format Ver.2.0 compliant/MP4
MediaMemory Stick PRO Duo, Memory Stick PRO-HG Duo, Memory Stick Micro (M2), SD memory card, SDHC memory card(UHS-I compliant), SDXC memory card(UHS-I compliant, microSD memory card, microSDHC memory card, microSDXC memory card
Focus systemTypePhase detection AF
Focus point79 points (including 15 cross points), F2.8 AF sensor point
Sensitivity rangeEV-2 – 18(at ISO 100 equivalent)
Exposure controlMetering type1200 zone-equivalent metering
Sensitivity RangeStill Images: ISO 100 – 25600 (1/3 EV steps) Movies: ISO100 – 12800 equivalent (1/3 EV steps)
ShutterShutter SpeedStill images:1/4000 to 30sec, Bulb, Movies:1/4000-1/4sec
Electronic front curtain shutterYes(On/Off)
SteadyShot INSIDE (image stabilisation)TypeStill: Image Sensor-Shift mechanism Movie: Electronic
DriveContinuous shooting speedContinuous Advance Priority AE: Max. 8fps, Continuous shooting Hi: Max. 5fps, Continuous shooting Lo: Max. 2.5fps
Movie Mode
(Resolution/
Frame Rate/
Bit Rate)
XAVC S HD1920 x 1080 50Mbps (30p/25p[vii], 24p)
AVCHD1920 x 1080 24Mbps(FX), 17Mbps(FH) (60i/50ivii)
1920 x 1080 24Mbps(FX), 17Mbps(FH) (24p/25pvii)
MP41440 x 108012Mbps , VGA3Mbps
ViewfinderTypeElectronic viewfinder (OLED Tru-Finder)
Total number of dots1,440,000 dots
Field coverage100%
MagnificationApprox. 0.88x (35mm camera equivalent: Approx. 0.57x) with 50mm lens at infinity, -1m-1
LCD screenType2.7″ type TFT LCD
Total number of dots460,800 dots
Adjustable angleUp approx. 135 degrees, down approx. 55 degrees
AudioMicrophoneBuilt-in stereo microphone
SpeakerBuilt-in, monaural
InterfaceMulti Interface Shoe, HDMImicro connector (Type-D),Microphone terminal (3.5mmStereo minijack), Multi/Micro USB Terminal, DC-IN Terminal
Built-in FlashGN12 (ISO100, m, Flash angle 16mm)
BatteryRechargeable battery pack NP-FM500H
WeightApprox.610g (Body Only) / Approx.690g (With battery and media)
Dimensions(W x H x D, CIPA compliant)Approx. 142.6 × 104.2 × 80.9 mm
Operating temperature0-40°C
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...