Tuesday, 29 December 2015

6 SEBAB KENAPA KENDURI KAHWIN WAKTU MALAM LAGI BEST!

musim cuti sekolah aka musim kenduri dah nak habis. tapi saya nak jugak bincangkan 6 sebab kenapa buat kenduri kahwin waktu malam lagi best dari buat waktu siang.

1) TAK PANAS
dah tahu Malaysia ni iklim khatulistiwa yang waktu tengah hari lah waktu paling panas sekali, lagi mau main panas? bawah khemah macam oven! buat waktu malam sejuk.

2) HARI APA MAU PUN BOLEH
weekend hari cuti boleh. nak weekday hari berkerja pun boleh buat takde masalah jugak. yang takleh datang siapa kerja syif malam tu jelah. atau dia memang taknak datang. hahaha!

3) TEMPOH KENDURI PENDEK
waktu malam orang buat kenduri pukul 8 malam sampai 10 malam je. kalau buat siang orang buat dari pukul 12 tengah hari sampai pukul 5 kena layan tetamu. lama tu. penat.

4) LEBIH MERIAH
buat siang, ada setengah datang pukul 12, pukul 1 balik. setengah datang pukul 2, pukul 3 balik. datang makan, tak sempat jumpa pengantin pun terus balik. sekerat yang datang, sekerat balik. itu yang nampak kosong, itu yang orang jemput sampai seribu dua ribu jemputan konon nak bagi meriah. kalau buat waktu malam, pukul 8 sampai 10 masa pendek je, semua datang serentak. 200 orang pun dah cukup bising havoc habaq hang!

5) HIASAN LAMPU LAGI MERIAH
tak perlu letak kipas banyak-banyak nak sejukkan khemah yang macam oven pada waktu tengah hari! boleh kurangkan kipas dan letak lampu hiasan! letak lampu kelip-kelip bagai bintang, lampu meja lawa-lawa! lagi kelass youu!!

6) PHOTOGRAPHER KENA KERJA LAGI KERAS
since ini blog fotografi selitkan lah satu. shoot malam lagi mencabar pengetahuan lighting si photographer tu. when to add artificial light, how to balance it with ambient light, amount of light needed, quality of light, how to use speedlight, semua tu lah. ramai je photographer cakap photography is about light tapi tak tahu pasal light. sebab lighting ni susah.

bagi yang busy 'edit' 'tone' 'kaler'. editing VSCO preset tone ala filem pun tak mampu selamatkan gambar kalau awal-awal dah gelap atau gegar. so photographer shoot event low light waktu malam ni otak dia kena struggle lebih. haha. memang hangpa pengantin kena upah photographer berpengalaman luas untuk shoot majlis dalam situasi low light.

setuju? tak setuju, nak kutuk ka apa, mai marah saya di bahagian komen. kalau setuju pakat share bagi kawan baca. I bosan wedding panass ni tau! panas sangat nanti I cair.

Adzrin Mansor
blog - apkins.blogspot.com

(gambar perkahwinan Farah AF, credit to GI Photoshoot.)

1 comment:

Mohd Azmi Bin Juma'at said...

Pendek sangat ulasan..huhu tambah bab teknik plak utk fotografi malam..hahahahha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...