Saturday, 9 January 2016

Tiga Sebab Kenapa Saya Lebih Suka Canon Berbanding Nikon



Kenapa saya prefer Canon berbanding Nikon?

Walaupun mereka berkongsi banyak kelebihan dan kelemahan yang sama, contohnya sama-sama sistem DSLR yang sudah established, sama-sama pantas untuk fokus, sama-sama model high end baterinya tahan lama berbanding high end mirrorless, sama-sama kebelakang dalam arena video recording kalah kepada Panasonic dan Sony.

Tapi ada juga perbezaan sedikit antara Canon dan Nikon.

1) User Interface
Menu system Canon lebih tersusun dengan sistem tabs dan intuitive lagi mudah nak digunakan. Nikon punya agak mengelirukan. Tapi user interface paling hebat pada pendapat saya ialah Samsung mirrorless, diorang dah berpengalaman banyak design Touchwiz UI untuk smartphone diorang.


2) Tiada kekeliruan pasal 'motor'
Beberapa dekad lalu Nikon lebih awal adopt teknologi autofocus dengan letakkan motor dalam body dan gunakan skru untuk drive autofocus lens. Canon masuk-masuk je terus letakkan motor dalam lens - design yang lebih baik sebab power motor tu boleh tuned kepada keperluan lens yang spesifik. Nikon tak lama lepas tu pun ikut. Pada entry level camera dia tak letakkan motor, pening lagi keliru orang bila cari lens terpakai.

3) Canon ada lagi banyak lens budget
Nikon ada 50mm f/1.8G, Canon ada budget Canon 50mm f/1.8 STM jugak. Itu equal lah. Tapi Canon budget pancake lenses ada dua - 40mm dan 24mm f/2.8 STM. Budget full frame zoom ada 24-105mm IS STM. Budget ultra wide ada 10-18mm IS STM. Canon can be a cheaper system plus image stabilization.


Baru tiga, sebab memang tiga tu je. Sebenarnya saya nak cakapkan yang pemilihan antara Canon atau Nikon ni personal preference sahaja. Terpulanglah orang nak pakai yang mana. Ada orang lagi biasa guna Canon ada orang biasa guna Nikon. Fundamentally mereka sama je.

Kalau nak betul-betul ada banyak beza, cuba tengok sistem mirrorless dengan design yang klasik dari Fujifilm atau sistem kamera mirrorless E-mount dari Sony. Barulah ada banyak beza dengan sistem DSLR.

"Canon dan Nikon yang mana lagi baik?"

Do you really have to ask? Brand war is meaningless. Jadilah pengguna yang bijak. Manfaatkan internet connection research pasal kamera mana yang ada features apa yang korang minatkan. Banyak kedai ada display kamera untuk kita main. Cuba pegang yang mana sedap. Rasa yang mana berat yang mana ringan. Yang anda minat, angkat. Pastu kalau pilihan orang lain berbeza dari anda, dah memang taste dia berbeza. Mau gaduh buat apa?

Pendek sahaja bebelan kali ini. See ya!

Adzrin Mansor

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...